Drammen

Fjell-tilskudd under press

DRAMMEN: Fjell sliter med de samme utfordringene som Oslos innvandrerbydeler, og får statlig støtte for første gang. Men regjeringen vil helst at kommunen betaler selv.

Over flere år har Oslo kommune fått millioner i statlig støtte for sin Groruddalssatsing, og utvalgte tiltak på Tøyen og andre østlige bydeler. I år er Drammen for første gang tatt inn i statsbudsjettet på samme måte, under posten «Områdesatsing i byer». Men mens det rødgrønne løftet på 35 millioner kroner til Oslo ble stående etter regjeringsskiftet, fikk Drammen halvert sitt opprinnelige tilsagn. Mandag ble Fjell 2020-prosjektet tildelt inntil sju millioner kroner, som de formelt søkte om i juni.

- Målet er å medvirke til at Fjell snur en negativ levekårsutvikling, sier statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om tildelingen.

Etter avslag i 2012 ble det satt av 15 millioner på det rødgrønne statsbudsjettet i fjor, som altså ble redusert til sju etter regjeringsskiftet.

Kjærkomment

Drammen har fått støtte til gratis kjernetid i bydelen i flere år, men først på statsbudsjettet for 2014 ble det funnet rom til de spesifikke forbedringene som kommunen allerede har investert store summer i.

Blant dem er den nye nærmiljøparken i «lille-Dumpa» som åpnet i juni, under navnet Hundremeterskogen.

- Vi tenker på dette som et kjærkomment bidrag til det vi allerede gjør. Vi har stått på for å få bli del av områdesatsingen til staten, og håper de vil øke bevillingen videre, sier prosjektleder for Fjell 2020, Parminder Kaur Bisal.

Bisals budsjett er på flere hundre millioner totalt, og skal gå til påbygging og renovering av skoler, gang- og sykkelveier og ny flerbrukshall på Fjell i tillegg til nyåpnede Galterudhallen. Den alene kostet 63 millioner. Dessuten tilgodeses barn og unge gjennom satsing på juniorklubb, jentekafé og idrett.

- Sju millioner er ikke så mye i den store sammenhengen?

- Alt som kommer til, er bra. Mens vi har hatt en sterk egenandel og har gjort alt selv så langt, startet Oslo med en statlig satsing som så ble supplert av kommunen, sier Bisal.

- Skal kunne løse selv

- Det er naturlig at en ny regjering vil gå gjennom de prioriteringer og saksområder som den forrige hadde, sier statssekretær Jensen om hvorfor støtten til Fjell ble halvert da hans parti kom til makten.

- Vi har redusert støtten noe, fordi vi mener man kan målrette midlene bedre enn erfaringene sier oss at denne type arbeid gjør. Jeg skal ikke stikke under en stol at dette er oppgaver som vi mener kommunen skal kunne løse selv. Men Fjell er spesielt, og vi har sagt oss villig til å gå inn med sju millioner. Vi håper og tror det vil gi gode resultater, sier Jensen.

Han trekker fram som veldig positivt at så mange samfunnsområder her ses i sammenheng.

- Hva gjør Fjell spesielt?

- De har jo noen utfordringer med levekårsutviklingen. Dessuten har man her tidligere vært inne med noe, og det er vanskelig å kutte støtte rettet mot barn og unge.

- Kan Fjell regne med å få flere midler i kommende budsjetter?

- Det har vi ikke tatt stilling til, det gis i utgangspunktet engangsstøtte og det skal rapporteres hva midlene brukes til. Budsjettsaker vil vi ta stilling til hver høst, sier Jensen.

Han registrerer at kommunen gjør en god jobb og legger store ressurser i sitt arbeid, slik man også har sett i Oslo.

- Vil Oslo-prosjektene fortsatt ha forrang?

- Man vil se på dette hver høst, slik vi har gjort hittil.

Overraskende

Drammen kommune har på sin side satt av fire millioner til prosjektet hvert år framover til 2017. Prosjektleder Bisal er glad for å ha nådd fram med budskapet om at Fjell har samme utfordringer som Groruddalen.

- Vi trenger et løft spesielt i bydeler som Fjell. Sju millioner er en god start, og det var uansett overraskende da de 15 kom, ettersom vi hadde fått avslag først. Nå håper jeg staten følger opp videre, sier Parminder Kaur Bisal.

- Stell pent med unga

- Det er bra med ny lekeplass. Noen kaller den «den store», sier Dariel Bjørnsen (7) som vi møter et stykke nedenfor en morgentom Hundremeterskog sammen med moren Liv Kristin Bjørnsen.

- Vi er veldig glade for alt som kommer til Fjell. Skolen, biblioteket og lekeplassen er noe vi bruker mye. Skulle jeg ønske meg noe mer, var det at senteret skulle være som før, med butikker og posten, minibank og frisør. Nå er det bare en kiosk, sier Bjørnsen.

Mens hun ikke kjenner til de statlige millionene, lar Nils Einar Stablum seg hisse opp. Han er leder av det største borettslaget på Fjell og tillitsvalgt i snart 30 år, og var tilstede da daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) fant ut at hun ville tilgodese Fjell med 15 millioner.

- Så bytta de regjering og halverte til sju. Men de er til vel anvendelse, blant annet til den fabelaktige lekeplassen her oppe, sier han.

- Alt er bedre enn itt‘no. Vi har høy bostandard, og er vant til å klare oss selv her oppe. Men som far min sa: Stell pent med unga, for dem skal betale trygda di! ler Stablum.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen