Flerkulturelle flokker til DNT Drammen og omegns skikurs

Turistforeningens skikurs i Drammen er åpne for alle, men de fleste deltakerne er flerkulturelle kvinner, opplyser lokal fagsjef for integrering i DNT Havva Ince.

– Kurset er jo først og fremst rettet mot flerkulturelle, siden vi får bevilget midler hovedsaklig fra stiftelser som gir penger til tiltak som fremmer integrering. Likevel er vi også opptatte av at deltakerne utgjør en god blanding av norske, flerkulturelle, kvinner, menn, barn og voksne - slik at man har muligheten til å etablere vennskap og kontakt på tvers. Allerede har åtte norske og 30 flerkulturelle meldt seg på, forteller Ince, som er kursansvarlig for 6. året på rad.

Stor interesse

Kurset  finner sted mellom 20. januar og 10. februar. Siden det ikke er plass til stort flere enn 45 - er det nesten fulltegnet. Aller størst oppslutning er det blant innvandrerkvinnene som har deltatt  i  Inces flerkulturelle turgruppe. Hun opplever at nettopp denne målgruppen også har spesielt stor nytte av kurset.

– De får et helt annet forhold til vinteren. I stedet for å sitte hjemme på vinterstid, og se ut av vinduet og legge på seg, får de kommet seg ut og brukt kroppen. Dermed begynner de å aktivisere både seg selv og barna sine - og blir gode rollemodeller for andre i miljøet.  Mestringsopplevelsen gjør at de får større selvtillit på andre områder også.

I skjørt og hijab

Ince er slett ikke enig med dem som tror at innvandrere ikke er interesserte i å  delta i norsk kultur og friluftsliv, det er bare terskelen som kan føles veldig høy.

– Vi får stadig henvendelser fra kvinner som ønsker å lære seg å bruke naturen, slik så mange norske familier gjør. For to år siden hadde jeg en somalisk familie med sju barn på skikurset. Moren ville ikke være tilskuer - og tok skiene fatt sammen med mann og barn. De ønsket at ungene skulle ha et godt liv i Norge. For noen dager siden kom en somalisk seksbarnsmor innom kontoret. Hun hadde på egenhånd vært på de fleste kjente fjelltoppene i Norge - iført skjørt og hijab. Og både hun og alle barna kunne stå på ski. Du aner ikke hvor stolt jeg ble, forteller turlederen.

Få norske

Hun er derimot litt skuffet over at så få nordmenn viser interesse og engasjement for DNTs inkluderingsprosjekt. Selv om folk gjerne synes det er positivt at flerkulturelle deltar på flere arenaer - er de ikke villige til å involvere seg selv.

– Vi har noen få ildsjeler som gjør en kjempeinnsats, men vi trenger mange flere frivillige. Vi har etterspurt dette flere ganger uten at noen har meldt seg. Kanskje de tror det er veldig krevende - og kvier seg for å starte med noe ukjent?

Ince kan uansett forsikre om at de som deltar synes de får veldig mye igjen for innsatsen.

– Hvis det sitter noen der ute, som kan tenke seg å dele sin kunnskap om tur og friluftsliv med folk som er nye i landet, er de i hvert fall hjertelig velkomne til å ta kontakt.