Kultur

Forslaget som vil rasere kirken

PLANLEGGER KIRKEKUTT: Drammen kirkelige fellesråd må si opp hver fjerde ansatt om administrasjonen i Drammen kommune får det som de vil.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Dagsavisen Fremtiden kan i dag avsløre at administrasjonen i Drammen kommune har planer om å gjennomføre store kutt i overføringene til kirke- og trossamfunnene i byen.

Bystyrekomiteen for byutvikling og kultur har gitt administrasjonen grønt lys for kuttene når budsjettet for 2014 legges fram i november.

Planene inneholder en gradvis nedskjæring fra og med neste år - til og med 2017. Hele 6,1 millioner kroner kan kommunen spare på å gå inn for det de kaller «Strategi C». En strategi som gradvis vil flytte mange millioner kroner fra kirke- og trossamfunn og over på andre kulturelle formål.

Daglig leder i Drammen kirkelige fellesråd, Ivar Nygård, er svært overrasket når Dagsavisen Fremtiden gir ham informasjonen om innsparingsplanene.

- Hvis administrasjonen vil kutte i denne størrelsesorden så vil vi få store problemer, sier Nygård. Det vil bety at så mye som 14 av 60 stillinger vil forsvinne og det vil være svært dramatisk for kirkens tjenester, sier Nygård.

- Har du vært klar over at kommunen tar til ordet for å kutte over 6 millioner kroner i løpet av de neste fire årene?

- Nei, det har jeg ikke vært klar over. Vi har vært i dialog med kommunaldirektør Kari Høyer og vi har fått beskjed om at det ikke er rom for økning i budsjettet, men at dagens nivå skal opprettholdes. På bakgrunn av dette skal jeg informere styret i fellesrådet mandag om disse signalene som Høyer har gitt oss. Derfor blir jeg svært overrasket når disse nye opplysningene kommer, sier Nygård.

Noen har misforstått

Kommunaldirektøren benekter at hun har gitt klare signaler til Drammen kirkelig fellesråd om at støtten i 2013 skal videreføres for neste år, og sier at forslagene rundt støtteordningene som skal gjelde framover ikke skulle være ment offentliggjort før budsjettframleggelsen.

- Administrasjonen har lagt fram tre forskjellige alternative måter å tenke på fram til 2017. Dette er kun brukt internt i kommunen og skal ikke offentliggjøres enda, sier Høyer.

- Men komiteen for byutvikling og kultur har gitt grønt lys for administrasjonens forslag om å kutte i millionklassen?

- Det er ikke gjort noen bestemmelser rundt disse spørsmålene, det er ikke engang fremmet et forslag, påstår Høyer. Men hvis kommunen skal omprioritere midler til kultur, ja så er det ingen andre alternativer enn at pengene må tas fra ett sted, sier hun.

- Så de signalene kirkelig fellesråd mener du har gitt om at støtten for 2013 videreføres - det er da feil?

- De må ha misforstått. Jeg har kun informert om at vi vil ta utgangspunkt i å videreføre rammene i programområdet, men jeg har ikke gitt fellesrådet grunnlaget for å tro noe som helst når det kommer til det endelige resultatet, sier Høyer.

Kulturløftet følges opp

Rett i forkant av stortingsvalget i høst la kulturminister Hadia Tajik (Ap) fram planene som skal løfte kultursatsingen i hele landet. Innen 2014 skal én prosent av statsbudsjettet gå til kulturformål og det er nettopp til kulturelle formål de innsparte midlene skal brukes til.

Tilskudd per medlem i den norske kirke skal reduseres og ressursene er ment til å prioriteres til andre kulturformål.

I 2012 sa Høyer til nettstedet fritanke.no at Drammen kommune ikke kan fortsette å bevilge like mye penger til kirken når medlemstallene går ned. Denne holdningen, samt det faktum at komiteen for byutvikling og kultur ønsker å omprioritere de kulturelle midlene, gjør at Høyer må innrømme at det vil gå ut over overføringene til kirken og trossamfunnene.

- Hvis kommunen vil omprioritere ressursene til kulturelle formål, så betyr det at rådmannens forslag om å gradvis minske støtten til kirken er det eneste alternativet vi har.

- Så «Strategi C» er altså det eneste reelle alternativet kommunen har for å få omprioritert midler?

- Ja, det er riktig, sier Høyer.

Usikkerheten ødelegger

Ivar Nygård innrømmer at det kommer til å bli svært tungt for kirken i årene som kommer om rådmannens forslag får støtte hos politikerne.

- Vi snakker jo med kommunen for å kunne legge planer for framtida. Derfor synes jeg det er litt dårlig gjort at vi ikke blir invitert til å være med på en så viktig diskusjon. Det skaper en usikkerhet i vårt arbeid og dette forslaget vil gi alvorlige konsekvenser for våre ansatte, sier en tydelig skuffet Nygård.

I e-posten Dagsavisen Fremtiden har fått tilgang til, er det lagt opp til tre forskjellig alternativer. Etter uttalelser Kari Høyer og administrasjonen har kommet med tidligere, samt det faktum at komiteen stemmer for å omprioritere kulturelle midler, er det i realiteten kun ett av disse alternativene som vil være gjeldende - og det er alternativet «Strategi C» som komiteen har støttet rådmannen i å gjennomføre.

Om kommunen velger å føre støtteordningen tilbake til 2008-nivå, vil kirken allerede i 2014 miste 1,5 millioner kroner.

Året etter er det lagt opp til nye 1.6 millioner i kutt, hvor til slutt overføringene til kirken i Drammen kommune vil gå ned fra 30 millioner kroner i 2013, til 23.9 millioner kroner i 2017. Det er politikerne som til slutt vedtar kuttene som skal gjennomføres.

ronny.johansen@dagsavisen.no

avsløringene

Dagsavisen Fremtiden har skriftlig dokumentasjon på administrasjonens forslag til drastiske kutt for kirke- og trossamfunnene i Drammen.

Byrådskomiteen for byutvikling og kultur har blitt forespeilet kuttene som kan komme i budsjettet, og med stort flertall gikk komiteen inn for å støtte administrasjonens planer om å kutte støtte i millionklassen.

Drammen kirkelig fellesråd varsler store endringer og dramatisk nedbemanning om forslaget blir vedtatt av politikerne i byen. Vedlikehold, drift av gravplasser og kirkegårder er bare noe av det som vil bli berørt i tillegg til nedbemanning.

Administrasjonens forslag er svært omstridt og er forsøkt hemmeliggjort for offentligheten, på tross av at saker som tas opp i bystyrets komiteer ikke er unndratt offentligheten.

Mer fra: Kultur