Annonse
fotofamilien: Morten Brun, Johan Brun og Agnete Brun viser et utvalg av sine fotografier på årets utstilling på Lier Bygdetun, som åpnet sist søndag.

Foto på tunet

Lier Bygdetun har skaffet et solid trekkplaster til årets utstilling - med fotografene Johan, Morten og Agnete Brun.

Annonse
Lokale nyheter

– Det var Aasmund Lyhus ved Lier Bygdetun som hadde ideen om at far, Morten og jeg skulle vise bilder i form av en utstilling i sommer, forteller den ene av fotografene, Agnete Brun.

Og det er riktig, for tre, fire år siden gikk Lyhus svanger med ideen om at familien Brun, med sterk tilknytning til Lier, kanskje ville holde en utstilling i den gamle skolebygningen fra Vivelstad.

– Jeg fikk ikke napp den gangen, og så kokte det litt bort. Men nå tenkte jeg at vi måtte prøve å få det til, og de ble heldigvis begeistret for ideen og ryddet plass i avtalebøkene sine, medgir en fornøyd Aasmund Lyhus, primus motor på Lier Bygdetun, og fortsetter:

– Ettersom jeg erfarer er dette deres første utstilling sammen, og det er jo ekstra gøy.

De tre utstillerne er far Johan Brun, sønn Morten Brun og datter Agnete Brun. De tre er godt kjent for de fleste, som fotografer med betydelige karrierer og lang fartstid i bransjen. Johan Brun og kona har dessuten hatt Lier som hjemsted i mange år, og kan vel trygt betegnes som liunger nå.

– Oppvekst min var i Lier, men jeg flytta til Oslo ganske tidlig på grunn av skolegang, forklarer Agnete, som egentlig skulle bli danser. Men en påkjørsel forhindret en karriere på scenegulvet, i stedet ble det kamera og mørkerom også på minstemann Brun.

– Jeg vokste jo opp med dette, far ga oss kamera da vi var små, og introduserte oss for fotografering. Så har jeg tråkka i Dagbladet siden far jobba der, og begynte å jobbe på negativ-arkivet i begynnelsen. Siden ble det fotografering også på meg, oppsummerer Agnete Brun, som i dag regnes som en av de fremste portrettfotografer i Norge.

– Publikum vil få se en del av naturbildene til far, og fra hans liv i Dagbladet da han tok de kjente bildene av Hjallis, Prøysen, Vesaas og de der. Så blir det litt av prosjektene til Morten som inneholder endel poetiske bilder av folk og natur, han har jo laget en haug med bøker for de store forlagene. Jeg viser bilder relatert til avis, med portretter av kjente folk. Vi er veldig forskjellige alle tre. Morten har begynt å ta storformat og gått litt tilbake til gamlemåten, redegjør Agnete Brun.

Som den eneste i søskenflokken har hun vokst opp i Lier, og er knyttet til bygda aller mest på grunn av foreldrene.

– Bygdetunet er en perle av et sted, og veldig kult at de har en sånn type utstilling, sier den anerkjente fotografen.

Utstillingen til familien Brun er en spenstig kontrast til det som vanligvis rører seg der oppe i Paradisbakkene, hvor kulturminnevern står i høysetet, og med flotte arrangement utover sommeren.

– Dette er første gang vi har denne type utstilling, og det åpner kanskje muligheten også for et annet publikum om å ta turen, håper Aasmund Lyhus. Ordfører Gunn Cecilie Ringdal åpnet søndag årets sesong og utstilling.

Annonse