Evig fan av Kjosås

Vårin Strand (21) fra Hokksund har skrevet en av de mest populære låtene i Norge for tiden.

Lokale nyheter

 

Hvem: Vårin Strand (21)

Hva: Et av talentene Dagsavisen Fremtiden skrev om i nyttårsavisa.

Hvorfor: Den nye låta «Pull Me up», skrevet og komponert av henne selv, er på 14. plass på Norway Viral 50, Norges mest spilte låter.

 

Fortell om den nye låta!

– Det er en rolig, melankolsk og enkel låt, bare meg og piano med litt sax på slutten. De siste to årene har jeg jobbet med plata som kommer til sommeren, og det er nok to år siden jeg skrev denne – om tanker man kanskje føler på når man er litt engstelig. Den har sikkert blitt til en kveld jeg har satt meg ned på musikkloftet hjemme og klokka blir seint på kvelden, som den ofte gjør. Jeg jobber mest alene, noen ganger med pappa, han spiller gitar. Resten av sangene på plata inneholder flere instrumenter, og Thomas Eriksen som spiller piano på låta har produsert plata sammen med meg.

Du har rukket å gjøre mye stort innen du platedebuterer, hvorfor har det tatt såpass med tid?

– Jeg har sittet med masse låter på pc-en og i hodet, og det som har vært vanskelig har vært å finne uttrykket jeg ønsker å gå for. Da jeg varmet opp for Aurora hadde jeg for eksempel et mer elektronisk uttrykk. Jeg ville jobbe ordentlig med dette og har vært nøye, funnet instrumenter og vært del av en prosess som har tatt tid med mastring og miksing: Å finne seg selv i musikken. Men nå kommer plata!

I en av Fremtidens nyttårsaviser ble du utropt til en det er verdt å følge med på i 2018, hva tenker du om det?

– Jeg synes først og fremst det er skikkelig hyggelig at dere følger med og heier, det hjelper meg. Så håper jeg jo at jeg ikke skuffer noen, men svarer til forventningene. Jeg er ordentlig gira på dette året – uansett hvordan det går, har jeg sittet så lenge med musikken at jeg gleder meg til å slippe alt sammen.

Hvem har du selv store forventninger til år?

– Jeg er veldig glad i teater og er på teater hele tida, selv om jeg ikke lenger spiller selv. Er evig fan av Frank Kjosås – helt siden serien «Halvbroren», som jeg elsket. Jeg har fulgt ham siden og gleder meg over alt som kommer med ham.

Vi kommer ikke utenom #metoo, som også fikk den et stort antall til å samle seg bak #nårmusikkenstilner. Merker du en bevisstgjøring som ung kvinne i musikkbransjen?

– Jeg har ikke vært i bransjen så lenge, og jobber mye alene. Men fokuset er kjempebra og absolutt nødvendig, og jeg har også opplevd ting det er verdt å sette spørsmålstegn ved. Man må stå opp for seg selv, være sterk og rak i ryggen – og det er en utfordring i seg selv når man er ung.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Hjertets fryd» av Per Nilsson, en av den første jeg leste, vil alltid være min yndlingsbok.

Hva gjør deg lykkelig?

– De gangene jeg er mest lykkelig er selvfølgelig på scenen. Men også en kjempegod samtale med en venn, når man skjønner at man er skikkelig glad i hverandre, går jeg hjem og er lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Maj Britt Andersen. Hun hadde så beroligende stemme, og skrev morsomme tekster. Koselig og trygg!

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Er litt surrete noen ganger, det hender jeg tenker mer enn jeg følger med.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg og kjøper biffsnadder på det lokale gatekjøkkenet i Hokksund. De har den beste biffsnadderen i Norge, tør jeg påstå!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Edith Piaf. Hun var fantastisk til å synge, og en veldig fascinerende og spesiell karakter.