Drammen

Folket kan få si sitt
 om nye storkommuner

DRAMMEN: Forankring og «what‘s in it for us» er melodien når vi de neste to årene skal by opp alle nabokommuner til dans. Takten går i regjeringens tempo.

- Det er viktig at vi folkevalgte har begge henda på rattet, og det er avgjørende at gruppelederne sitter tett på prosessen framover, innledet ordfører Tore Opdal Hansen det rekordraske, men grundige vedtaksforslaget han ville ha formannskapet med på i går morges.

Mandag hadde han ni ordførerkolleger på besøk, men det var viktig for ham å få diskusjonen som vil prege de neste årene på rett spor fra start. Når han alt i begynnelsen av oktober på nytt setter seg ned og sonderer sammenslåing med Svelvik og Sande, skal også de lokale formannskapene være representert.

- Jeg understreker at vi vil ha enstemmig vedtak, et vedtak alle skal eie. På samme måte som i bystrategidebatten skal vi også nå ha en bred og levende debatt, sa Hansen, og viste foiler som åpnet for å ha en rådgivende folkeavstemning ved kommunevalget 2015.

«Kirsten Giftekniv»

Enten svaret blir å være som i dag, fusjonere, skape en helt ny kommune eller samle flere kommuner under én funksjonell by, er konsekvensene store. Blant annet vil 4.300 kommunalt ansatte kunne få en ny arbeidsgiver. Hvordan alt skal stå klart til vedtak om to år, var fylkesmann Helen Bjørnøy med for å forklare, av ordføreren kalt «Kirsten Giftekniv». Tempoet bekymrer opposisjonen.

- Vi har en regjering som allerede rasler med tvangstankegangen. Det vi må se på i denne prosessen er hvordan vi kan gjøre hverandre gode, og hvilke utfordringer vi har felles. Da er det viktig at det ikke går for fort i svingene, sier Masud Gharahkhani, gruppeleder for Ap i Drammen til Dagsavisen Fremtiden.

Også han har tro på at en større struktur vil gi større økonomiske muskler og et bredere tjenestetilbud innen helse og skole.

- Mitt fokus i samtalene vil også være å få flere arbeidsplasser til Drammen. Vi vil ikke bli en pendlerregion, og vi ser at mange andre regioner lykkes bedre med å skape arbeidsplasser enn oss, sier han og synes det blir galt å starte med å trekke nye grenser med korte tidsfrister.

- Ble du ikke beroliget av det du hørte i dag?

- Jeg har en følelse av at Høyre sentralt ønsker gode eksempler på regioner som slår seg sammen så fort som mulig, og at Tore står under en viss partipisk for å få det til, sier Gharahkhani.

Prikk lik regjeringens plan

Det avviser Opdal Hansen.

- Jeg har ikke noe press på meg fra noen, dette må være og skal være lokalt forankret. Det vi legger opp til her, er en framdrift prikk lik den regjeringen sier er framdrift i saken. Prosessen vil ta like lang tid her som andre steder, og det ville være galt å korte inn på tida. Den er knapp nok som den er, sier ordføreren.

På hans ønskeliste står å overta «Oslo-oppgaver», altså fylkeskommunale eller statlige felter, som ansvaret for transport og videregående skoler. Hansen ser også fordeler med å kunne legge flere interkommunale selskaper (IKS) inn i «linja» til en ny storkommune, og mener vi bør bli bedre rustet i møte endringer i samfunnsutviklingen.

Ofrer gjerne fylkeskommunen

- Det er bra med tette frister, det tvinger folk til å begynne, sa Ulla Nordgarden (V).

Hun tror, som ordføreren, at det er vesentlig å bli større for å få flyttet flest mulig oppgaver over til kommunen.

- Jeg vil gjerne overta alt på lista han viste, jeg, og da må vi bli en skikkelig storkommune. Jeg tror det er bra for opplevelsen av lokaldemokrati om vi får tilført oppgaver fra fylkeskommunen, som mange har et nokså fjernt forhold til. Kanskje skal vi beholde tre nivåer, men det er helt naturlig å se på fylkesgrensene med nye øyne, sa hun.

- Hva synes du om å gå til folkeavstemning om dette?

- Det kan være lurt, men det er viktig med god informasjon i forkant så folk vet hva de stemmer på. Jeg tror dette sikkert føles skumlere i små kommuner enn i Drammen, sier Venstre-politikeren.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen