Ulf Erik Knudsen mener Frp gjør seg mer spiselig for de andre partiene på Stortinget. FOTO: RONNY JOHNSEN

- Frp må ikke miste folkeligheten

FRP I REGJERING: Den lokale Frp-veteranen Ulf Erik Knudsen ber partiet tenke nytt når det skal velges ny 
nestleder.

- Fremskrittspartiet er et mer striglet nå enn tidlig på 2000-tallet, sier tidligere stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp).

Drammenseren har 16 års erfaring som Buskeruds representant på Stortinget, men i høst var det nok.

Knudsen oppga tre grunner for at han ikke ville være med i rikspolitikken lenger: Familiesituasjon, sin egen alder og det faktum at han begynte å bli lei av politikk, gjorde at han valgte å slutte på Stortinget. Nå har han satt seg på skolebenken, men den politiske nerven i Knudsen er like tilstedeværende - nå som før.

Fremskrittspartiet er for første gang i regjering, og Ulf Erik Knudsen er både fornøyd og bekymret. Han mener ledelsen i partiet er nødt til å lytte mer til grasrota om Frp skal lykkes.

- De siste to årene har partiet forandret seg vesentlig, og min mening er at Frp nå gjør seg mer akseptable og gjør seg lekre for samarbeidspartnerne sine, sier en åpenhjertig Ulf Erik Knudsen.

 

«For mange tullinger»

Det har stormet i Fremskrittspartiet i perioder. Partimedlemmer er blitt kastet ut, suspendert, ekskludert eller oppfordret til å gi seg. Knudsen er enig i at det har vært mange oppryddinger i partiet, men sier det har vært helt nødvendig for å komme dit Frp er i dag.

- Vi hadde enkelte medlemmer i Fremskrittspartiet som vi i dag klarer oss helt fint uten. Vi har alltid vært et parti som har trukket til oss litt for mange by- og bygdetullinger, for å si det rett ut. Så jeg er enig i at partiet skal være mer strømlinjet. Men vi må ikke miste folkeligheten, sier Knudsen.

- Hva legger du i folkelighet?

- Jeg mener folk som jobber for grasrota. Politikere som tør å snakke og som tør å vise at de ikke er feilfrie. Stortinget har alltid hatt behov for friskuser som ikke hele tida er så politisk korrekte. Jeg tror rett og slett ikke at landet er tjent med å ha politikere som ikke har meningers mot.

 

Grasrota må ha innflytelse

I en årrekke er Knudsen blitt karakterisert som en tøff debattant med kontroversielle uttalelser. Nå mener han at flere av hjertesakene til Frp er i ferd med å forsvinne og at det derfor burde være rom for å løfte fram profiler i partiet som ikke er redde for å si det de mener.

- Vi trenger folk i lederposisjoner i partiet som kan ta tak i for eksempel innvandringsspørsmål og bompengedebatten. Flinke folk som vet hva de snakker om - samtidig som de tør å sette ting på dagsorden.

- Er det noen spesielle du vil trekke fram som burde vært satt mer pris på?

- Se på Kenneth Svendsen, for eksempel. Dyktig fyr som ikke er redd for å snakke grasrotas sak. Christian Tybring-Gjedde er en svært dyktig politiker som partiet trenger. Jeg ser at utviklingen fram til i dag har handlet om å bli mer spiselig for de andre partiene.

- Betyr det at du mener Frp-ere i dag er litt for pene i tøyet?

- Du kan si mye bra om for eksempel den nye samferdselsministeren til Frp, Ketil Solvik-Olsen, men spesielt folkelig er han jo ikke. Han er intelligent, godt kledd og en dyktig politiker, men vi trenger folk til å balansere det, sier Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

 

Det kommer til å bli tøft

Fremskrittspartiet er krystallklare på at de vil styre Norge i en annen retning. Partiet har varslet kursendring i skatte- og avgiftspolitikken, strengere innvandrings- og asylpolitikk og ikke minst en mer effektiv utbygging av veier. Knudsen tror det kan bli tøft å innfri ambisiøse valgløfter.

- Jeg mener selvfølgelig at det er bra at Frp har kommet i regjering. Det er flinke folk som nå skal styre landet, så jeg er optimist, men samtidig så vet jeg at det skal leveres på politiske saker. Det er enorme oppgaver som skal løses - og ikke er det flertall på Stortinget for Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg håper det går bra, men det blir tøft. Utrolig tøft, sier han.

- Hva synes du om starten til den nye regjeringen, med de utfordringene som har vært til nå?

- Det er blitt et voldsomt fokus på Fremskrittspartiet etter regjeringsskiftet. Nærmest en klappjakt på våre medlemmer om hva de har sagt og gjort fram til i dag. Min personlig mening er at pressen noen ganger går altfor langt, sier Knudsen.

Som lokalpolitiker har Knudsen ofte vært i hardt vær - og som oftest har det vært trøbbel innad i partiet som har fått størst oppmerksomhet. Ettersom mange profilerte politikere har en vane for å trykke sine erfaringer mellom to permer, måtte også Knudsen få spørsmålet om hvorvidt han vil avsløre livet bak kulissene på Stortinget.

- Hvis jeg skal være helt ærlig så føler jeg meg ikke så interessant at jeg vil skrive en bok om mine opplevelser, nei. Dessuten synes jeg de fleste selvbiografier er forholdsvis kjedelig lesestoff, avslutter Ulf Erik Knudsen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Ulf Erik Knudsen

Født i Drammen, 20. desember 1963 og har vært innvalgt på Stortinget fra Buskerud siden 1997 fram til 2013.

Har vært Frps kulturpolitiske talsmann i åtte år, men i den siste stortingsperioden har han vært medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I dag er han talsmann for Frp i bystyrekomiteen for byutvikling og kultur men livet som heltids stortingspolitiker er over.

Har jobbet som journalist i Morgenbladet, jobbet i reklamebyrå og i 1997 gikk han fra jobben som konsulent hos Aetat da han ble valgt inn på Stortinget.

Har i dag satt seg på skolebenken og tar videreutdanning etter at han ikke stilte til gjenvalg på Stortinget.