Nyheter

Frelst på Mozart

Elever og lærere pluss innleide musikere og sangere, skal løfte taket i Bragernes og i Haug kirke til uka.

Bilde 1 av 2

– Faktisk er det flere den siste tida som har satt opp Mozarts Requiem, som vi nå gjør, senest på Johan Halvorsen Musikkfest i Bragernes kirke, det har nærmest vært en Requiem-bonanza, ler Kristian Johnsen Øierud, lærer ved musikklinja på St. Hallvard og produsent for oppsettingen.

Mozarts Requiem er et av de mest berømte korverkene i det klassiske repertoaret, er ikke dette veldig ambisiøst?

– Vi setter opp en storproduksjon hvert år, og da forslaget om denne kom opp husker jeg at dirigent Steffen Kammler var litt sånn: «Njaaa ...», men dette blir veldig bra, lover produsenten.

Mozart-hit

Med én konsert i Bragernes kirke og en i Haug kirke skal 100 elever fra musikklinja på St. Hallvard videregående skole, sammen med profesjonelle solister, solistensemble med elever fra musikklinja og et innleid sammensatt orkester, fremføre Mozarts mesterverk.

– Jeg ble introdusert for dette verket for omtrent ett år siden, så det er ganske nytt for meg, sier Emil Bøe, 2.-klasse elev ved musikklinja på St. Hallvard.

– Dette er spennende og ekstremt avansert musikk, og ganske vanskelig å synge.

Emil Bøe har egentlig trombone som sitt instrument, som han håper å gå videre med etter videregående, men nå får han brukt sangstemmen sin med de andre elevene.

– Selv om jeg vanligvis spiller jazz, lærer jeg masse av å synge med et kor, det hjelper på den musikalske forståelsen og vi får en fin konserterfaring.

Hva betyr det for eleven å få delta på en så stor oppsetning?

– De får se og erfare hvordan det profesjonelle musikerlivet fungerer, får være en del i et så stort apparat, hvor alle til enhver tid vet nøyaktig hva de skal gjøre. Og de får kjenne på følelsen: Her må vi skjerpe oss, heve nivået, og så får de høre at det låter. Det er nok også litt morsomt å komme i nærkontakt med lærerne på denne måten, oppsummerer Johnsen Øierud, som dessuten tror at dannelsesperspektivet er viktig.

– Dette kan ikke læres i et klasserom, og elevene kommer aldri til å glemme. Det å øve inn, jobbe med orkester og dirigent, og med musikk som i utgangspunktet kanskje ikke ligger deres hjerter nærmest. Mange har ikke korerfaring i det hele tatt, kanskje de har spilt elgitar i band, og så blir de helfrelst. Vi ser flere som studerer klassisk sang etter videregående – de liker dette.

Skolens stjerner

Solistene Tone Braathen, Vidar Hellkås og Ingeborg Soot, er alle tre tidligere elever ved St. Hallvard, de to førstnevnte også lærere. Dirigent Steffen Kammler er også lærer ved skolen. Solistensemlet består av Karoline Nilsen Lindland, Ingeborg Skarre Stensland, Julie Berg, Milena Marie Krigstad-Moen, Frei Strand og Martin Mathiesen, alle elever ved St. Hallvard.

Kristian Johnsen Øierud ser fram til konsertene til uka.

– Det er sjelden så mange av distriktets musikalske krefter samles på denne måten, med elever, sangere og musikere – konserten blir nærmest en kulturhappening.

Mer fra Dagsavisen