Neste år har Johan Baumann (80) vært gruppeleder i Høyre i 12 år. Det haster med å finne ut hvem som skal overta. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Fortsatt ingen arvtaker

DRAMMEN: Det er fremdeles ikke klart hvem som blir ny gruppeleder for Høyre. Jannike Thorsen er blant dem som nevnes, men hun har foreløpig ikke bestemt seg for om hun tar gjenvalg.

Hvem blir gruppeleder for Høyre etter valget? Det er spørsmålet alle politisk interesserte drammensere har lurt på siden det ble klart at Johan Baumann ikke går på en ny periode.

Baumann fylte 80 år i sommer og stiller til gjenvalg som bystyrerepresentant. Hvem som blir hans arvtaker i det viktige gruppeledervervet, er fortsatt ikke avklart.

- Jeg stiller opp, men ikke som gruppeleder, sier Baumann til Dagsavisen Fremtiden.

- Så det er helt utelukket at du fortsetter som gruppeleder?

- Ja, det er helt utelukket. 12 år er ganske lang tid. Det er bare Tore som har sittet lenger, svarer Baumann.

 

- Trenger fornyelse

Tore, med etternavnet Opdal Hansen, stiller som ordførerkandidat for fjerde gang. Selv om Høyre har hatt rent flertall i bystyret denne perioden, har Baumann hatt en meget viktig rolle som gruppeleder.

Ikke bare har han sørget for ro i egne rekker, han har også «ryddet opp» i konflikter med samarbeidspartnerne Frp, KrF og Venstre. Baumann skulle egentlig gi seg som gruppeleder før valget i 2011, men måtte fortsette da den planlagte arvtakeren Lene Camilla Westgaard-Halle flyttet til Larvik.

- Jeg kommer helt sikkert til å være aktiv i neste periode også, men partiet trenger en fornyelse i gruppelederposisjonen, sier Baumann.

De to navnene som nevnes oftest som mulige kandidater er Jannike Thorsen og Tove Paule. Førstnevnte har ennå ikke bestemt seg for om hun tar gjenvalg i neste periode eller ikke. Fristen for å si fra til nominasjonskomiteen er 1. oktober.

 

Ikke bestemt seg

- Jeg er fortsatt i tenkeboksen. Det har vært morsomt å sitte i bystyret, men jeg har også familie og en krevende jobb, sier Thorsen.

- Mange nevner deg som en potensiell gruppeleder?

- Det hadde vært spennende, men å ta over etter Johan ikke enkelt. Den som skal overta, må gjøre det på sitt vis. Men det er selvsagt hyggelig å bli nevnt, svarer Thorsen.

- Så det er noe du kunne tenke deg?

- Jeg må først bestemme meg for om jeg fortsetter, så får vi se, svarer Thorsen.

Den andre hyppigst nevnte gruppelederkandidaten, Tove Paule, er varaordfører i inneværende periode. Hun vil ikke svare på om hun tar gjenvalg.

- For meg er det helt naturlig å gi mitt svar til nominasjonskomiteen først, skriver Paule i en SMS.

En tredje erfaren bystyrerepresentant som noen nevner er Terje Vegard Kopperud. Han er gruppeleder for Høyre i fylkestinget og har sittet i bystyret i en årrekke. Selv ser ikke Kopperud seg selv som noen gruppelederkandidat i Drammen.

- Jeg stiller til gjenvalg. Partiet trenger listefyll, skriver han i en SMS.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, leder nominasjonskomiteen i Drammen. Han var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

silje.skiphamn@dagsavisen.no