Færre ambulanser i Drammensområdet fører stadig til at pasienter som trenger akutt hjelp må vente. Ambulansepersonell frykter liv kan gå tapt. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Færre ambulanser i Drammen

DRAMMEN: Ambulansepersonell i Drammen frykter 
at liv kan gå tapt med den nye ordningen. Kun to ambulanser har ansvaret for Drammen, Lier, Sande og Svelvik på natten. I dag forverres situasjonen 
ytterligere.

Allerede i 2013 varslet Vestre Viken Helseforetak at penger skulle spares, og at ett av tiltakene var å redusere antall ambulanser. Fra 1. mars i år gikk Drammen fra å ha tre ambulanser på natten til kun å ha to operative biler. Det er altfor lite, mener hovedtillitsvalgt Dan Kristensen for ambulansepersonellet på Drammen sykehus.

- Vi er ikke fornøyd med denne situasjonen og vi liker jo ikke å bli satt i denne posisjonen heller. Nå skal det sies at også arbeidsmengde og antall timer sammenhengende på jobb er blitt endret på, slik at saken er kompleks, men likevel så er det sånn at flere ambulanser gir mindre venting og slik situasjonen er i Drammen akkurat nå, så er antallet tilgjengelige ambulanser på kveld og natt mindre enn ønskelig, sier han.

- Betyr det at du mener to ambulanser på natten i Drammen er for lite?

- Ja, det mener jeg, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

 

Henger etter hver dag

Ambulanseflåten er omorganisert, med én ambulanse på Sætre og to i Øvre Eiker, i tillegg til ambulansene i Drammen. Meningen er at disse skal utfylle hverandre dersom det er behov for det, men det hjelper lite for den akutte situasjonen i Drammen.

- De ansatte som jobber på AMK og ambulansetjenesten i dag er bekymret for situasjonen. På dagtid har vi fem ambulanser og det er greit, men to biler på natten er for lite. Tilbakemeldingene fra våre medlemmer er helt klar på at de synes det er for få ambulanser i drammensområdet og det kan jeg ikke si at jeg er uenig i, sier Kristensen til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva har det å si for pasienter som trenger akutt ambulanse?

- Hvis vi har færre biler så har vi mindre kapasitet til å ta unna pasienter. I tillegg så skal det mindre til for å havne i vanskelige situasjoner og vi har færre folk og biler til å respondere når det skjer større hendelser. Da frykter man jo selvsagt for responstida til dem som det haster med, sier Kristensen.

- Skjer dette med pasienter som trenger hjelp fort?

- Det vil jeg si at vi opplever relativt ofte. Det er en daglig hendelse dessverre. Det ligger oppdrag på vent og det kan hope seg opp fort, og dette gjelder både pasienter det haster med og der situasjonen er akutt, sier han.

 

Urovekkende situasjon

Dagsavisen Fremtiden vet at ansatte ved AMK og ambulansetjenesten i Drammen er bekymret for at liv kan gå tapt, dersom det ikke gjøres noe med antall ambulanser. Samtidig som det fjernes én ambulanse, stiger oppdragsmengden. Medlem av bystyrekomiteen for helse, sosial og omsorg, Lavrans Kierulf (Frp), varsler nå en gjennomgang av situasjonen ved sykehuset i Drammen.

- Den informasjonen som kommer fram her er urovekkende. Det høres jo ut som om vi ikke har den dekningen som det er behov for, og dette må vi finne ut av om er en permanent situasjon, for jeg liker ikke det jeg hører, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

- Har situasjonen ved sykehuset vært et samtaleemne i bystyrekomiteen?

- Dette har ikke vært noe tema for oss, men det er helt klart at vi nå må ta opp dette i komiteen og finne ut hvilke spørsmål vi kan stille til Vestre Viken. Det må være et naturlig utfall av den saken som nå belyses, sier Kierulf.

- Det faktum at ambulansepersonell er svært bekymret for situasjonen, hva sier det deg?

- Det er viktig å lytte til dem som jobber med dette til daglig og som vet hvor skoen trykker, det er helt klart. Nå får vi først oppdatere oss på problematikken og stille de spørsmålene som må besvares, så får vi vurdere hva man skal gjøre i etterkant av at vi har fått en tilbakemelding fra Vestre Viken på dette området, sier Kierulf.

 

Varsler flere kutt

Fredag i forrige uke varslet Vestre Viken HF at ytterligere kutt er planlagt for regionen. Fra og med i dag kutter man fra fem til kun tre ambulanser på dagtid i Drammen, én ambulanse på Kongsberg legges ned i ni uker i sommer, dette på tross av at fagforbundet Delta har advart mot disse kuttene i lang tid. Alle kuttene gjennomføres for å spare penger i helseforetaket.

ronny.johnsen@dagsavisen.no