Donkeyboy spiller på «Sommerbris» på lørdag kveld. Arrangør Øystein Remøy håper på flere tusen publikummere og stor folkefest på Holmenokken førstkommende helg. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Festivalsommeren sparkes i gang

DRAMMEN: «Sommerbris»-festivalen rigger seg klar på Holmenokken og åpner årets festivalsesong. Nå er det opp til publikum å avgjøre om det er plass til èn festival til i Drammen.

Fredag starter festivalsommeren med «Sommerbris» på Holmenokken. Festivalen er todelt, men konserter på fredag og lørdag med billettsalg, i tillegg til det populære St.Hans-arrangementet på søndag som arrangeres av Drammenselvas Venner og som er gratis for alle.

Arrangøren for «Sommerbris», Øystein Remøy, har et samlet budsjett på godt over tre millioner kroner, noe som betyr at nærmere 5000 mennesker må løse billett for at festivalen ikke skal gå i underskudd.

- Jeg velger å være positive og budsjettet vårt er godt planlagt og forberedelsene har vært gode. Vi har tatt høyde for både dårlig vær og pent vær, så får vi håpe i det lengste at opplevelsen denne helgen blir god for både publikum og artister, sier Remøy til Dagsavisen Fremtiden.

- Hvor mye tror du været har å si for din festival?

- Været får vi ikke gjort så mye med, men det er klart at det er bedre med pent vær enn med regn, sier han.

 

Kongsberg leder an

Når «Sommerbris» er gjennomført, er det duket for tidenes jazzfestival på Kongsberg. Festivalsjef Kai Gustavsen har allerede meldt om 15.000 forhåndsbestilte billetter og årets arrangement slår alle rekorder.

- Vi har et vanvittig forhåndssalg i år og mye av det skyldes jo at vi har det mest omfattende programmet i festivalens historie, sier Gustavsen.

I tillegg feirer festivalen 50 år i år, og har kronet arrangementet med blant annet Stevie Wonder, Jamie Cullum og Kent for å nevne noen.

 

Plass til flere festivaler

Øystein Remøy er ikke redd for at festivalene kriger med hverandre, og både håper og tror at artistene som spiller nå til helgen skal kunne tiltrekke seg mange drammensere.

- Vi har jobbet hardt med å finne de beste artistene i forhold til vårt arrangement. Derfor valgte vi ut artister som er aktuelle med nytt materiale nå på sommeren, og vi har vært flere som sammen har kommet fram til hvilke artister vi ønsket oss i år.

- Var Donkeboy selvskrevne?

- Ja, det var vel det første navnet som dukket opp hos oss, siden vi kjenner guttene fra før, sier Remøy.

- Hvor mange billetter har dere forhåndssolgt til årest festival?

- Det ligger an til at vi har solgt 1000 billetter for hver av dagene, så får vi se hva det ender opp med til slutt. Jeg er sikker på at det er plass til oss som festival og vi håper i år at vi kan gå i null for så å gå i gang med planlegging av en ny «Sommerbris» til neste år, sier Remøy.

 

Vafler og elvefest

«Vaffelføzz» er den minste av årets festivaler som arrangeres 5. juli, før det er duket for «Fjordfestivalen» 9. august og den største av dem alle i byen, Drammen Elvefestival.

Arrangøren bak «Sommerbris» er klar over at alt må gjennomføres profesjonelt for å hamle opp med Drammen Elvefestival, og sier at forberedelsene har vært store og gode foran årets første konserthappening i vårt distrikt.

- Vi har forberedt oss godt på alle plan. Èn ting er artister, scener, telt, barer og serveringssteder, men så har du også sikkerhetsbiten, politiet og all logistikken som ligger bak for at alt skal gå smertefritt, sier Remøy.

- Føler du at det er et sjansespill å arrangere festival på Holmenokken der mye står og faller på været?

- Nei, egentlig ikke. Som sagt så er jo været viktig, men vi har gode artister og det kommer til å bli svært god stemning denne helgen, så jeg håper at vi når våre mål slik at vi kan etablere arrangementet en gang for alle, sier han.

 

Holmenokken slet i fjor

Anders Eriksen og Kai Gustavsen arrangerte festivalen «Holmenokken 2013», med blant annet Karpe Diem, Vamp og Åge Aleksandersen. De håpet på 3000 besøkende, men det kom i underkant av 2000. Det førte til et underskudd på 450.000 kroner. Fjordfestivalen tapte 100.000 kroner i fjor, og Working Class Hero gikk med underskudd på 150.000 kroner. Denne festivalen har tatt pause i 2014. Kongsberg Jazzfestival gikk i overskudd i fjor etter to år med store underskudd. Drammen Elvefestival krøp akkurat over grensen og leverte et resultat med 200.000 kroner i pluss for 2013.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Årets sommerfestivaler

Her er oversikten over festivalene du kan besøke i løpet av sommeren i 2014:

Drammen Elvefestival

Festivalen arrangeres fra torsdag 21. august til søndag 24. august og er en av byens største arrangement med nærmere 50.000 besøkende gjennom helgen. Artistene som spiller på Strømsø i år er: deLillos, Morten Harket, Ylvis, Thomas Dybdahl, Kaveh, Admiral P.

Fjordfestivalen

Festivalen arrangeres 9. august i år på Hernestangen ved Gjerdal. Festivalen har arrangert konserter i en årrekke og i år stiller følgende artister: Marion Ravn, Remme Brothers Band, Flashback.

Kongsberg Jazzfestival

Aldri før er det blitt forhåndssolgt så mange billetter som det er gjort i år til jazzfestivalen. Hele 15.000 billetter er solgt og her er noen artistene som frister festivalpublikumet: Stevie Wonder, Mari Boine, Jarle Bernhoft, Jamie Cullum, Kent (bildet), Chick Corea, Åge & Sambandet, Sivert Høyem, Joshua Redman Quartet, Christian Wallumrød.

Vaffelføzz

Dette er den minste festivalen, men også den mest intime. Med arrangementer og vaffelworkshop for barn klokken 12:00 og konserter på kveldstid. Disse kan du høre 5. juli under årets vaffelkonserter: The Southern Apls, Do You Love Mena, Firebyrds, Sten Ove Toft, Your New Favourite White Trash, Beglomeg, Bendik Baksaas, WIND og Cinema of Spirits.

Sommerbris

Fredag 20. juni er årets første festival i gang på Holmenokken i Drammen. I tillegg til konserter på fredag og lørdag blir det St.Hans-feiring på søndag som arrangeres av Drammenselvas venner. Fredag og lørdag kan du høre følgende artister: Erik og Kris, Robin og Bugge, Gabrielle, Return, Stage Dolls, Postgirobygget, Madcon og Donkeboy.