Annonse
FOTO: PRIVAT

Forfatterdrømmen gikk i oppfyllelse

Silje Regine Bråthen fra Mjøndalen har drømt om å bli forfatter siden hun var ti år, og nå har hun som følge av iherdig innsats og 70.000 kroner fra egen lomme oppnådd drømmen.

Annonse
Lokale nyheter

 

Hvem: Silje Regine Bråthen

Hva: 23-årig forfatter fra Mjøndalen

Hvorfor: Gir ut debutromanen «Lysveven» på eget forlag.

 

 

Du har nettopp gjort ferdig fantasyboka «Lysveven» som du har brukt 70.000 kroner fra egen lomme på å få utgitt. Hva er det som gjør at du velger å satse så mye på å gi ut en roman?

– Det har vært en drøm. Siden jeg var veldig liten har jeg alltid tenkt at jeg skal skrive bok. Jeg fant en løsning for å få gitt ut boka selv, og tenker at det må jo være interesse for en slik bok også utenfor min nærmeste vennekrets. Tanken kom til meg for tre år siden. Plutselig dukket ideen opp, mens jeg sto på Ark bokhandel på Magasinet i Drammen, der det i dag er Starbucks. Det er fantasy som er den sjangeren jeg liker å lese selv. Det er så mye som har blitt gjort, så jeg har prøvd å gjøre noe nytt selv.

Kan du si noe om handlingen i boka?

– Det er et univers som er ganske likt vårt, men alle har overnaturlige evner som de får på 18-årsdagen sin gjennom det jeg kaller en vevelsesprosess. Det er en kjemisk reaksjon inne i kroppen på hver enkelt, og for hovedpersonen går det ikke helt som tenkt ...

Du skrev deler av denne boka mens du jobbet som servitør på en burgersjappe i London, men så bestemte du deg for å flytte hjem til foreldrene dine i Mjøndalen for et halvt år siden. Kan du fortelle litt om hvordan skriveprosessen har vært og hvorfor du valgte å reise hjem?

– Jeg bodde i London for å studere skuespill. Etter at jeg ble ferdig på skolen, bestemte jeg meg for å gi den drømmen en sjanse, men underveis merket jeg at hadde mer lyst til å skrive bok og skuespillerdrømmen havnet i andre linje. Da jeg kom hjem til jul gråt jeg, og sa til mamma og pappa at jeg bare ville flytte hjem igjen. Det fikk jeg lov til. Da hadde jeg masse ny energi som jeg puttet inn i dette prosjektet. På det tidspunktet jeg flyttet hjem hadde jeg allerede skrevet ferdig, men jeg har sittet med redigering og bearbeiding siste fem månedene.

Når ble det klart for deg at det var forfatter du ønsket å bli?

– Jeg tror det var da jeg var ti år. Jeg hadde en veldig fin lærer på barneskolen i Mjøndalen som ga oss veldig mange fine skriveoppgaver, og jeg tenkte at det her må jeg gjøre på fulltid en eller annen gang.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Nei, da må jeg faktisk svare Harry Potter. Det blir kanskje litt pretensiøst å svare min egen bok. Det er Harry Potter-høytlesning fra mamma som startet denne prosessen. Vi hadde høytlesning gjennom alle sju bøkene, selv om jeg var 13–14 på den siste boka. Det var en tradisjon vi hadde sammen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er et veldig godt spørsmål. Det trenger ikke være så mye. En god film, en god bok, godt selskap. De små tingene synes jeg holder lenge.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er fryktelig ubesluttsom. Det tar veldig lang tid å ta valg, og kanskje enda lengre tid med de små tingene enn med de store. Derfor har jeg brukt veldig mye tid i redigeringsprosessen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– J.K. Rowling. Jeg skulle gjerne tatt en kaffe eller stått fast i heisen med henne. Så kunne jeg fått sett hvordan hodet hennes funker.

 

Annonse