Nyheter

Får miljøpris for lokal «søppel-orientering»

DRAMMEN: På FNs miljødag i dag får Tore Nilsen Venstres pris for sin innsats i GPS-skattejakten «geocache». Underveis til posten ryddes byområder for skrot.

Prisen går til drammensere som bemerker seg innenfor miljøvern. Juryen er identisk med styret til Drammen Venstre, og ledes av Yousuf Gilani. Lars André Landås, Ida Marie Brown og Ulla Nordgarden er enstemmige i valget av Tore Nilsen (41) og hans familielag «Team Nilsen» som dette årets miljøforbilde. Han får overrakt utmerkelsen på Bragernes Torg i ettermiddag, to uker etter at han og et 40-talls andre ryddet hele Sølfastøya i forbindelse med et av sine arrangementer.

Forsøpling dreper

- Vi synes det er spennende med mennesker som driver en frivillig og sosial aktivitet som samtidig samler folk til å rydde søppel. Forsøpling er et stort problem i dag, og det tyter ut i havet, noe som dreper mer enn 1 million sjøfugl hvert år, sier Lars André Landås i juryen, som også var forslagsstiller. Etter litt diskusjon falt juryen ned på at geocaching er et fenomen som fungerer bra både lokalt og nasjonalt.

- Jeg har visst om dette, men bare prøvd det et par ganger selv, forklarer Landås til Dagsavisen Fremtiden.

Nilsen selv var helt uforberedt da han fikk beskjed om at han skulle hylles.

- Veldig moro å få en pris, jeg var ikke forberedt på noe sånt! Vi har egentlig aldri vært noen forkjempere for å vise at vi driver med miljøvern. Dette er selvsagt en ekstra oppmuntring til å lage flere arrangementer, sier Tore Nilsen (41).

- Hvorfor får du prisen, tror du?

- Det er på grunn av sporten vi driver på med, la oss kalle det en avansert form for orientering eller skattejakt. Man blir hele tida oppfordret til å kombinere letingen med å rydde søppel underveis, under mottoet «cache in, trash out». Vi har også egne treff der vi møtes for å rydde på en sosial måte. De to siste har samlet 60 og 40, et på Gilhusodden og for 14 dager siden på Sølfastøya, forteller Nilsen.

- Hvordan begynte du med geocaching?

- Jeg ble bitt av basillen i 2009 - først lette jeg bare etter noen bokser, men så ballet det på seg. Nå er vi ute nesten hver dag, samboeren og jeg.

- Kunne du ikke drevet med turorientering?

- Orientering foregår jo mye i de samme løypene, mens her er det uendelig med reisemål. Du lærer en del lokalhistorie underveis også, historien om plassen er ofte lagt inn i databasen, sammen med små hint om hvor boksen ligger plassert.

For noen av boksene ligger vanskeligere tilgjengelig enn andre. Noen må du ha klatre- eller dykkerutstyr for å få tak i, og en er til og med gjemt i verdensrommet.

- Den er det bare én som har tatt, ler Nilsen. Det er ikke ham selv, som ofte har med sine to barn på jakt.

Miljøsti for barn

Prisutdelingen kl 15.30 er bare en liten del av programmet Venstre byr på på torget i ettermiddag fra 15 til 17.

- Vi vil markere den internasjonele miljødagen med en miljøsti på torget. Vi har lagt ut fem miljøposter, morsom for både voksne og barn. Det blir en liten premie til alle barn som deltar. Det er kunnskapsbasert, og alle postene omhandler klima eller miljø på en eller annen måte, sier Landås.

- Er det søppel å plukke underveis også?

- Det er i så fall ikke planlagt fra vår side, det pleier jo å være ganske ryddig på torget! Men vi ønsker å bevisstgjøre folk.

Selve prisen er et gavekort på 1.000 kr fra Turistforeningen, som vant prisen for to år siden.

PS! Starte med geocache selv? Neste arrangement er på nettopp Bragernes torg 7. juni kl 19, da det arrangeres en internasjonal «flashmob»: Fisking i St Hallvards brønn og fugledansen rundt - det hele varer totalt 15 minutter. Så er det tid for jakt.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen