Annonse
TYRKISK OG NORSK: Elif Torun (16) har ingen problemer med å være norsk på skolen og tyrkisk når hun kommer hjem til familien sin.foto: pernille vestengen

– Flest fordeler ved å være både tyrkisk og norsk

– Hva jeg tenker om å skulle bo hjemme til jeg gifter meg? – Yes, da slipper jeg boutgifter i mange år til.

Annonse
Lokale nyheter

 

Hun er født i Norge, snakker kav norsk og bruker verken hijab eller vide skjørt. Likevel har Elif Torun en ganske annerledes hverdag enn jevnaldrende, etnisk norske ungdommer. Med en gang hun kommer hjem til familien er hun nemlig tyrkisk.

Dette innebærer blant annet at hun ikke flytter hjemmefra før hun gifter seg, aldri drikker alkohol – og selv om foreldrene ikke er blant de mest konservative, forventes det at hun finner seg en muslimsk gutt.

– Hva tror du foreldrene dine hadde gjort hvis du kom hjem med en kjæreste som ikke var muslim?

– Jeg tror de ville ha blitt skuffet, men så lenge han hadde vært snill og skikkelig ville de nok ha godtatt det, sier Torun, som går førsteåret på studiespesialiserende på Akademiet Ypsilon videregående skole.

Hun legger til at hun selv nok først og fremst ser for seg en tyrkisk ektemann – når den tida kommer.

– Når vi har den samme kulturen er det også lettere å videreføre det til barna – også må jeg tilstå at jeg oftest synes de tyrkiske – eller Balkan-guttene, – er de fineste da, ler 16-åringen.

LES OGSÅ: Lever som norsk ungdom i skoletiden, men må være tyrkere hjemme

Passer på døtrene

Hun opplever uansett ikke det ovennevnte som noen form for negativ sosial kontroll, som beskrevet i lørdagens artikkel fra den Tyrkiske menigheten på Bragernes.

Det samme gjelder foreldrenes regel om å være hjemme senest ved sju-åttetiden om kvelden, og det til tross for at hennes eldre bror har hatt større frihet enn henne.

– Det er ganske naturlig synes jeg – at man vil passe litt mer på døtrene sine. Det er jo så mange fæle ting man kan utsettes for. Jeg har heller ingen trang til å drikke alkohol. Jeg følger jo med på nyhetene – og vil ikke være en del av overskrifter om for eksempel fyllebråk og voldtekter. Heldigvis har jeg foreldre som er flinke til å forklare bakgrunnen for reglene de ber meg følge. Hvis de hadde tvunget meg, ville jeg nok hatt større behov for å gjøre opprør mot det, og samtidig ville de ha ødelagt mye for mitt inntrykk av den tyrkiske kulturen.

LES OGSÅ: – Hvis en somalisk jente gifter seg med en nordmann, er det et problem

Vær snill

– Men dette med å bo hos foreldrene sine til man gifter seg. Er du ikke redd for en dag å skulle gifte deg med en mann du ikke har prøvd å bo sammen med?

– Nei, ikke egentlig. Man blir jo forlovet først – og det kan man gjerne være i flere år. Og før det igjen er man kjærester. Jeg tror i hvert fall det går an å bli ordentlig kjent med hverandre uten å bo sammen.

Selv om Elif Torun ikke har opplevd det som problematisk å vokse opp i et tyrkisk hjem i Norge – sier hun seg enig med Oguzhan Al, som i lørdagens artikkel uttalte at det verste er sladderen og tystingen om hva andre folks barn foretar seg.

– Jeg har ikke blitt utsatt for det, men vet andre har det. I Tyrkia er man én av 80 millioner tyrkere, mens her er miljøet såpass lite at alle – stort sett – vet hvem alle er. Jeg synes uansett ikke man skal bry seg så mye med hva andre gjør. Jeg gjør ikke det i hvert fall. Så lenge de er snille – så er jeg snill tilbake, konstaterer Torun.

Annonse