Fredag kan du møte nye toner i togrushet

Lysten til å få flere sangere i rekkene og ønsket om å skape god stemning blant hardt prøvede pendlere ligger bak kammerkoret Apollons nye bidrag til fredagsgullrekka: Kor for tog.

– Vi har rundt 20 medlemmer i dag og ønsker å være 30. Da må vi bli sett og hørt av nye mennesker, tenkte vi – hvor kan vi på en enkel måte stille opp der mange er samlet – og samtidig i et rom med litt klang i? Togstasjonen kom fort opp – vi vil spre godfølelse på vei hjem til fredagstacoen, forklarer Thorleiv Holst, korleder i Apollon.

Selv kom 53-åringen flyttende fra Bærum for femten år siden, og byttet samtidig fra Bærum kammerkor, til de velansette drammenskoret. Nå har korets nye dirigent Helge Harila blåst liv i ambisjonene, og med flere medlemmer åpner mulighetene seg, forklarer Holst.

– Først og fremst for å få satt opp den type musikk vi ønsker, men også for å være mer fleksible når det gjelder opptredener. Byen trenger et kammerkor som kan brukes både ved små og store anledninger. Er vi flere, kan vi lettere stille i mindre grupper på små arrangementer, sier han.

Jungeltelegraf

Koret ble stiftet i 1984 og har opp gjennom årene hatt konserter med stor spennvidde, fra pop til klassiske verk. Hver mandag øver de på Union Scene. I en jubileumsreportasje fra 2004 forklares det at Apollon er oppkalt etter lysets og sangens greske gud, og ble til gjennom jungeltelegrafen da Kjell Busterud fikk ideen om å starte et kor, og fikk dirigent Ragna Fagelund til å samle en liten gruppe ukentlig på daværende St. Hallvard ungdomsskole ved Strømsø torg. Koret har deltatt i Kringkastingsorkesterets Classical Spectacular i Oslo Spektrum, sunget i Chateau Neuf, kirker og på festivaler i inn- og utland. De har samarbeidet med kjente orkestre og solister, både lokalt og nasjonalt. Lykkes koret i å få inn nye medlemmer, er ambisjonene lette å få øye på musikalsk, skal vi tro Holst. – Vi har sett på muligheten for å framføre messe for dobbeltkor av Frank Martin, og er også spurt om å øve inn Helge Hurums jazzmesse. Vi ønsker som vi alltid har gjort å ha et veldig bredt repertoar, men klassiske verk krever ofte flere sangere enn vi har nå. Så vil vi heller ikke slutte å gjøre poplåter: «Africa» av Toto står på blokka, lokker han.

Kjente fjes

En av dem som smilende figurerer på et sent åttitallsbilde av Apollon, er Martin Haug, mest kjent som gitarist og primus motor i den årlige Johan Halvorsen Musikkfest.

– Jeg var med i to og et halvt år, og det var mange flotte prosjekter med oppsetninger i teateret og i kirker – også større verk som motetter av Bach. Det er noe av det meste krevende som fins å synge, de har vært veldig gode. Og naturligvis flinke sosialt, sier han.

Han er helt enig med Holst om at et kammerkor er anvendelig til så mangt.

I 2006 var det også del av avslutningskonserten på nettopp Halvorsen musikkfest, og Haug er slett ikke fremmed for at det kan skje igjen.

Liker du det du hører på vei hjem i femtiden i ettermiddag, eller ønsker du å prøvesynge et par sanger for dirigenten? Kontakt korets leder, Thorleiv Holst, på leder@apollonkoret.no.