Nyheter

- Fikk gåsehud av demonstrasjonen

DEMONSTRERTE: Nida Rizvi og Føn Champroma dro fra Drammen til Oslo for å demonstrere mot ekstremisme. 
De fikk gåsehud av hvor mange som hadde møtt opp.

- Noen tror at muslimer er terrorister og støtter terrorisme. Da er det viktig å være med og vise at IS og ekstremisme ikke er noe vi vil ha med å gjøre, sier Nida Rizvi (16).

Sammen med venninnen Føn Champroma (16) dro hun fra Drammen til Oslo for å demonstrere mot Den islamske staten (IS), Profetens Ummah og ekstremisme.

- Vi tar del i noe historisk, det er viktig å vise folk at vi er nøytrale akkurat dom dere. Vi skiller oss fra IS, de er ikke muslimer. Jeg har sett flere dokumentarer - og det skal ikke være sånn. Folk skal få leve i frie land, sier Rizvi.

- Jeg engasjerer meg fordi jeg synes det er urettferdig, det går ut over uskyldige barn. Det må ta slutt. Folk dør, sier Champroma.

- Hvorfor hviler det et ekstra ansvar på muslimer for å si fra?

- Alle må ta ansvar, men det som hviler på oss, er at de sier de representerer muslimer. Det er totalt feil. Noe skjer, og vi må gjøre noe med det. Dette kan vi være med på å forandre. Jeg synes vi bør bruke muligheten vi har i et fritt land til å si fra - de får ikke engang bestemme hva de skal ha på seg, sier Rizvi.

- Hvorfor historisk?

- «Var det press på de andre landene», vil barna våre spørre. Jeg vil svare at ekstremismen ser ut som et tog som bare kjører og kjører, sier Rizvi.

- Det må stoppes.

- Gåsehud

Rizvi er niesen til Yousuf Gilani, som sammen med fire unge, muslimske jenter arrangerte demonstrasjonen. Hun er stolt av onkelen og hva de fire andre har fått til.

- Det viser at man ikke trenger å være leder for noe eller kjent for å arrangere noe som dette. Det går an å gjøre det selv, sier Rizvi.

«Nei til ISIL! Ja til fred!» runget fra Grønland til Stortinget. Tusenvis ropte ut mot ekstremisme.

- Jeg trodde jeg var langt bak i toget, men da jeg snudde meg ble jeg helt satt ut. Det var så mye folk, sier Rizvi.

- Det er veldig bra at så mange kom. Jeg får helt gåsehud, legger Champroma til.

- Lei Profetens Ummah

Yousuf Gilani, til daglig Venstre-politiker i Drammen bystyre, ledet an i demonstrasjonen. Han er overveldet over oppslutningen og oppmerksomheten demonstrasjonen har fått, men har samtidig hele tida vært trygg på at mange har hatt behov for å markere avstand til ekstremisme.

- Vi har fått nok av at terroristorganisasjonen IS og de radikale islamistene i Profetens Ummah gjemmer seg bak religionen og misbruker den, sier Gilani og legger til:

- Folk er veldig lei av Profetens Ummah og deres uttalelser. Jeg håper det gjør sterkt inntrykk på dem å se hvor mange som markerer sin motstand, fra alle deler av samfunnet og alle trosretninger innen islam. Det er viktig å motarbeide holdningene til Profetens Ummah. Jeg er sikker på at ungdom i gråsoner vil se at Profetens Ummah selger falske drømmer, som når man våkner er mareritt. Mange ungdommer som har reist til Syria vil hjem igjen, men når man er der nede er det dønn umulig, sier Gilani.

Han mener det er viktig at muslimer i Norge tydelig viser hvilke holdninger til har til vold og ekstremisme.

- Hvis holdninger som de til Profetens Ummah får bygge seg opp videre, vil det gjøre enda større skade for muslimen i gata. Derfor må vi stå i bresjen for å verne om felles verdier, demokratiet og alt som er positivt i Norge, sier Gilani.

- IS ødelegger islam

Ekstremistekspert ved Ressurssenter for mangfold, integrering og fred, Tahir Mahmood, sang «I‘m not scared» som andre appell på Grønland i Oslo.

- Vi vil vise at vi er samlet mot ekstremisme: unge, gamle, politikere og imamer. Alle sammen, sier han.

- At denne demonstrasjonen er startet av muslimer viser tydelig at det Den islamske staten (IS) driver med ikke er islam, men ødelegger religionen. Disse ekstremistene må lese Koranen skikkelig, i kontekst, og ikke fortsette å feiltolke den. 99 prosent av alle muslimer er mot nedslaktingen IS driver med, sier han.

Mahmood mener det er viktig å vise hva man ikke godtar.

- Vi vil gi tydelig beskjed, sier han.

Dialog

Mahmood tror i aller høyeste grad Profetens Ummah lar seg påvirke av demonstrasjonen.

- Jeg tror de vil være stille en stund. Men da må vi skape dialog. Hvis de bare presses opp i hjørnet risikerer vi at de heller vokser seg sterkere. Dialog kan endre mennesker og få dem tilbake i samfunnet. Derfor må vi gå i offentlig, intellektuell, religiøs og politisk dialog, sier han.

Mahmood holder kurs om radikalisering for blant annet politi, lærere og imamer, og har utviklet en modell med 102 indikasjoner på radikalisering.

- Det er viktig at tankegangen som IS og Profetens Ummah forfekter ikke sprer seg blant barn og unge. Det er viktig å nå de unge før de kommer for langt i radikaliseringsprosessen, derfor har det stor betydning at de som har mye med ungdom å gjøre vet hvilke tegn de skal se etter, sier Mahmood.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen