Dag-Sveinung Dalen, her med varmblodshoppa Speedy, sies å være spesielt flink til å få løpsdyrene til å «spare på kruttet», så de har mer å gå på i innspurten. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Friskt trav mot toppen

I en alder av 24 år har Dag-Sveinung Dalen allerede rukket å bli en av landets to beste stallansatte kusker.

Den spedlemmede varmblodshoppa lukker øynene og legger hodet inntil gutten som tar vare på henne, trener henne daglig, rengjør boksen hennes, steller og kjører løp.

- Hun er jo bare god, vet du, sier Dag-Sveinung Dalen mykt.

Med vante, rolige bevegelser legger han på grime og dekken. På papiret tilhører Speedy en annen, men Dalen har alt daglig ansvar og utgifter. Hvis hesten vinner løp, får Dalen selv det meste av premien. Når han vinner løp med andres hester, får han kun en liten andel. I fjor ble det 63 førsteplasser, og totalt har han kjørt inn over ti millioner kroner til eierne og ­trenerne han starter for.

 

Gode kollegaer

Bare 24 år gammel er Dalen, basert på antall seiere i år, rangert som nummer to blant alle landets stallansatte kusker. Han har vært blant landets to beste i flere år allerede. Selv gir han treneren og arbeidsgiveren Pål Sem sin del av æren for at han gjør det så bra.

- Han gir meg så mye tillit og lar meg slippe til, selv med de virkelig gode hestene. Jeg er heldig som får jobbe hos ham, sier Dalen.

Og trodde du travfolk bare var breiale, velvoksne karer med sneipen i kjeften og lomma full av sleipe triks, så må du tro om igjen. Hvis gjengen i travstallen i Drammen er noe å dømme etter, får man heller følelsen av et raust og trivelig miljø. Alle karene som stikker innom pauserommet for en kaffe eller en matbit, er nok mer eller mindre dobbelt så gamle som Dalen og tydelig stolte av det unge talentet.

- Han er en ung mann med klare mål, og han er 100 prosent innstilt på å nå dem. Han er seriøs og har stor kunnskap, forteller travtrener Pål Sem.

- En fryd å jobbe med. Dag-Sveinung er veldig snill og omgjengelig og naturligvis veldig dyktig med hest, både på banen og utenfor. Selv vokste jeg opp med Ulf Thoresen, og det er flere trekk ved Dag-Sveinung som kan minne om ham. Han har en stor framtid i travsporten, mener travkollega Terje Haugen.

- Og så er han så høflig og dannet. Han prøver alltid å framheve andre enn seg selv, sier Ulf Johansen, mens hovedpersonen selv rødmer av all rosen.

 

Lange dager

I jobben som stallansatt for Pål Sem trener Dalen fra fire til seks hester om dagen. Han spar ut møkk av boksene, fôrer, steller og slår på nye hestesko. Kjører han løp i tillegg, drar klokka seg gjerne mot midnatt før han er hjemme igjen i Vikersund. Han står opp klokka seks hver morgen for å rekke å være i stallen innen 07.30. Og det blir mye reising. Blant annet kjører han ofte løp i Harstad.

- Det blir noen kilometer i bil, ja, og veldig mange timer i stallen. Dette er ikke en jobb i den forstand, det blir en livsstil. Men det kan bli for altoppslukende, så jeg synes det er viktig å følge med på ting som skjer utenfor miljøet også. Det er tross alt greit å kunne snakke om litt andre ting enn hest innimellom, sier Dalen.

Han vokste opp med trav- og hesteinteresserte foreldre og satte allerede som guttunge spor etter seg som ponnitravkusk.

- En må være målbevisst, møte opp og jobbe hardt. Om du vinner aldri så mye en stund, skal du likevel ikke glemme at det er flest hverdager. Ting snur fort i denne bransjen. Jeg har hatt flaks som har dumpet borti mange av de rette hestene - og de rette menneskene, sier Dalen.

 

Far var forbilde

Tross sin unge alder har han også jobbet en årrekke hos den kjente travtreneren Trond «Bullern» Anderssen, før han startet hos Sem for et par år siden. Arbeidsmoralen og stå på-viljen har han etter faren. Det var ham Dalen gikk til, da han på et tidspunkt vurderte om ikke han også burde satse på en mer «normal» jobb.

- Dette er jo ikke en særlig velegnet bransje med tanke på familieliv, for eksempel. Heldigvis har jeg en samboer som har forståelse og interesse for sporten, men likevel. Faren min jobbet under «ordnede forhold» hos et entreprenørfirma, men hadde stor interesse for hest, og i samråd med ham bestemte jeg meg for å satse videre på traven. Han var et stort forbilde for meg, forteller Dag-Sveinung Dalen om faren som døde av kreft i august.

- Det gjør noe med deg, å se noen du er glad i gå bort på den måten. Det var han som viste meg hvor viktig det er å stå på og jobbe videre. Det gir meg veldig mye å arbeide med både hestene og folka i travmiljøet. Dagene er varierte, og det er alltid mer å lære. Det er slett ikke uten grunn at hester brukes i terapi, smiler Dag-Sveinung Dalen.

Under dagens Førjulstrav på Drammen travbane starter Dalen i fire løp.