Nyheter

– Føler meg lurt

– Jeg hadde aldri blitt lærling, hvis jeg visste at jeg ikke ville få jobb etter endt læretid, sier snart ferdig helsefagarbeider Irene Pettersen Bergum (20).

Hun stortrives i både hjemmetjeneste og institusjoner – men noen jobb å gå til, etter at fagprøven er bestått, det har hun ikke. Det samme gjelder de aller fleste andre lærlinger i Drammen kommune.

– Vi fikk høre på skolen at det var stort behov for oss. Det står til og med i lærlingkontrakten med kommunen at vi skal få jobb etter endt læretid. Jeg har spurt etter jobb over alt, men det er ikke noe å få. I så fall går det til vikarer de allerede kjenner. Jeg synes dette er for dårlig, sier Pettersen Bergum.

Utdannes til arbeidsløshet

Dag Amundsen, lærlingkoordinator og HR-rådgiver, var i 2014 stolt over å kunne fortelle Dagsavisen Fremtiden at kommunen hadde økt antallet lærlinger med 32 prosent siden 2011. Totalt var det da 53 lærlinger innen kommunale virksomheter.

I dag har Drammen rundt 60 lærlinger, hvorav 35 som skal bli helsefagarbeidere. Men selv om nasjonale og lokale politikere stadig snakker om mangelen på faglært arbeidskraft, utdannes lærlingene til arbeidsløshet.

Ingen har jobb

«Alle kvalifiserte og egnede lærlinger får jobb etter endt læretid (80–100 prosent jobb)», skriver kommunen i sine planer for rekruttering av unge til helse- og omsorgssektoren. Av de 13 lærlingene i kommunale bedrifter, som var ferdige i august, er det bare fem-seks kommunen prøver å skaffe jobb til. Foreløpig finnes det ingen ledige stillinger til dem.

Ikke imponert

– Det er så mange ansatte innen eldreomsorgen som snart går av med pensjon, samtidig som antallet eldre stiger, så det å få inn flere unge her er det viktigste vi kan gjøre. I første omgang håper vi å finne langtidsvikariater til lærlingene – for så å få dem over i faste stillinger etter hvert. Vi gjør vårt beste, forsikrer Amundsen.

Forbundsleder Mette Nord, som besøkte Fagforbundet i Drammen fredag, ble slett ikke imponert over praksisen.

– Når behovet er så stort kan det ikke være noen risiko ved å ansette flere. Det vil minske bruken av vikarer, få ned sykefraværet og bedre miljøet. Det er rett og slett god økonomi, sa Nord.

Pettersen Bergum håper på sin side at hun slipper å gå arbeidsløs når læretida er over.

Mer fra Dagsavisen