Festivalsjef Tom Søgård forteller at alt er i rute foran den 19. elvefestivalen i Drammen om litt over to uker. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Fersk festivalsjef klar for folkefest

DRAMMEN: Å lage festival kan være en krevende øvelse, innser Tom Søgård, ny ­Elve­festivalsjef. Han tror Byen Vår Drammen har erfaringen som skal til.

Søgård mener festivalarrangering egentlig er et eget fag.

- Man må tenke kostnader, ressurser og kompetanse. Så er det en risikofaktor med i bildet, og man er avhengig av god markedsføring. Elvefestivalen er såpass etablert at det nok er lettere for oss enn for nystartede festivaler, sier Søgård.

Om knappe tre uker, 22.-24. august, er det klart for den 19. elvefestivalen i Drammen, og festivalsjefen forteller at alt går som planlagt.

- Det er langt ifra noen panisk stemning, vi har god kontroll. Det er deilig å komme tilbake fra ferie og oppleve at jobben vi gjorde i juni, nå gir resultater. Jeg kommer nettopp fra et samarbeidsmøte hvor vi har gjennomgått en avviklingsplan som innbefatter brann, helse og buss, så sikkerheten er under kontroll, forteller Søgård.

Det er første året han er festivalsjef, men som leder av Byen vår Drammen fra 2013, var han også involvert i Elvefestivalen i fjor.

 

Første gang alene

- Det er ulike årsaker til at Byen vår Drammen er alene om å arrangere Elvefestivalen i år. Vi hadde to ulike firmaer som arrangør tidligere, og kom ikke helt i mål økonomisk og avtalemessig. Ser man det i perspektiv, er det bra for byen at det er én arrangør, slik at selve folkefesten holdes samlet. På den måten kan vi tenke mer helhetlig. Dersom det økonomisk sett går bra i år, er det bedre at pengene blir igjen i et halvoffentlig selskap som jobber til beste for byen. Men det er jo også en risiko, en sjanse å ta. Selv om det nå heldigvis ser veldig bra ut så langt. Vi har solgt mange billetter på forhånd, og VIP-plassene begynner å bli fulle.

- Hva er den største utfordringer ved et så stort arrangement?

- Den store endringen er jo at vi selv sitter med det totale ansvaret, analysen og evalueringen rundt det å få på plass strukturen. Utfordringen er om vi klarer det. Og så handler det om praktiske detaljer med hensyn til selve gjennomføringen.

 

Frivillige

Folk som gjerne vil hjelpe til, har alltid bidratt solid under Elvefestivalen, også i år.

- Ja, vi har et meget oppegående frivilligapparat på plass. Vi har bemannet nøkkel­rollene, men hvis det fremdeles er noen som har lyst til å bidra, skal vi vel ordne noe, sier Søgård.

- Er det noe nytt under årets festival?

- På konsertdelen er det én ting som er helt nytt i år: Vi kommer til å ha en DJ som binder det hele sammen, DJ Ando Woltmann. Han er engasjert for å holde stemningen i gang, så det blir en sammenbundet festivalopplevelse, uten dødpunkter.

 

Lokale artister

Søgård forteller også at det ikke er noen policy på at artistene skal være norske, slik det har vært de siste årene.

- Vi velger artister vi tror vil slå an, og som er aktuelle i Norge, sier han.

Også lokalt byr Elvefestivalen på solide musikalske krefter. Alfred Hall åpner konserten fredag og Donkey­boy avslutter lørdag.

- Den offisielle åpningskonserten er gjort i samarbeid med Union Scene og finner sted på torsdag. Drammen Symfoniorkester er kjernen i denne konserten, og de har med seg artistene Stein Torleif Bjella, Unni Wilhelmsen og det lokale bandet Bardz.

 

Ren elv

- Hvor viktig er Elvefestivalen for Drammen?

- Jeg mener at den er veldig viktig i flere sammenhenger. Den er viktig for byens befolkning som kan ta en «time-out». Mange drar til byen for å treffe kjente, ha det hyggelig og være med på en stor byfest, sier festivalsjefen.

Han mener også at Elvefestivalen er viktig for hele regionen og for omdømmet. Søgård minner også om utgangspunktet for festivalen som startet for 19 år siden:

- Det ligger i navnet og var egentlig en feiring av at elva var blitt ren og starten på hele Drammens forvandling.

 

Engasjement

- Vi har fått mye oppmerksomhet på Facebook med konkurransen «Hvem vil du helst ha med deg på Elvefestivalen?». Det har vært enorm respons, og det synes vi er veldig gøy. Det er i det hele tatt et veldig stort engasjement rundt Elvefestivalen, forteller Søgård.

- Hva gleder festivalsjefen seg mest til?

- Til å se mange glade drammensere. Det er litt som å arrangere ­selskap hjemme. Man vil jo gjerne se at gjestene sine gleder seg og har det ­hyggelig.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no