Frustrerende: Ronny Johnsen, daglig leder i Rett Fram Opplevelser, mener det er frustrerende at organisasjoner som har fått grasrotpenger på feil grunnlag ikke må betale tilbake. FOTO: SILJE S: SKIPHAMN

Frivillige reagerer sterkt

Frivillige i organisasjoner i Drammen reagerer sterkt på at Drammen Ungdomsklubb slipper å betale tilbake over en halv million kroner som ble utbetalt på feilaktig grunnlag.

 

I går skrev Dagsavisen Fremtiden om at Drammen Ungdomsklubb, som ble lagt ned i fjor høst, slipper å betale tilbake 505.000 kroner som klubben urettmessig fikk utbetalt fra Norsk Tipping som såkalte grasrotmidler.

Lotteritilsynet ba klubben betale tilbake 125.000 av de 630.000 kronene klubben samlet sett har fått, fordi det var dette klubben hadde stående på konto, men ikke resten av pengene som allerede var brukt opp.

– Det er helt absurd hvis det er slik at man bare må tilbakebetale 125.000, og ikke hele beløpet, fordi det var det de hadde på konto. Det er nok et eksempel på at det ikke er noen konsekvenser for dem som går utenfor regelverket, sier Ronny Johnsen, daglig leder i den frivillige organisasjonen Rett Fram opplevelser.

LES OGSÅ: Fikk 630.000 kroner urettmessig – slipper å betale tilbake en halv million

Mener alt bør betales tlbake

Organisasjonen hans jobber med å gi gode opplevelser til barn og familier som sliter, og har bare mottatt noen få tusen kroner via grasrotordningen. Johnsen mener 630.000 kroner ville gjort en enorm forskjell for en organisasjon som hans.

– I 2017 fikk vi 390.000 kroner i fattigdomsmidler for første gang, og de midlene gjorde at vi revolusjonerte vårt tilbud i over ti uker for over 400 mennesker. Hadde vi fått slike pengesummer, ville vi omsatt det til voldsomme utvidelser i tilbudet vårt, sier han.

Han mener det er en selvfølge at pengene betales tilbake, og har liten forståelse for at Lotteritilsynet ikke har krevd tilbakebetaling av hver eneste krone.

– Hvis avgjørelsen er at de har brukt pengene uregelmessig eller ikke oppfylt kravene, er det vanskelig for meg å synes det er greit at man ikke må betale tilbake. Det bringer en stor frustrasjon i sånne som oss, som jobber beinhardt for å overleve, sier han.

LES OGSÅ: Denne kiosken gir krisehjelp

– Danner kunstige klubber

– Fra dag én har jeg reagert veldig på hvem som kan søke på grasrotmidler.

Det sier styreleder Geirr Kihle i Konnerud Idrettslag. I helgen mottok han og Konnerud IF grasrotprisen og 50.00 kroner i premie for sitt arbeid.

– Det dannes kunstige klubber som hverken har noe med idrett eller kultur å gjøre som dannes bare for å få tilgang på penger, sier Kihle, som med det sikter til at grasrotordningen har blitt misbrukt en rekke ganger.

Også Kihle mener Drammen Ungdomsklubb burde betalt tilbake hele pengesummen de har fått gjennom grasrotordningen.

– Det er veldig generøst av Kulturdepartementet om de ikke må gjøre det. Jeg synes man må svare for seg om man har syndet, slår han fast.

LES OGSÅ: Får tre ukers frist

– Det kan de godt mene

– Det kan de godt mene, men jeg har lagt ned klubben fordi jeg ikke ønsker å drive den lenger, sier Hassan Ramezani.

Han er tidligere nestleder i Drammen Ungdomsklubb, og dette er hans korte svar på at frivillige Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med mener driverne av Drammen Ungdoms­klubb bør betale tilbake hele beløpet de har fått gjennom grasrotordningen, og ikke en femtedel, slik tilfellet er nå.  

Han ønsker ikke å uttale seg videre om saken, og ber Dagsavisen Fremtiden kontakte Lotteritilsynet for videre kommentarer.

LES OGSÅ: Brukte penger på inkassokrav

LES OGSÅ: Brukte grasrotpenger på inkassokrav – nå har de fått varsel om utestengelse