Nyheter

Fortsatt streikefare

DRAMMEN: I går ble lærerstreiken avlyst, men kampen er ikke over. Mange lærere varsler så stor misnøye at det likevel kan bli streik til høsten.

- Jeg er veldig sint og bekymret over at vi får langt mindre fleksibel arbeidstid enn i dag, og er spent på hvordan dette skal la seg løse i praksis, sier Ingrid Lund, som underviser i norsk og drama ved Drammen videregående skole.

Hun frykter at den nye arbeidstidsavtalen for lærerne, som Utdanningsforbundet og Unio har akseptert, vil bli en tidstyv av papirarbeid, søknader og enkeltforhandlinger med ledelsen.

- Om vi ikke engang får beholde dagens fleksibilitet, vil det medføre at lærerne utfører enda mer gratisarbeid for å kunne gjøre en god jobb, mener Lund.

Stor uenighet

Mandag morgen ble det klart at de store lærerorganisasjonene hadde akseptert forslaget til ny arbeidstidsavtale og lønnsoppgjør. Vedrørende lønn melder Unio at lærerne vil bli godtgjort for mye av etterslepet de har hatt de siste årene, selv om de ikke kom helt i mål. Det store ankepunktet er imidlertid den nye arbeidstidsavtalen, som blant annet innebærer at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer per dag. De skal undervise samme antall timer som i dag, og de samlede arbeidsoppgavene skal utføres innenfor samme årsverk som i dag, men der de fysiske arbeidsforholdene er tilfredsstillende skal lærerne bruke mer av arbeidstida si på skolen.

Og det er særlig denne siste biten som vekker harme. Rett etter klokka 12.00 i går varslet da også Lektorlaget, LOs Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon at de sier blankt nei til den nye avtalen, og dermed kan gå til streik når fristen går ut om 14 dager. Men siden det da er så nær sommerferien kan streiken bli flyttet til skolestart.

Fortsatt mulig streik

Men også mange medlemmer av Utdanningsforbundet og Unio uttrykte allerede i går ettermiddag stor misnøye med hva deres egne forhandlere hadde gått med på. På sosiale medier og i forbundenes og avisenes kommentarfelter var det rene opprørsstemningen. «Dette resultatet er for svakt. Et steg nærmere KS-skolen. Stem nei til dette forslaget!», oppfordrer en kommentator på Utdanningsforbundets nettsider. Riksmeklerens skisse skal ut til uravstemning blant alle medlemmer i juni, og sier mange nok nei, kan det bety storstilt lærerstreik til høsten.

- Min kontorplass er på en så ståkete og travel plass, og med så stor gjennomgang, at jeg bruker hørselvern når jeg jobber der. Jeg må si jeg nå er spent på hva som kan klassifiseres som «tilfredsstillende arbeidsplass», konstaterer lærer Marianne Johansen ved Åssiden videregående skole.

Både hun og Ingrid Lund uttalte seg om den store streikeviljen blant lærerne i Dagsavisen Fremtiden torsdag. Begge er svært skeptiske til den nye arbeidstidsavtalen.

Stemmer nei

- I en uravstemning vil jeg stemme imot denne avtalen. Alle lærere, elever og undervisningsfag er forskjellige, og derfor er det så viktig med fleksible rammer. Jeg kan ikke forstå at Unio har gått med på et forslag som gjør det enda vanskeligere å kombinere læreryrket med familieliv, dette vil gå hardt ut over rekrutteringen, konkluderer Lund, som mener utviklingen er skremmende.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Avventer reaksjonene

- Vi er i ferd med å finlese avtalen, men håper lærerne fortsatt får tid til å være lærere, sier Thom Jambak, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Buskerud.

Han påpeker at deres medlemmer, forut for forhandlingene, har vært klare på at de ikke er villige til å ofre tid med elevene for mer penger.

- Nå skal vi snakke med dem som har forhandlet og lodde stemningen blant medlemmene. Om den nye skissen innebærer enda mer byråkrati og mindre fleksibilitet, har ikke KS forstått hva læreryrket innebærer, sier Jambak, som er spent på utkommet av uravstemningen i juni.

- Om mange nok stemmer nei, og KS ikke vil forhandle videre, kan også medlemmene i Utdanningsforbundet komme til å gå ut i streik ved skolestart, konstaterer Jambak.

Mer fra Dagsavisen