Frykter nye tap for SIF

Strømsgodsets «rike onkler» i Drammenspatriotene AS vil ikke fornye samarbeidet utover 2020. Enkelte frykter det kan få store konsekvenser for klubbens økonomi.

Det var i mars at Dagsavisen Fremtiden først skrev om at investorgruppen Drammenspatriotene, som eier Strømsgodset Fotball AS (SF), vil trekke seg fra samarbeidet med Strømsgodset Toppfotball (ST) når kontrakten går ut 31. desember 2020.

– Jeg vil ikke kalle det krise, men vi kan naturligvis ikke sitte stille og vente. Derfor jobber vi nå intenst med å finne nye samarbeidspartnere sa styreleder Trond Esaiassen i ST den gang.

Strømsgodset driftes ved at klubben/toppfotballen overfører alle inntekter til Strømsgodset Fotball AS, som til gjengjeld tar seg av alt administrativt, og sørger for at laget får spille.

Har sittet lenge

Drammenspatriotene, som består av de sju lokale investorene Atle Kittelsen, Petter Kittelsen, Lars Nilsen, Thor Nilsen og brødrene Per Kristian og Svein Helling kom inn i 2005 – da de reddet klubben fra konkurs.

Egil Meland, styreleder for SF, tror ikke investorene så for seg et så langvarig samarbeid.

– De har sittet lenger enn noen kunne forventet, og kjenner sikkert at det er på tide å føre ansvaret tilbake til klubben. Men for alt jeg vet kan det hende noen av dem ønsker å være med videre også, forklarer Meland.

En annen situasjon

24. mai meldte SIF i en pressemelding at de har nedsatt et arbeidsutvalg, med representanter fra SF og ST, for å sikre toppfotballen «gode og forutsigbare rammevilkår for bærekraftig drift også etter avtalens utløp».

Kilder internt i Strømsgodset frykter likevel at dette vil påføre klubben store tap, ved at investorene kan ta med seg store verdier ut av klubben. Meland hevder situasjonen ikke er dramatisk. – Nei, avtalen er klar på hvordan en avviklingsprosess skal gjennomføres. Begge partene er da også tydelige på at Godset og drakta trumfer det meste. Fokuset er på å overlevere ansvaret for en sunn toppklubb videre på en god og ryddig måte.

Heller ikke Strømsgodsets daglige leder Dag Lindseth Andersen mener investorenes tilbaketrekking medfører noen dramatikk.

– Den økonomiske situasjonen i klubben var en ganske annen da Drammenspatriotene gikk inn i 2005, enn den er i dag. Etter 2010 har klubben stort sett vært selvgående, sier han.

Tøff tid

Det er uansett ingen tvil om at Strømsgodset er inne i en strabasiøs periode.

Strømsgodset fotball AS hadde et underskudd på nesten 10 millioner i 2018. I midten av mai trakk Bjørn Petter Ingebretsen seg som hovedtrener, og dagen etter ble sportssjef Jostein Flo sykemeldt. Inkludert fjoråret har SIF nå spilt åtte bortekamper i Eliteserien uten seier.