Nyheter

Flydd til Finnemarka

Med lokale sportsfiskere som arbeidskraft rev grunneier Statskog den gamle brannvakthytta. Det arkitekttegnede panorama-leskuret som erstatter den er Finnemarkas ferskeste turmål.

Bilde 1 av 4

Selv om offisiell åpning ikke er planlagt før i slutten av mai, har flere Finnemarkavenner for lengst forsert stigningen fra Skjærsvannet til Gjevlekollen for å ta den nye åpne rastebua i øyesyn. Eller omvendt: Bak store glass er den formidable utsikten i seg selv et turmål: Herfra kan man i finvær se både Jonsknuten og Holmenkollen.

Helikopterfrakt

Det var 20. mai at den gamle brannvakthytta Gjevlekoia ble revet av en ivrig dugnadsgjeng fra Drammen Sportsfiskere, og til tross for at en del av treverket som ikke var råttent er gjenbrukt som benker, ble hele 30 helikopterlass med materialer flydd ut. Opprinnelig var den nye bua anslått å koste mellom 3-400.000 kroner, men med transportkostnadene til utsiktspunktet uten veiforbindelse kom sluttsummen på 700.000 for grunneier Statskog.

– Splitkon på Modum har levert selve bygget, som er flydd inn i mangel av mulighet til å frakte med lastebil og kran. Om det er dyrt er vel avhengig av hvem du spør, men jeg tror gleden bua vil gi er stor. Den vil stå til lenge etter jeg er under torva, tror Torkel Skoglund, seniorkonsulent for friluftsliv i Statskog. Selv om han har arbeidssted på Lillehammer, har ansvaret for å følge opp byggeprosessen gitt ham mange turer i Finnemarka.

«Idioti»

– Den gamle brannvaktkoia var preget av vær og vind, og Landbruks- og matdepartementet utfordret oss på om det var mulig å gjøre noe spennende med trebruk. I stedet for å bytte ut en sliten trekasse med en ny, som vi også vurderte, ville vi prøve noe nytt, sier han.

Han underslår ikke at de har vært spent på responsen, særlig etter at noen underveis uttrykte sitt syn ved å skrive «IDIOTI» på en av nybyggets dragere. Kommentarer på facebookgruppa Finnemarka tyder imidlertid på en klar majoritet er positiv til nybygget. Bua er satt opp som ledd i oppdraget Statskog har om å legge til rette for friluftsliv på statsgrunn.

– De som bruker dette turterrenget er stort sett lokalbefolkning med et godt forhold til Finnemarka, sier Skoglund, som mener det ikke er umulig å gå dit på ski når våren nærmer seg, fra Skjærsvannet og opp.

– Men 95 prosent av dem som har skrevet seg inn i den gamle hytteboka er der nok i barmarksesongen. Nå i romjulagikk for øvrig finnemarkavateranen Erik Brenden opp dit på truger. Det tok tre kvarter.

«Syk» med glede

Sommerveien starter på P-plassen ved Rustanveien, nord for Lierbyen. Herfra er det skiltet en 4–5 km eller en drøy times rute til toppen.

– Er du der ved soloppgang eller solnedgang er det spektakulært, sier Torkel Skoglund, som så sent som i jula har fordypet seg i Helgesen og Schandys nye Finnemarka-bok.

– Jeg hadde jo lenge hørt om «Finnemarkasjuken». Nå kan jeg si at det er en sykdom du med glede har, ler han.

Mer fra Dagsavisen