Nyheter

Frp til angrep på anti-bomparti

Hilde Hovengen i Drammen Frp er skeptisk til at Nei til bomring stiller liste i kommunevalget i Drammen. Hun mener velgerne heller bør gå for Frp – eller Sp.

Bilde 1 av 3

– Jeg tenker at det er trist at noen føler behov for å etablere et eget parti basert på én sak. Samtidig kan jeg forstå den frustrasjonen som drammensinnbyggerne har på det området, sier Hilde Hovengen til Dagsavisen Fremtiden.

Hun mener Nei til bomring er et helt unødvendig tilskudd i den politiske floraen i Drammen, og slår fast at velgerne som er imot bomring er ivaretatt av de eksisterende partiene i byen.

– Jeg kunne tenke meg at man heller protesterte ved å stemme på Frp eller Sp. Er man sosialist stemmer man Senterpartiet, og er man borgerlig stemmer man Frp. Vi har hele tida jobbet sammen med Sp i denne saken, sier hun.

Les også: Starter Nei til bomring-parti i Drammen

Frykter populisme

I Facebook-gruppen «Folkeavstemning om bom i Drammen» har initiativtaker til den nye valglista Nei til bomring Anders Lunde lagt ut Dagsavisen Fremtidens intervju med Catarina Chruchow, hvor den tidligere Ap-politikeren nevner at hun vurderte å melde seg inn i Rødt. Det lar ikke Hilde Hovengen gå upåaktet hen.

«Vurderte å melde seg inn i Rødt ... virkelig Anders Lunde? Her spøker det for oppslutningen......», skriver hun i kommentarfeltet under saken.

– Hvorfor skrev du dette, Hovengen?

– Det er basert på at jeg er redd for hva det nye partiet blir. Med både Harald Wessel-Berg fra Høyre, og eks-ap-politiker Catarina Chruchow, som vurderte å bli med i Rødt, har de en bredde i dette partiet som ikke er uproblematisk. De er enige i én sak. Da får man flere solo-personer som gjør som de vil, og da blir det ikke partipolitikk, men «meg-meg-meg-politikk». Når det handler mer om hva de selv til enhver tid ønsker å gjøre, har det lett for å bli veldig populistisk. De kan plukke de populære sakene, mens vi andre politikerne blir sittende med ansvaret for helheten innen skole, eldreomsorg og andre ting. Derfor er jeg litt skeptisk, svarer hun.

– Er nei til bomring den viktigste saken for Frp i Drammen?

– Ja, det parallelt med helse og eldreomsorg. Det er nok de to viktigste sakene, men dette er mine meninger. Det er ennå ikke avklart med mitt parti. Bomringen er, og har hele tida vært, vår fanesak. Det er Frp som hele tida har forsøkt å fjerne Buskerudbypakka, og så kom Sp inn etter hvert og ble med oss.

Les også: – Høyre har malt seg inn i et hjørne

– Pulveriserer systemet

Hovengen benekter at hun er redd for at Nei til bompenger skal stjele velgere fra Frp under kommunevalget.

– Nei, jeg er ikke redd for det, men jeg er redd for at en del andre viktige ting som helse og eldreomsorg forsvinner helt i valgkampen. Vi står overfor store utfordringer der framover. Bomringen er kjempeviktig. Skatte- og avgiftstrykket der er fullstendig ødeleggende. Men vi har også viktige områder som helse- og eldreomsorg. Jeg kan ikke skjønne at de kan bli enige om et politisk program med kandidater fra Høyre og helt over i retning Rødt.

– Frp er jo på linje med Rødt når det gjelder bompenger...

– Hehe, ja, nå har ikke jeg veldig styr på hva Rødt driver med, men det er hyggelig at vi kan sammenfalle på noe. Jeg er ikke bekymret for at vi ikke er på lik linje når det gjelder bompenger, men utfordringene er knyttet til andre saker.

Hun understreker nok en gang hvor problematisk det kan bli dersom representantene på den nye valglista mot bomring velger å kjøre sitt eget løp i bystyret.

– Sololøpere er jeg ikke noe glad for. Det pulveriserer det demokratiske systemet vi har i dag, mener Hovengen.

Les også: Drammen Frp nekter å tro på klimaforskerne

Ble kontaktet på telefon

Catarina Chruchow synes det er synd at Hovengen fokuserer på at hun vurderte å bli med i Rødt.

– Som sosialdemokrat finnes det ingen parti på høyresiden som passer for meg, og heller ikke noen av partiene på venstresiden som er for bompenger nasjonalt, sier hun om årsaken til at hun vurderte det.

Hun kom imidlertid aldri lenger enn til å vurdere det.

– Det valget slapp jeg å ta når jeg fikk telefon fra Anders, siden jeg takket ja til å stå på listen til Nei til bomring. Vi er en tverrpolitisk gruppe som er opptatt av hva folk i Drammen sier. 29.000 har sagt nei til bomring. Sammen med de 29.000 skal vi sette en stopper for bomring i Drammen. Det er vårt budskap. Og det skal vi kjempe for fram til valget i september 2019, konstaterer hun.

Chruchow mener Nei til bomring fyller et tomrom for velgerne.

– Jeg tror veldig mange i dag er usikre på hva de skal stemme på. Det er ikke noe problem med det. Hvis folk vil stemme Frp, H eller Ap og partiprogrammene de står for, må de gjerne gjøre det. Vi i Nei til bomring vil være et alternativ for dem som ikke vet hvilket politisk parti de vil stemme for, sier hun.

Mange forbinder nok bompengemotstand med høyresiden og Frp, men Chruchow tror det kan være støtte å hente også på venstresiden.

– Jeg tror at mange på venstresiden også er nei til bomring, men at de ikke flagger det så høyt. Når 29.000 sier nei til bomring er ikke det bare folk som stemmer Frp og Høyre. Jeg tror folk er opptatt av at dette går utover lommeboka. Får man 20.000 ekstra i utgifter, rammer man dem som har høye utgifter fra før, sier hun.

Les også: Rødt og Frp sammen mot bompenger

– Ikke overraskende

Anders Lunde, initiativtakeren til den nye valglista i Drammen, har følgende å si om kritikken fra Hovengen:

– Det er ikke noe overraskende at Frps gruppeleder sår tvil om en liste hun er redd for at skal ta velgerne hennes. Frp kommer aldri til å få enorm oppslutning. De har mulighet til å gjøre et godt valg, men jeg vet om folk som er flasket opp i Ap og som aldri ville stemt Frp, sier han og understreker at Nei til bomring kan fange opp noen av disse velgerne.

Lunde forteller at han har fått et dusin henvendelser etter at nyheten om at Nei til bomring vil stille liste ble sluppet.

– Det formelle kravet til å stille valgliste er på 300 underskrifter. Det skal ikke bli så vanskelig for oss å få det. Det er stadig flere som sier at de ikke har lyst til å stemme på de etablerte partiene, sier han.

– Når vil lista være klar?

– Det tar vi som det kommer, men den formelle fristen er i slutten av mars, sier Lunde, som lover 100 prosent sikkert at de vil stille til valg.

– Hovengen frykter at dere vil bli en gjeng enkeltpersoner som sitter og stemmer populistisk i bystyret basert på egeninteresser og hva som er populært fra sak til sak. Hva tenker du om det?

– Har Frp blitt så ansvarlige at de ikke liker populister lenger? Dette er populistisk, jeg kan ikke si at det ikke er det. Folk har ikke hatt et alternativ, og nå får de det, sier han.

Lunde understreker at Nei til bomring ikke vil ha noen slagside mot verken høyre eller venstre.

– Vi har ikke noen satsing på ytterfløyene. Vi er en tverrpolitisk liste med tyngde i sentrum. Vi skal ikke lage noe nytt Frp. Vi skal ha et alternativ for dem i det politiske sentrum som ikke føler de har noen å stemme på i bomsaken, sier han.

– Kommer dere til å stille til valg på et program som også omfatter andre områder enn bompenger?

– Vi skal ha et program, men vi har ett valgløfte der de andre har mange saker, svarer Lunde.

Les også: Frp-topp: – Det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn

Kan bli fire partier mot bom

Per nå er det bare to partier i bystyret i Drammen som er motstandere av Buskerudbypakke 2 og bomring i Drammen: Sp og Frp. Etter kommunevalget kommende høst kan det fort bli til fire dersom både Nei til bomring og Rødt kommer inn i bystyret i Nye Drammen. Rødt har lenge seilt i medvind på meningsmålingene, På siste måling for utført av Opinion for Dagsavisen, Fri fagbevegelse og ANB får Rødt en oppslutning på hele 7,6 prosent.

Leder i Drammen Rødt, Ingunn Strand Johansen, lover at partiet hennes kommer til å gå mot bomring i Drammen, slik det også gjør nasjonalt.

– Bompenger rammer usosialt. Alle må betale uavhengig av om de har høy eller lav inntjening. Dette bør tas over skatteseddelen, og jeg synes det er interessant at Jon Helgheim mener det samme. Men det er veldig enkelt å være mot bompenger. Om man ønsker nye veier må man også være klare på hvor pengene skal tas fra, sier Strand Johansen, og antyder at svaret kan være eiendomsskatt.

Les også: Bjørnar Moxnes: Tror Rødt kan bli et 10-prosentparti

Mer fra Dagsavisen