Nyheter

Forsvarer helsesøstersamling i byen

DRAMMEN: Med dagens ressurser blir tilbudet til byens unge best om man samler helsesøstrene i byen, mener helsestasjonsleder Merete Qvale. - Spesielt for jenter er det viktig å ha helsesøster i nærheten, mener Jovana Dasic (18).

- Videregående er en periode av livet da man opplever mye nytt. P-piller, russetid og private ting gjør det viktig spesielt for jenter å ha nær tilgang til helsesøster, sier Jovana Dasic (18), som Dagsavisen Fremtiden møter utenfor helsestasjonen for ungdom i Drammen. Som elev ved Eiker VGS i Hokksund har hun hatt tilgang til to helsesøstre tre dager i uka, og brukt tilbudet.

- Det er jo på skolen ungdommen er, og hvis noen sliter kan de få hjelp raskt. At helsesøster er til stede på skolen er viktig, sier Kristoffer Furuseth (18), elev ved Åssiden VGS som nettopp har mistet sin halve helsesøsterstilling til Helsestasjon for ungdom (HFU) på Bragernes.

Når helsesøsterstillingene fra de videregående skolene nå trekkes inn i en sentralisert helsetjeneste for unge, skal samtlige 3,8 årsverk sitte i huset ved Bragernes torg. To helsesøstre skal være på jobb samtidig.

Enda dårligere

«Fra halv til null helsesøster», skrev VG for to dager siden, siden den halve helsesøsterstillingen ved Åssiden videregående skole legges ned. Nå skal denne halve stillingen i stedet inngå i det utvidede tilbudet ved HFU. I april avdekket VG at Drammen hadde dårligst helsesøsterdekning i landet, med 2.965 elever per helsesøster. Nå holder Drammen på å slå sin egen bunnrekord, het det denne uka.

Merete Qvale, avdelingsleder ved Senter for oppvekst og leder for helsestasjonene er enig, men har sett seg nødt til å gå inn for sentralisering.

- Dekningen er dessverre dårligst for dem som går på videregående, men ved å sentralisere helsesøstertjenesten kan vi likevel nå fram til flere. Det VG ikke fikk med seg før påske, er at Helsestasjon for ungdom i Drammen er veldig godt bemannet. Hvis VG hadde tatt med disse tallene, hadde vi nok ligget langt bedre an, sier hun.

Kvalitet i fokus

Qvale forklarer at sentraliseringen av tjenesten er beste løsning ut ifra dagens situasjon og ressurser.

- Drammen er en stor kommune med mange skoler, og ved å sentralisere vil vi kunne gi alle det samme tilbudet. Det viktigste for oss nå er å sørge for best mulig kvalitet i helsetilbudet til unge. Vi skulle nok gjerne hatt flere ute på skolene, og kanskje kan vi komme tilbake dit med tid og stunder. Vi ser imidlertid også på andre løsninger. Vi kunne for eksempel ønsket oss et dataprogram, som var sikkert nok til at vi kunne ha økt samhandling med de unge via internett. Jeg vet ikke om noe sånt finnes, men det ville vært en arbeidsmetode mer i tråd med tida vi lever i.

I første omgang skal tilbudet ved HFU utvides.

- Med to helsesøstre på jobb fire dager i uka, vil kapasiteten økes. Dessuten kan elevene ta kontakt både via telefon og oppmøte mellom 11 og 15 tirsdag til torsdag, samt mandager fra 15 til 19. Vi vil også fortsette med de faste informasjonsrundene på skolene, og kanskje gjøre enda flere. Vi er opptatt av tett samarbeid med skolene og andre samarbeidspartnere som PPT, og håper skolene og andre instanser vil bidra til dette, sier Qvale.

Riktig satsing

Leder Elisabeth Lindberg (H) i Drammen kommunes oppvekstkomité mener helsetjenesten for unge styrkes av sentraliseringen.

- Hvordan kan dette være en styrking?

- Vi mener helt klart dette vil innebære en profesjonalisering og en bedring av det faglige tilbudet, men vil selvfølgelig vurdere ordningen underveis. Om en stund blir det også nødvendig med en grundig evaluering. Ut fra de tilbakemeldingene vi har fått fra ungdom var det i hvert fall riktig å legge helsestasjonen utenfor skolene, siden det da blir mindre synlig for medelever at man oppsøker helsesøster, sier Lindberg.

Helsesøster Kristin Sundet mener de nå uansett må prøve ut denne nye modellen, før de kan si noe mer om ordningen.

- For oss som jobber her betyr det jo et større fagmiljø, men det gjenstår å se hvordan ungdommen mottar dette. Når det blir tid for evaluering håper jeg virkelig de sier ifra om hva de mener og at stemmene deres blir hørt, fastslår Sundet.

fremtiden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen