– For min egen del så jobber jeg 12-14 timer hver dag når jeg er hjemme

Espen Engebretsen gjør det stort med strykefrie skjorter.

Hvem: Espen Engebretsen (46)

Hva: Vokst opp blant hyllene i Engebret Sko i Drammen.

Hvorfor: Er nå på Dagens Næringslivs liste over Gasellebedrifter for 2018 med sin bedrift Northtrack som selger strykefrie skjorter.

 

Gratulerer som Gasellebedrift! Hvordan opplever du å komme på listen til Dagens Næringsliv?

– Det er kjempemorsomt! Det er faktisk bare noen uker siden vi fikk vite det. Vi er et lite selskap med bare to eiere som har vokst opp på noen få år. I tillegg har vi så langt klart å produsere positivie resultater og det er ikke så mange som klarer, så det er vi veldig stolte av.

Hva er det dere har gjort som gjør at bedriften går så bra?

– Vi en en agentur og grossist bedrift, pluss at vi driver med netthandel. Vi har agentur på Geox sko – sko som puster. Og så er det skjortene som er min baby. Der har vi laget vårt eget varemarke som jeg designer og produserer; strykefrie skjorter. Vi har rundt 40 forhandlere i Norge, men det er nettbutikken som har gitt oss den veksten vi har hatt. Der tidoblet vi salget fra 2016 til 2017. Vi ser en dreining bort fra fysiske butikker til netthandel. For oss har det bare pekt en vei siden vi startet nettbutikken i 2016 og det er rett oppover!

Hvordan kom du på å begynne med strykefrie skjorter?

– Det var nok litt tilfeldigheter. Jeg har alltid vært veldig glad i skjorter og så fant vi ut at strykefrie skjorter var det svært få som gjorde, og særlig ikke i det prisleiet vi ligger, rundt 800 kr. Så jeg så at det var en åpning der. Skjortene våre er egentlig verdt mye mer, men fordi vi ikke har noen mellomledd så blir prisen sånn. Det går fra fabrikk til vårt lager og så rett ut til sluttbrukeren.

Hva slags forhold har du selv til strykefrie skjorter?

– Jeg går med strykefrie skjorter hver dag! Selv her i Spania. Badeshorts og strykefri skjorte. Men nei, det var faktisk ikke en greie for meg før jeg begynte å produsere det selv. Det var skjorteintereessen som var der og så var det som sagt litt tilfeldig at det ble strykefrie skjorter. Men våre skjorter er faktisk 100% strykefrie! Det er et av de første spørsmålene jeg får når folk hører hva jeg driver med.

Hva slags marked er det for dette, hvem er kjøperne dine?

– Det er selvfølgelig veldig mye businessfolk, men det er ikke bare aksjemeglere og advokater! Det er folk som bruker skjorter i hverdagen. Vi selger aller mest hvite, lyseblå og pepitarutete skjorter. Vi har 50 forskjellige skjorter i nettbutikken, men kanskje åtte skjorter som står for 60 prosent av salget.

Din far har drevet Engebret Sko i alle år. Hva slags lærdom har du fått fra ham?

– Jeg jobbet jo mer eller mindre der hele tiden, samtidig som jeg gikk på skole. For meg var det helt naturlig når jeg var ferdig på skolen å gå hjem og hjelpe pappa med å ekspedere, brette papp og så videre. Du kan vel si at jeg har fått det inn med «morsmelken» at man må jobbe. For min egen del så jobber jeg 12-14 timer hver dag når jeg er hjemme. Pappa er snart 80 år og jobber seks dager i uken.

Hvor ser dere for dere å ta Northtrack videre?

– Vi har voldsomme ambisjoner! Egentlig for alt vi driver med, men vi ser altså at det blir stadig vanskeligere å selge til fysiske butikker, for eksempel Geox skoene, mens netthandelen på skjortene øker og øker. Om tre år bør bare nettbutikken generere 20-25 millioner. Vi selger et nisjeprodukt, så det sier seg selv at det er ganske store beløp, men vi tror at vi skal klare den veksten.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er flere ting. Det å våkne opp med sønnen min. Også er jeg jo glad i å jobbe. Det gjør meg lykkelig. Og selvfølgelig det å ha god helse og være i form.

Hvem var din barndomshelt?

– Nei, jeg vet ikke. Jeg har jo alltid sett opp til min far. Jeg gjorde et intervju for fagmagasinet Sko en gang, og da sa jeg at det var min far, så jeg får si det nå også!

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nok til tider ganske krevende for de rundt meg. Min samboer jobber også hos meg og jeg får tilbakemeldinger både fra henne og min partner om at jeg må roe meg litt ned. Jeg kan kanskje ta litt mye plass. Men de vet at jeg i bunn og grunn er ganske snill.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Å dra på ferie til Spania er å skeie ut for meg. Å være ute og spise, ta en flaske vin, gå på stranden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg har fullstendig klaustrofobi, som meg får du ikke inn i en heis! Jeg bodde en gang i Strøtvetblokkene i Drammen, i 10. etasje. Da gikk jeg opp trappene hver dag mens jeg putta bæreposene inn i heisen.