Yousuf Gilani, som tirsdag ble valgt til ny leder for Drammen Venstre, mener uttalelsene til Frp-politikerne er gode eksempler på hva minoritetene hele tida må forholde seg til. FOTO: RONNY JOHNSEN

Frp møter en vegg av motstand

DRAMMEN: To stortingsrepresentanter fra Buskerud - én av dem fra Drammen - opprører et helt politisk miljø med sine utspill om byens mest populære navn.

Det skulle ikke mer til enn at 12 guttebarn fikk navnet «Mohammed» før Fremskrittspartiets representant Morten Wold mente at innvandringen til Drammen har vært for stor.

Uttalelsene kom han med etter at Jørund Rytman (Frp) skrev på sin facebookside: «Det er et tankekors at det mest populære navnet i Drammen er Mohammed.»

Den nyvalgte lederen for Drammen Venstre, Yousuf Gilani, er overrasket over de to lokale stortingsrepresentantene.

- Nå begynner Frp å fremmedgjøre norske barn. De blander inn religion og tradisjon og prøver å gjøre dette til et problem i integreringspolitikken. Nå må Frp snart ta inn over seg at vi har brune drammensere i byen, sier en svært engasjert Gilani.

- Hva tenker du om denne måten å dra fram integreringsdebatten på?

- Det er så trist å se at stortingspolitikere mistenkeliggjør personer på grunn av navn. Det å skille på mennesker ved navn er diskriminering. Dette viser i realiteten hva Frp står for, sier Gilani.

 

Les også leder på Nyemeninger.no

 

Angrer ikke

På direkte spørsmål om Jørund Rytman angrer på utspillene, er han klar i sin tale.

- Nei, absolutt ikke. Riktignok var ikke dette et politisk planlagt utspill, men en refleksjon på min private facebookprofil, sier Rytman.

- Mener du det er et problem at 12 barn i fjor fikk navnet «Mohammed»?

- Jeg har jo selvfølgelig ikke noe imot navnet i seg selv, og det handler ikke om hva foreldrene kaller barna sine. Jeg prøver bare å si at siden Mohammed er det mest populære navnet i Drammen, så viser det i hvilken retning vi går.

- Og hvilken retning er det?

- De siste tiårene er det blitt flere og flere innvandrere i Norge, uten at vi har tatt de ordentlige debattene om hvordan de skal integreres. Jeg skjønner jo nå at dette er et ekstremt følsomt tema, sier Rytman til Dagsavisen Fremtiden.

 

Overrasket

Morten Wold (Frp) var raskt ute med å svare på Rytmans Facebook-melding på Facebook, der han mener at Drammen har tatt imot altfor mange innvandrere.

- Jeg mener dette er et resultat av norsk innvandringspolitikk. Vi har rett og slett sluppet inn altfor mange innvandrere, sa Wold til Drammens Tidende.

Den nyvalgte Venstre-lederen Gilani er sjokkert over uttalelsene til Frp-politikeren.

- Nå har Morten Wold vært kommunikasjonsrådgiver for eliten i Fremskrittspartiet i mange år, og så kommer han med slike uttalelser. Da må man lure på om dette er holdninger som bor i partiet.

- Men det er vel ikke overraskende at Frp mener det de mener?

- Nei, absolutt ikke. Men nå har Frp klart å luke vekk folk som har kommet med diskriminerende uttalelser, og så dukker det opp saker som dette. Alle skal få lov til å ytre seg og mene hva de vil, men man skal aldri sette folk i bås og mistenkeliggjøre folk. Og her snakker vi om nyfødte barn og deres foreldre, sier Gilani til Dagsavisen Fremtiden.

 

- Ubehagelig

I går haglet det med kommentarer på sosiale medier og i debattforumer. Høyre gikk ut og kritiserte Frp sterkt for uttalelsene som har kommet - og det sammen med Masud Gharahkhani (Ap). Frp møter en vegg av motstand mot det som blir omtalt som meningsløse uttalelser som i verste fall kan vanskeliggjøre hverdagen til dem som bærer navnet fra før.

Sadi Emeci (SV) håper at de fleste lar det passere, men innrømmer at det kan være ubehagelig for noen.

- Jeg tror de fleste vil fnyse av Fremskrittspartiets holdninger og uttalelser. Jeg håper i alle fall det. Samtidig kan nok noen bli engstelige. Når navnet ditt blir sett på som uønsket og man blir koblet sammen med at det er for mange innvandrer i Drammen, så skjønner jo alle at det kan være ubehagelig, sier Emeci.

 

For gode ordninger

Rytman er overrasket over all oppmerksomheten hans utspill i sosiale medier har fått, men understreker at Drammen bør være en by som har takhøyde for en god og saklig integreringsdebatt.

- Jeg er ikke enig i at Drammen har lyktes i sitt integreringsarbeid. Hvorfor er det så lav andel somaliere som er i arbeid i Drammen, mens andre grupper lærer seg språket med en gang og jobber hardt, spør Rytman.

- Hva er ditt svar på det?

- Hvis du ser på USA, for eksempel, så har somaliere høy arbeidsdeltakelse, mens her i landet er den svært lav. På direkte spørsmål til politikere i USA, så er svaret på det at Norge har altfor gode velferdsordninger. Vi har en kjempeutfordring for hvordan landet skal bli bærekraftig, sier Ryttman.

SV-politiker Emeci sier at Frp denne gangen skyter skivebom.

- Dette er ikke måten å drive integreringspolitikk på. I min vennekrets er det flere som er restriktive til innvandring. Selv der synes de at disse uttalelsene til Frp er fullstendig skivebom. Men så skal det jo sies at det ikke er første gang Frp kommer med dumme utalleser, sier Emeci.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Dette er saken

Statistisk sentralbyrå melder at Mohammed er det mest brukte guttenavnet i Drammen på nyfødte barn i 2013.

12 gutter fikk navnet Mohammed i fjor, og Jørund Rytman (Frp) skrev på sosiale medier at dette er et tankekors.

Morten Wold (Frp) uttalte at dette viser at Norge har tatt imot altfor mange innvandrere de siste årene.

Hele det politiske miljøet i Drammen tar avstand fra uttalelsene Frp har kommet med i denne saken.