Nyheter

Fornøyde kenguruforeldre

Kenguruomsorg er bra for barn som er født for tidlig. En ny studie viser at det er bra for foreldrene også.

Av Silje S. Skiphamn

16. november 2014 kom May til verden på Ullevål sykehus. Terminen var 11. februar 2015, men mamma Marit Foss hadde alvorlig svangerskapsforgiftning. Dermed ble May født 14 uker for tidlig.

Etter ti dager på Ullevål, ble May, mamma og pappa Stefan Olsson overflyttet til Drammen sykehus. På landets mest moderne intensivavdeling for nyfødte,  har May mer enn doblet kroppsvekten sin.

– Nå veier hun 1.800 gram. Vi synes hun har blitt stor, sier Olsson fornøyd.

Liten fugleunge

Foreldrene tror en av grunnene til at May har vokst så fort, er kenguruomsorgen de har gitt henne. I seks-sju timer hver dag har de byttet på å ha den lille babyen  tett inntil kroppen sin. Flere studier har vist at metoden er svært gunstig for premature barn.

– I starten var det som å ha en liten fugleunge på brystet. Men jeg tror det har gjort at vi har blitt kjent med henne på en helt annen måte, sier Foss. Olsson nikker enig:

– Jeg kjenner at hun slapper av, og at hun liker å ha hudkontakt, sier han mens han putter datteren ned mellom et stramt sjal og sitt eget bare bryst.

Tar pauser

Psykologspesialst Synnøve Drejer har undersøkt 30 foreldres opplevelse av å gi kenguruomsorg på Drammen sykehus (se undersak). De aller fleste hadde en positiv opplevelse, mens noen syntes det var mer krevende. For Foss og Olsson har det gått greit å ha datteren så tett på kroppen.

– Etter noen dager fant vi ut at vi kunne dele på det. Det har gjort at vi begge kan ta oss pauser utenfor sykehuset, forteller Olsson.

Noen av foreldrene Drejer intervjuet, følte press fra de ansatte for å gi mer kenguruomsorg enn de egentlig orket. Det har ikke vært tilfellet for Mays foreldre.

– Hvis man er alene, kan det sikkert føles sånn. Vi pleier å si at vi har delt på siste del av svangerskapet, smiler Foss.

May får fortsatt litt pustehjelp, og foreløpig spiser hun ikke selv. Så fort det er i orden, skal familien reise hjem til Hemsedal.

Hadde for høye ambisjoner

De fleste trives som kenguruforeldre. Det viser en studie psykologspesialist Synnøve Drejer har gjort blant 30 foreldre ved Nyfødt intensiv på Drammen sykehus.

57 prosent var veldig fornøyde, mens 33 prosent var fornøyde. Ingen var direkte misfornøyde. Drejer har likevel fokusert på det som var vanskelig.

– Da den nye avdelingen åpnet, var ambisjonen kenguruomsorg 24 timer i døgnet. Det var ikke realistisk. Nå er det veldig bra hvis folk klarer seks-åtte timer i døgnet, sier Drejer.

Kenguruomsorg hjelper foreldre til å knytte gode psykiske bånd til barna sine. Samtidig må de ansatte tilrettelegge oppfølgingen for hver enkelt familie.

– Noen har for eksempel opplevd ting som gjør at de har problemer med fysisk kontakt. Også forventer vi at de skal ha barnet på brystet, sier Drejer.

– For at barnet skal ha det best mulig, må også foreldrene ha det bra.

Ros til Drammen

Barneombudet har kartlagt forholdene ved alle intensivavdelingene for nyfødte i Norge. Drammen er det eneste sykehuset som får bestått, ifølge ombudet.

Der kan foreldre og barn nemlig være sammen hele døgnet, mens de på andre sykehus må være mye adskilt. Barneombudet reagerer også på trange fysiske forhold gjør det vanskelig å ha et privatliv.

– Jeg er bekymret over våre funn, det må akutte grep til for å legge forholdene bedre til rette. Sykehusene må sette i gang nå, uttalte barneombud Anne Lindboe til VG da rapporten ble lagt fram i mars.

Mer fra Dagsavisen