Nyheter

Følger kokkedrømmen

Roland Solar tok med seg sin ungarske paprika og farens oppskrifter. Et lite «hull i veggen» utenfor sentrum er hans hjertebarn.

«Hjertebarnet» kunne kostet ham dyrt, dog: da han åpnet i vinter, var han inn og ut av sykehuset med hjertebetennelse.

– Jeg måtte bare ha mitt eget kjøkken! Solar beskriver sju arbeidsdager i uka, kl. 07–22. Han forlot jobben som driftssjef ved to Nodee-restauranter i Oslo, fant tilfeldigvis et bittelite kioskhus i en annonse og startet med å sakte bygge seg et publikum for spisestedet sitt «HomeFood».

– Fra bunnen

– Alt er laget fra bunnen, jeg liker ikke konserveringsmidler og tilsetninger. Jeg har jobbet i kjøttindustrien og likte ikke det jeg så, beskriver han.

– Jeg måtte komme innom i dag, for å se om han hadde mer av gårsdagens kalv som så helt ny-ydelig ut!

Det sier Morten Nilsen, først bare leverandør av fisk til Solar, men nå en av stamkundene.

– Jeg lærte av min far, i en hage med urter og dyr, og vinlager, beskriver han.

Familien tilhører den ungarske befolkninga i Slovakia. I Ungarn gikk han i vinlære i 7 år. I Oslo startet han i oppvasken og gikk gradene.

Ungarsk miks

På gebrokkent norsk med Sunndalsvendinger forteller han om driften i et halvt år, og mener det kommer til å gå, fordi gruppa med stamkunder vokser sakte, sakte, litt og litt.

– Mandag hadde vi japansk biff, da måtte jeg lage to ekstra runder, det var kjempekjekt.

På en miniterrasse serverer han journalisten langos-pizza med rømme, grillede grønnsaker og kyllingconfit. Ungarsk fiskesuppe med masse paprika. Spekepølser og speket andebryst.

Menyen tilbyr kuriøst nok ukesabonnement på middag.

Drammen sentrum har kanskje opplevd en gourmet-boom i det siste, men Solar vil tilføre noe annet:

– Jeg liker det her. Her bor folk, peker han rundt seg på haugen i Hauges gate.

Mer fra Dagsavisen