Nyheter

Fest og kamp på 8. mars

Betzy Kjelsbergs kamp for kvinners rettigheter har aldri vært mer aktuell, ifølge 8. marskomiteen.

Av Silje S. Skiphamn

– Hennes kamp har aldri vært mer aktuell enn nå hvor kvinners arbeidsrettigheter er under angrep fra regjeringen, sier Macel Ingles, som representerer partiet Rødt i 8. marskomiteen.

Betzy Kjelsberg stiftet Den Kvinnelige Handelstands forening i Drammen for over 120 år siden. Hun jobbet blant annet for kortere arbeidstid og høyere lønn for kvinner i handelsnæringen. Som Norges første kvinnelige fabrikkinspektør, sørget hun også for å bedre arbeidsmiljøet for kvinner som jobbet på fabrikkene.

– Vi tar opp kampen til Betzy Kjelsberg. Regjeringen har både foreslått å endre arbeidsmiljøloven, og fortsetter å reversere likestillingen i Norge, blant annet gjennom sitt forsøk på å innføre reservasjonsrett, sier Ingles.

Paroler

De foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven gjenspeiles også i parolene. Blant disse er «Lovfestet rett til heltid – styrk arbeidsmiljøloven», «Ja til faste – nei til midlertidige jobber» og «Ja til kjønnsnøytral pensjon». Hovedparolen er «Kamp mot all kvinneundertrykking – for frigjøring av kvinner».

8. marskomiteen har i år framskyndet sitt arrangement for at det ikke skal krasje med feiringen til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (se undersak). Både toget og det tradisjonelle festmøtet i Folkets Hus skal være ferdig før programmet i Drammens Teater starter.

Fortsatt en kampdag

– Det er viktig å understreke at 8. mars ikke bare er en festdag, men også en kampdag, sier Ingrid Ross Solberg, som representerer Ap i 8. marskomiteen.

– Kvinnekampen er fortsatt ikke vunnet, og vi har fremdeles ikke full likestilling i Norge.

Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, skal være hovedtaler i Folkets Hus. Og Betzy Kjelsberg vil selvsagt bli hedret. Hennes relieff har nå blitt flyttet til elvebredden nedenfor Brettgården hvor hun bodde de siste årene før hun flyttet fra Drammen. Toget legger turen innom for bekransning og appell ved Liv Evju.

Bare for kvinner på Union

8. mars kan i år feires fra morgen til kveld. Etter at 8. mars-komiteens arrangement er over, blir det fest i Drammens Teater mellom klokken 15.30 og 16.30. Festen fortsetter på Union Scene fra klokken 16.30 til 21.00.

– Vi har lagt opp til en heldagspakke slik at arrangementene ligger tett etter hverandre, sier Liv Gjønnes i Drammen kommune.

Det er kommunen som sammen med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet står for arrangementene i teateret og på Union. 8. mars er Union Scene kun forbeholdt kvinner, og arrangementet er gratis.

Det blir først servering av mat fra ulike deler av verden, før festforestillingen starter klokken 18. Blant artistene som opptrer er Samsaya og Queendom, som skal opptre sammen med Drammens egen souldronning Miriam Mercedes. Flere dansere skal også i aksjon på kvinnedagen.

Erna kommer

Både statsminister Erna Solberg (H) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) kommer til Drammen for å feire kvinnedagen.

Solberg – som er Norges andre kvinnelige statsminister – skal holde åpningstalen på arrangementet i Drammens Teater. Det starter klokken 15.30. Horne skal også komme med en 8. mars-hilsen til de frammøtte.

Havva Cukurkaya er prosjektleder for flerkulturelle prosjekter i DNT Drammen. Hun jobber aktivt med å få innvandrer ut i naturen, og hver uke arrangerer hun turer for innvandrerkvinner. I teateret vil det bli vist en film fra turene.

Mer fra Dagsavisen