Ettertraktet bonderomantikk i Lier

Langs FV285 i Sylling ligger et lite gårdshotell, hvor gjestfriheten er kjent langt utover Norges grenser.

– Velkommen, jeg skal bare re opp og gjøre i stand til det kommer flere overnattingsgjester. Det er husfrue og gårdseier Anne Lene Lier Fauske som er i full gang med klargjøring av ett av seks rom på gården i Sylling.

Madame Tveten gårdshotell står det på skiltet, og man svinger inn en liten vei fra fylkesvei 285, med vakkert Lierlandskap så langt øye kan se. Og helt øverst i skogbrynet ligger gården.

Les også: Om ME-syke: – De får ikke de rettighetene de har krav på

Dansker på ferie

– Vi har nettopp sagt på gjensyn til fire fornøyde dansker som har hatt en miniferie her i tre døgn, forteller gårdsfrua videre.

Det har nok vært deilig å være dansk i Norge. Idylliske omgivelser med grønt parkanlegg og vakker hage, hvor duftrosene blomstrer hele sommeren og hvor maten blir laget fra bunnen av – kun med lokale rådsvarer. Med en smilende vertinne og flotte bygninger med gammeldags og hyggelig innredning, samt moderne kunst på veggene, kan det knapt bli bedre.

Og for en Norgesreklame.

– For første gang ligger vi ute på booking.com, og nå tar det av skikkelig, smiler Anne Lene.

Les også: Ønsker konkrete tiltak mot rasisme i skolen

Kafé og hotell

Madame Tveten holder åpent for sjette året på rad, og gårdsfrua tror hun har funnet formel og konsept nå, etter noen år med litt forskjellige rammer rundt driften.

– Vi satser nå på full drift fra 1. mai til 1. september med gårdshotell, og så har vi kafé fra omtrent St. Hans til i begynnelsen av august. Den holder åpent fra torsdag til søndag. Og den er ikke væravhengig, altså, ler Anne Lene.

Hvis noen skulle lure.

– Ute har vi plass til 150 personer, men det er masse plass inne også.

Les også: Tove tar oss med inn i Slottets innerste kamre

Gammel pryd

Hovedbygning på gården er fra 1823, og har blitt restaurert og utvidet i flere etapper. Den eldste delen av bygningen står som den gjorde for snart 200 år siden, med tømmervegger, tykke bjelker i taket og vinduer med karakteristiske, bulkete glassruter. Gården het opprinnelig Tveiten, og var en av Liers største gårder, men i 1660 ble den delt i to like store bruk, Søndre Tveiten og Nordre Tveiten.

Undertegnede får servert kaffe og kaker, på vakkert gammelt porselen. Og all bakst er hjemmelaget – naturligvis.

– Lefseklingen er fra kona på nabogården, forteller Anne Lene. Og den smaker ekstra godt i det autentiske rommet fra 1823.

Overalt hvor man fester blikket, finnes antikviteter, alt fra møbler til småting i sølv og gammelt glass. Og hvis man finner en prislapp, så er det til salgs. Anne Lene selger ut, og hun selger en god del – mange vil ha med seg en liten bit av historien på gården. Men det er nok å ta av, så det blir nok ikke tomt i stuene.

Les også: Fretex etablerer ny avdeling i Drammen

Turistmagnet

Kanskje ikke helt ennå, men nettstedet withnorwegianeyes.com har i sommer omtalt Madame Tveten som et av 33 tips i Norgesferien for 2020, der det hyggelige gårdshotellet er i fint selskap med noe av det beste Sommer-Norge kan by på.

Blant annet står det å lese: «Madame Tveten konferansegård er en koselig plass i Sylling i Lier. Her er det overnattingsmuligheter i bryggerhuset, og åpen kafé om sommeren. Vi kombinerte besøket hos Madame Tveten med vandring i det trolske Asdøljuvet».

– Det er veldig gøy å bli lagt merke til, smiler Anne Lene.

På tunet hennes finnes flere bygninger, noen nye og noen gamle, som stabburet fra 1870, bryggerhus, eldhus og noen flere.

Ekteparet Fauske har dette året bygd nye terrasser, nytt inngangsparti med garderobe og nytt sanitæropplegg, tilpasset alle krav og regler.

Les også: Samler inn penger til å belyse diskriminering av ME-syke

Galleri og gastronomi

Rømmegrøten som serveres i kafeen er velkjent, både for dem som kommer fra nabolaget, men også for dem som kommer langveisfra.

– Vi har gjester som kjører langt for et besøk på vår sommerkafé, forteller Anne Lene.

Husfrua er opptatt av at alt gjestene, enten de er kafégjester eller hotellgjester, putter i munnen skal smake godt. Hjemmelaget, kortreist mat er en av Anne Lenes viktige ingredienser. Dessuten er det alltid et vegansk tilbud på menyen.

På veggene henger kunst, for andre år på rad.

– Årets kunstner er Anette Borge fra Eidsfoss, i fjor var det Jertrud Eikås Eide fra Bergen som var utstiller her, informerer husfrua.

Dagsavisen Fremtidens besøk nærmer seg slutten. Dagen etter vårt besøk vil gårdskafeen fylles av sommergjester som kanskje har reist langt for å oppleve Syllings berømte rømmegrøt. Og det kommer flere hotellgjester, noen av dem er også kortreiste.

– Man trenger ikke alltid dra så langt for å nyte fine dager, sier Anne Lene Lier Fauske. – Vi har flere ganger hatt gjester fra Asker!

Les også: Unni Askeland: – Jeg har aldri drukket mens jeg maler. Eller jo, bare én gang...(+)