Michael Stokke. FOTO: PRIVAT

Fanger fenger

Michael Stokke (48) er historiker ved Narviksenteret, om fangehistorie i Norge. Har funnet en rekke bilder fra Buskerud i tysk soldats fotoalbum (se byhistorie).

Hvor kom du over disse albumene?

- Leter ofte på tyske eBay på nett etter fotoer av fanger i Norge. Den nettauksjonen har til enhver tid over 1.500 bilder og fotoalbum tatt av tyske soldater som var i Norge under andre verdenskrig.

Hva kan håndfaste tidsdokumenter som dette gjøre for vår forståelse av historien?

- Fotografier kan bekrefte eller avkrefte oppfatninger som vi har av historien slik vi har hørt om den.

Vet du noe om soldaten som har tatt bildene av togsabotasjen (se side 12-13)?

- Det er lite dessverre. Etternavnet er visst Zellner. Han var altså i Drammens-området fra 1943-1945. Mest sannsynlig var han i en avdeling for hester på Konnerud.

Du tok kontakt med Dagsavisen Fremtiden etter å ha lest byhistoriesaken vår om russerfangene på Bangeløkka. Hvordan ble du interessert i norsk fangehistorie?

- For å gjøre en lang historie kort så hadde jeg en fascinasjon for landene, kulturen og folket i Øst-Europa fra slutten 1980-tallet. Jeg arbeidet så som kirketjener i Åsane ved Bergen på slutten av 1990-tallet og da skrev jeg om sovjetiske krigsfanger der. Der lå blant annet 27 døde som svært få visste noe om. Da startet alt. Den glemte historien om russerfangene måtte skrives. De som ga sitt liv må få sin historie fram i lyset. Nå er det blitt alle typer fanger i hele Norge.

Hva vet du om det som skjedde i Drammens fangeleire?

- Jeg har forsket på sovjetiske krigsfanger i mange år og har litt mer fakta om fangene i Drammen. Leiren på Bangeløkka ble opprettet 24. august 1942 og fangeantallet lå på litt over 100. Noen fanger rømte og kom helt til Lifjell i Telemark, hvor de var med hjemmefronten. Tre døde i denne leiren. En var utslitt av hardt arbeid og lite mat, en døde av lungebetennelse og en ble skutt. Jeg har kopi av fangekortene til de tre døde.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med min kone og fire barn.

Hvem var din barndomshelt?

- Flere Leeds-spillere.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg er treg til å endre sider ved meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Går på hardrock-konserter med kamerater!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Krig og urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke var mer til stede for mine eldste barn da de var yngre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- President Barack Obama.