Bistand: Trond Egil Thorrud og Karoline Lund Furland fra Konnerud driver bistandsorganisasjonen Bija sammen. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Fra finans til kamp mot fattigdom

– 2005-utgaven av meg ville vært helt sjokkert over å se 2017-utgaven, sier Trond Egil Thorrud. Konnerud-mannen satser nå alt på å gi gatebarn i India et verdig liv.

Sakte, men sikkert har Trond Egil Thorrud fra Konnerud gjennomgått en transformasjon. Fra å være en mann med dyre vaner og pengefokus til å hjelpe gatebarn i India med å få et verdig liv.

– 2005-utgaven av meg ville vært helt sjokkert over å se 2017-utgaven. Han ville rett og slett ikke skjønt seg på det, sier Thorrud.

Barndomsvenner

Dagsavisen Fremtiden møter ham hjemme i leiligheten hans på Union brygge. På veggen henger det et stort verdenskart. I hjørnet, ut mot terrassen, står den en flippover hvor fremdriftsplaner for Bija, bistandsorganisasjonen Thorrud har startet opp, er listet opp punktvis.

– Det handler om å få mennesker til å finne troen i seg selv og gi dem muligheter, sier Karoline Lund Furland.

Hun er Thorruds mangeårige venn, og er på besøk denne dagen for å planlegge fremdriften for Bija. De to kommer begge fra Jerpeveien på Konnerud og har kjent hverandre siden barndommen. Furland har nylig blitt prosjektleder i Bija, mens Thorrud er grunnlegger og daglig leder.

Acta

Tidlig på 2000-tallet var Thorrud med og bygget opp callsentervirksomheten til selskapet Acta på Østlandet. Det meste handlet om business, salg og finans.

– Det at jeg var med på å bygge opp dette, ga meg en selvtillit som ga meg tanker om at jeg kunne gjøre hva jeg ville, sier Thorrud.

Senere ble Acta-gründer Fred Ingebrigtsen dømt for innsidehandel i det som da ble omtalt som Norgeshistoriens største innsidehandelssak.

Thorrud var ikke en del av dette, men han forteller at det var en grådighetskultur i selskapet som kunne minne om den man ser i filmen «The Wolf of Wall Street».

Vendepunktet

I 2008 sluttet Thorrud i Acta, og ikke lenge etter reiste han til Kanariøyene. Planen var å starte opp et selskap som skulle selge solceller.

– Men dette var rett etter finanskrisen, og markedet var helt dødt, sier han.

Han må gi opp prosjektet, og får seg jobb i Bygdøy allé finanssenter i Oslo mot slutten av 2009.

– Etter rundt ett år leste jeg om ei jente på 19 som hadde reist rundt i verden, og hadde klart å bygge opp sin egen organisasjon, Aid in Action. Hun, en 19-åring, hadde klart å gjøre mye av det jeg egentlig hadde lyst til å drive med. Da gikk det en liten faen i meg, og jeg tok kontakt med henne.

Han hjelper til med å samle inn penger og får 80 solcellepaneler fra solgiganten REC, som shippes fra Singapore via Nederland til Kenya med Wilh. Wilhelmsen.

India

I løpet av de 3–4 siste årene har Thorrud tilbrakt nesten ett år i India. Han har jobbet som frivillig med svært syke og døende mennesker ved Mor Teresa-senteret i Calcutta.

– Jeg jobbet med å hjelpe døende menn fra gata, som hadde AIDS og alle mulige sykdommer, sier han.

Noen av opplevelsene har gjort enormt inntrykk.

Nylig har Bija etablert et samarbeid med barnehjemmet Amcha Gar, utenfor Mumbai i India. Bija er økonomisk bidragsyter for barnehjemmet som tar seg av gatejenter i alderen 6–18 år, og jobber med å styrke prosjektet til å bli bærekraftig.

Airbnb

Thorrud har også fått med seg andre økonomiske bidragsytere. En av dem er Ole Enger, tidligere sjef for solgiganten REC.

– Det er flott at unge mennesker engasjerer seg på en sånn måte. Trond Egil har vært naboen min, og jeg har kjent han siden han var liten, sier Enger til Dagsavisen Fremtiden.

Når han er ute på reise, leier Thorrud ut leiligheten sin på Airbnb og bruker inntektene på Bija. Airbnb er en tjeneste som tilbyr folk å leie ut hele eller deler av sitt eget hjem. Thorrud er den som har fått flest anmeldelser av alle som er registrert hos Airbnb i Drammen, og får kun toppkarakterer av alle besøkende. Han er utvilsomt den mest populære AirBnB-verten i Drammen. Thorrud har store planer. Han vil skape en internasjonal bistandsorganisasjon med fokus på å hjelpe de fattigste av de fattige, han er inspirert av bærekraftsmålene til FN. – Dette kommer til å bli stort, konstaterer drammenseren.