Nyheter

Feirer sin 35. vinter

Da Walter Welo hadde drevet Gulden Kunstverk på småbruket på Steinberg i ti år, kom en nabo innom for første gang og sa: – Jeg var så sikker på at du aldri ville klare dette!

Lørdag kan gallerigründeren fra Dylans hjemby Hibbing, Minnesota se tilbake på 35 år i norsk kunstlivs tjeneste på det tidligere småbruket Gulden. Og det er nok av grunner til å feire, mener Welo, som har invitert ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) til å åpne jubileumsutstillingen «Vår 35. vinter» med ti av galleriets kunstnere lørdag ettermiddag.

Fra 1. januar er det Drammen som kan kalle seg hjemkommune for galleriet som har vist fram nasjonale og internasjonale storheter som Bjarne Melgaard, Frans Widerberg, Pushwagner, Magne Furuholmen, Per Ung, brødrene Erlend og Terje Grøstad og H. M. Dronning Sonja.

– Det var helt klart veldig stas med Dronningen og Magne Furuholmen, og det var også en utstilling som gikk økonomisk svært godt. Vi solgte de største arbeidene, som målte 1,40 x 1,80 med glass og det hele, sier Welo når vi ber ham trekke fram høydepunkter i den kunstneriske historien til det tidligere småbruket på Steinberg. Også Pushwagner-utstillingene i 2010 og 2014 er han svært stolt av.

Saken fortsetter under bildet.

Peter Esdaile er en av ti kunstnere som har vært hyppig representert i Gulden Kunstverk gjennom 35 år. Lørdag åpner ubileumsutstillingen med helt nye verker av alle ti.

Detalj. Peter Esdaile er en av ti kunstnere som har vært hyppig representert i Gulden Kunstverk gjennom 35 år.

– Herrens veier er uransakelige

«That’s right! 35 år! På Steinberg, der «ingen skulle tru at nokon kunne få et kunstgalleri til å gå!», skriver Welo i invitasjonen til utstillingsåpningen lørdag.

Så hvordan har galleriet overlevd «der ingen skulle tru»?

– Jeg tror Herrens veier er uransakelige. Noe handler om gamle verdier som utholdenhet og at jeg har forsøkt å satse på kvalitet hele veien, gjort ting på best mulig måte og samtidig utviklet eiendommen. Jeg var ung og uerfaren og utlending i tillegg, og skjønte bare at jeg måtte bli bedre og bedre, skulle det gå. Jeg har brukt tida godt, og bygget opp et stort kunstsenter. Ingen kan forstå det, ler Welo, som har en historie han mener illustrerer hans og familiens kamp mot tyngdekraften.

– Jeg husker en nær nabo dukket opp rundt ti år etter at vi hadde startet opp galleriet. «Jeg var så sikker på at du aldri ville klare dette», sa han. Det var først og eneste gang han var innom!

Naboen flyttet, men Welo ble.

Småbruket på Gulden har en låve som er over 100 år. Den og de andre husene er gradvis restaurert og transformert til et topp moderne galleri, men gårdstunet er likevel bevart med tre generasjoner bosatt på eiendommen.

Gitarer for Greni

Tre av fire sønner har frivillig slått seg ned med Welo og kona i det han omtaler som et slags generasjonskollektiv. Fem søskenbarn vokser nå opp sammen der ute på landet, noe som gjør amerikanskfødte Welo mør om hjertet. Parallelt med utstillingene har Gulden Kunstverk som privat galleri en byggehistorie han mener savner sidestykke.

– Det startet med restaureringen av den 100 år gamle låven på 1980-tallet, etterfulgt av nytt kontor og rammeverksted i 1998. Det største løftet ble påbegynt i påsken 2003, og det resulterte i åpning av Norges vakreste galleri høsten 2006. Siden kom gitarverkstedet i 2011, og et lagerbygg som ventes å stå ferdig i løpet av 2020. Brikkene faller på plass, som de alltid har gjort for Gulden Kunstverk, ramser han opp.

Har du hatt øyeblikk da du likevel har hatt lyst til å forlate det hele og dra til USA, eller flytte til en lettstelt leilighet i Drammen?

