Familiedag på kinoen

Drammen Kino inviterer til familievisning på premiefilmen «Flukten over grensen» lørdag, og får besøk av regissør Johanne Helgeland og to hovedrolleinnehaverne.

Johanne Helgeland er født og oppvokst i Drammen, med både far og søster i filmbransjen. Lørdag går turen tilbake til hjembyen hvor hun gleder seg til å treffe barn og voksne på kino.

– To av barna, som er skuespillere i filmen, og jeg skal snakke med Linda Lothe i Viken Film, foran publikum før filmen. Det blir et slags event, sier Johanne Helgeland, som ble hyllet på Oslo-premieren for sin debut som regissør for en spillefilm, onsdag denne uka.

– Hvordan har det vært endelig å få vise fram filmen dere har jobbet med så lenge, og hvordan er det å få kritikker og terningkast?

– Det var veldig fint, jeg har jo vært spent og nervøs, men det var god stemning i salen, og vi har fått gode tilbakemeldinger, og det er deilig at den nå er ute. Vi vil jo at barna skal stille spørsmål til historien, og prøve å forstå mer av verden. Mange har pratet sammen etter filmen, og det er bra – det er det vi ønsker med denne filmen, sier Helgeland og legger til;

– Det er en film for alle generasjoner, en fin anledning til å gå på kino en hel familie. Eldre folk som har sett filmen blir beveget, og den settes også opp som pensjoniskino.

LES OGSÅ: Debuterer med krigsfilm for barn

Mode Steinkjer i Dagsavisen sier i sin anmeldelse av «Flukten over grensen»: «Regissør Johanne Helgeland har et fint grep med de fire unge skuespillerne som i høy grad bærer filmen på sine skuldre». Hvordan har det vært å jobbe med barn på denne måten?

– Han har forstått hva filmen handler om. Det har vært veldig fint å jobbe med barna. Vi har jobbet mye fysisk, det er vanskelig å relatere seg til alle følelsene. Men vi har snakket om og spurt, for eksempel hvor sitter redselen i kroppen, og jobbet mye med det kroppslige. Så har vi prøvd å oversette dette til noe annet de kan kjenne seg igjen i. Barna har jobba beinhardt og tatt det veldig på alvor, de har gjort jobben min veldig fin, oppsummerer Helgeland.

Handlingen i filmen er satt til høsten 1942 – tyskerne har okkupert Norge og norske myndigheter sender jøder ut av landet.

– Denne filmen har en alvorlig og dramatisk tematikk uten at den er for tung. Det er en spenningsfilm med mye uteopptak og løping, og med fire barn i hovedrollene, og de spilte noen vanskelige scener. De taklet dette kjempebra – de var utrolig flinke, og det var veldig gøy å jobbe sammen med dem. Alt i alt et veldig spennende og godt prosjekt, sier Helgeland om den 34 dager lange innspillingsperioden.

Hva blir neste prosjekt for deg, er du allerede i gang med noe nytt, og ser du også andre veier enn mot barnefilm?

– Jeg er litt tilbake til litt av hvert, og er i prat om noe som ikke er helt avklart. Videre prosjekter kan være alt mulig, men jeg brenner for barnefilmer – det er viktig å lage gode filmer for barn.