Frykter liv går tapt

DRAMMEN: På en drøy måned fikk tillitsvalgte for ambulansetjenesten inn 30 avviksmeldinger. Det var før enda én ambulanse ble lagt ned.

- Ja, jeg sitter her med en stor bunke meldinger fra ansatte ved ambulansetjenesten i Drammen. De er svært bekymret over utviklingen ved arbeidsplassen sin, og den bekymringen skjønner jeg godt, sier Line Spiten, som er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Buskerud der flere av de AMK-ansatte er organisert.

Bunken med avviksmeldinger handler om alt fra økende antall samtidighetskonflikter, mangel på spisepause, økt arbeidspress, økte responstider og ventetider samt færre ressurser. Avviksmeldingene ble skrevet før det ble kuttet ytterligere i ambulansestallen.

 

Redd liv går tapt

Flere ambulansesjåfører, som ikke ønsker å framstå ved navn, har tatt kontakt med Dagsavisen Fremtiden. De forteller om uholdbare arbeidsforhold og redsel for at menneskeliv skal gå tapt på grunn av dårlig ambulansedekning.

Men Snorre Birk Gundersen, avdelingssjef for ambulansetjenesten i Vestre Viken, mener fortsatt ikke det er grunn til bekymring.

- Jeg har ikke sett disse meldingene fra de ansatte ennå, så de kan jeg ikke uttale meg om. Men tallene viser at verken aktivitetsnivået eller responstider er nevneverdig endret. Det vil alltid toppe seg litt fra tid til annen, og det tar vi høyde for med vår flåtestyringsplan, sier avdelingssjefen.

 

Ingen innfrir

Gundersen mener grunnen til at avdelingen nå ser ut til å klare å opprettholde sine responstider, til tross for at man har kuttet ned med én ambulanse i sommer og én på nattetid, er endringer i turnus og bedre planlegging.

- Mens vi tidligere praktiserte 24-timersvakter, der deler av vakten var hvilende, har vi nå i stedet kortere vakter der vi er aktive hele tida. Slik får vi utnyttet ressursene bedre og dermed håndtert flere oppdrag.

 

Dårlig miljø

Sett i forhold til de nylig publiserte tallene fra Helsedirektoratet klarer likevel ingen av landets 19 ambulansedistrikt å holde seg innfor de anbefalte responstidene. Gundersen er glad tallene offentliggjøres.

- Det er viktig med slike målinger, så vi får jobbet i riktig retning, sier Snorre Birk Gundersen.

En ambulansesjåfør sier det slik: «Ledelsen kan prøve å glatte over så mye de vil, men det spørs hvor lenge de ansatte gidder å bli i Drammen - i stedet for å se etter muligheter andre steder. Det er rift om ambulanse­folk om dagen, og i Drammen er arbeidsmiljøet blitt altfor dårlig. Her snakker vi om folk som elsker jobben sin og som ønsker å redde liv, men som nå føler de blir forhindret fra å gjøre en god jobb.»

pernille.vestengen@dagsavisen.no