– Nei. Jeg har investert så mye av meg selv her, og med familien involvert kjenner jeg på en utrolig pliktfølelse. Jeg har aldri vurdert å slutte, selv om jeg noen ganger kunne hatt lyst. Så tøff er denne bransjen. Heller ikke har ikke har jeg etablert filial i Oslo eller noe, jeg har satset alt her og tatt det som er kommet. Jeg har aldri gått på akkord eller tatt kjappe løsninger, sier Welo.

Alle som har passert det spesielle bruket vil også ha lagt merke til sidebygningen som huser Gulden Guitars – drevet av sønnen Erik.

– Da han var ferdig på videregående skulle han starte på forberedende. Det endte med at han tok første tog hjem, han hadde ikke lyst til å gå på universitetet. – Jeg vil gjøre noe fint med hendene, sa han. Slik ble han gitarbygger i stedet, og har i dag en fantastisk bedrift. Jeg blir nesten misunnelig, for hans virksomhet går så det suser! Han har musikere som Knut Reiersrud, Lars Martin Myhre, Øystein Greni fra Big Bang og Heine Totland i kundekretsen, roser Welo senior.

Svarte tall

Selv om Gulden Kunstverk har markert seg på det nasjonale kunstkartet, har de aldri fått noen offentlig støtte å snakke om.

– Totalt fra fylke og kommune har vi fått kanskje 20.000 på disse 35 årene. Men jeg har aldri villet ha noe fra dem heller, sier Welo.

Nedre Eiker kommune har heller aldri kjøpt noe av galleriet, men gründeren er tilfreds med å ha blitt tildelt Nedre Eiker kommunes kulturpris i 2002, samt utmerkelsen «Årets Bedrift» fra Nedre Eiker Næringsråd i 2011.

– Det var første året de delte den ut, og så falt valget på Gulden Kunstverk. Jeg holdt på å dette av pinnen! Og trodde de skulle erte meg eller noe. Banken satt i nominasjonskomiteen, og da jeg i sin tid forsøkte å få noeon veldig få millioner, hadde de ingen tro på oss. Men i 2011 hadde vi drevet i fem år med svarte tall hvert år, i det store huset. Det så de nok, sier Walter Welo blidt.

Hva ønsker du deg av Drammen, når det kommer til kulturpolitikk?

– Jeg har alltid klart meg selv og ikke hatt noen forventning til at det offentlige skal legge forholdene til rette for oss. I Nedre Eiker har jeg vært takknemlig når vi blir inkludert, og jeg synes det er veldig hyggelig om Drammen husker på at vi har bred kompetanse, jeg håper vi kan være en ressurs. Mitt ønske er at både det offentlige og næringslivet tenker på oss, når de trenger offentlig utsmykking eller har behov for kontaktnett. Vi kan høre med Gulden Kunstverk!, bør de tenke.

Gamle Drammen kommune har et par ganger gitt Welo utsmykkingsoppdrag, og lokalene til «Skap gode dager» og Villa Fredrikke har begge fått kunst gjennom Gulden.

– Vi kan levere mye, slår Welo fast.

Saken fortsetter under bildet.

###

Følgesvenner siden 80-tallet

Også i året som kommer ventes store utstillinger med sentrale navn, blant dem Karl Erik Harr i mai og juni, og Frank Brunner i oktober. Og fra lørdag kan publikum oppleve helt nye originalarbeider av Peter Esdaile, Åke Berg, Jan Olav Forberg, Rolf Nerli, Torbjørn Morvik, Lars Løken, Charlotte Engelhaart, Eva Solheim, Hanne Tharaldsen og Karoline Kaaber, alle nære samarbeidspartnere av Gulden Kunstverk. Noen har vært med helt siden 1980-tallet, andre har kommet til i årenes løp.

Hvor: Gulden Kunstverk, Guldenveien 11, Steinberg i tidligere Nedre Eiker

Når: Åpning ved ordfører Monica Myrvold Berg lørdag 25. januar kl. 14. Utstillingen står t.o.m. søndag 16. februar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mer fra Dagsavisen