Eks-Fremtiden-journalist Arne Ole Lindahl hadde ikke selv sett utstillingen av sine gamle bilder fra årene han drev Fremtidens lokalkontor i Hallingdal, før utstillingen åpnet 1. juni. Bildene er nå overlatt i museets eie. FOTO: PRIVAT

Fremtiden på utstilling i Hallingdal museum

Journalist Arne Ole Lindahl drev lenge Fremtidens lokalkontor i Hallingdalen praktisk talt alene. Nå er bildene hans blitt utstilling.

- Dette er veldig moro - og litt rart, synes journalist Arne Ola Lindahl, og sikter til utstillingen av hans gamle pressebilder, knipset i Hallingdal mellom 1975 og 1988.

Lindahl var journalist i drammensbaserte Fremtiden i 24 år, og i de fleste av disse årene dekket han det som skjedde i de seks Hallingdal-kommunene - mer eller mindre alene. I 1998 valgte han å prioritere fastere arbeidstider og tid med familien, og gikk over til avisen Hallingdølen. Da Fremtiden gikk inn to år senere fikk Lindahl tilsendt en skoeske full av sine gamle bilder.

- Og siden har jeg sittet med dette arkivet over små og store hendelser og mennesker i dalen her. Da jeg hørte det skulle lages en ny bok, «Nes i bilder», tenkte jeg de kunne ha bruk for noen av bildene. Dermed ga jeg arkivet til Hallingdal museum, hvorpå Nes historielag skannet hele samlingen, forteller Lindahl.

Han ble gledelig overrasket da han fikk vite at museet også ville lage en utstilling av bildene hans.

 

De beste årene

Journalisten kan fortelle om en tid da Fremtiden hadde bedre dekning i Hallingdal enn VG. Også Drammens Tidende forsøkte seg med lokalkontor i Hallingdal, men klarte ikke å matche Fremtiden og Lindahls dekning. Den dedikerte lokaljournalisten jobbet heller døgnet rundt enn å gå glipp av en begivenhet.

- Jeg hadde en fantastisk tid. Da jeg først startet ved hovedkontoret i Drammen i 1974, var vi en gjeng unge, langhåra typer som jobbet for Fremtiden. Avstanden til de eldre, dresskledde journalistene i Drammens Tidende var stor. Fremtiden var en offensiv og god lokalavis, som hadde sine virkelige gullår på 80-tallet. Det var på denne tida den ble morgenavis og flyttet inn i lokalene på Åssiden, sier Lindahl, som synes han gikk en god skole som ansatt i Fremtiden.

- Ja, som lokaljournalist lærer man virkelig håndverket. Kravet til nøyaktighet og etterrettelighet blir stort når man den ene dagen smeller opp en sak på forsiden, for den neste å stå i kø på Samvirkelaget sammen med offeret.

 

Blinkskudd

103 av Lindahls bilder vil være utstilt på museet ut året. En solid dose hallingdalshistorie i glass og ramme. Blant hans egne favoritter er et bilde fra en brann på en gård i Rukkedalen.

- Ja, det ble jo tatt med et kamera der alle innstillinger måtte gjøres manuelt, og det brant og var mørkt. På bildet ser vi hvordan lensmannen og en brannmann bærer to griser ut av den brennende låven. Jeg hadde neppe kunnet ta et bilde som dette i dag. Jeg var jo midt inne blant redningsmannskapene, sier Lindahl.

En annen favoritt er fra 1978 eller -79. Et bilde av Edvin Thorson, mannen bak Langedrag naturpark, sammen med ulven Varga - midt i et klasserom fullt av barn.

-Ja, han ville vise domestisering av ulv, og tok tispa med seg til Nes barneskole. Det var litt nervepirrende da ulven sto på kateteret og knurret. Men Thorson knurret tilbake og fikk snart overbevist tispa om hvem som var sjefen, forklarer Lindahl, om bildet som ble kjøpt av flere nasjonale utgivelser og vist landet rundt.

pernille.vestengen@dagsavisen.no