Nyheter

Frivillighet i forandring

DRAMMEN: Det frivillige arbeidet i Drammen utgjør omtrent 3.000 årsverk. Om det viktige samfunnsbidraget skal opprettholdes kreves det skarpt fokus og mer ressurser.

- Jo da, det offentlige innser nok viktigheten av at vi til enhver tid har nok frivillige hjelpere, og den innsatsen de bidrar med, men det viser seg jo stadig hvor langt det egentlig er fra ord til handling. Her i Drammen settes det for eksempel bare av 800.000 kroner i året til det frivillige arbeidet innen humanitær helsesektor, og det er faktisk veldig lite, uttaler daglig leder Jon Peter Wium i Drammen Røde Kors.

Større fokus

Lørdag 23. november inviterer Buskerud fylkeskommune tillitsvalgte i fylkets frivillige lag og organisasjoner til konferansen Framtidens frivillige, der det settes fokus på frivillighetens betydning, rekruttering - og samarbeidet med offentlige avdelinger.

I Drammen kommune jobbes det for tida med utarbeidelse den såkalte Frivillighetsmeldingen, som skal bidra med avklaringer omkring hvilke utfordringer frivilligheten står overfor, hvilke oppgaver man skal fokusere på og samarbeidet med offentlige instanser. Et av målene for meldingen er bedre tilretteleggelse for frivillig innsats.

Endret bilde

- Og det er det behov for. Alle organisasjoner som drives, blant annet ved hjelp av frivillige, ser at dette feltet er i endring. Det er ikke lenger slik at noen har livslangt medlemskap i en organisasjon, og stiller opp på alle slags arbeidsoppgaver. Dagens frivillige sier heller: «Dette kan jeg bidra med - her og nå - sett meg i arbeid!» Kanskje er det studenter som har fri et par måneder før neste studium starter, eller travle folk med fulle timeplaner - bortsett fra en liten luke hver torsdag, og da vil de drive leksehjelp for skoleelever. Når de fleste av dagens frivillige er preget av en mer individuell tankegang, blir det også mer krevende å koordinere arbeidet. I tillegg må stadig nye kurses og læres opp, forteller Wium.

Han mener det offentlige nå må ta inn over seg hvordan denne utviklingen krever en stadig økende grad av profesjonalitet.

Krever tilrettelegging

Både Wium, daglig leder Monika Bock ved Fjell frivilligsentral og daglig leder Irene Sand Sørsdahl ved Drammen frivilligsentral håper kartleggingen av den frivillige innsatsen, som gjøres i forbindelse med Frivillighetsmeldingen - som skal foreligge neste år, kan føre til at offentlige instanser skaper bedre kår for de frivillige bidragsyterne.

- På så mange felt er vi helt avhengige av frivillig innsats, og samtidig er oppgavene ofte av veldig stor betydning for dem som stiller opp. Det å ha noe å gå til, og å føle at man er til nytte, kan være avgjørende for psykisk helsetilstand hos så vel unge, gamle, trygdede, arbeidende, syke eller friske, fastslår frivillighetsleder Bock.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen