Annonse
FORSVUNNET: Maleriet som etterlyses. Oluf Wold Thorne er malt i Støa av sin venn Henrik Sørensen. Bergeråsen i bakgrunnen.

Etterlyser Henrik Sørensen

Målfrid Ravnåsen Vangen er nesten ferdig med boka om kunstnerkollonien i Holmsbu – hun mangler bare én viktig brikke. Kanskje publikum kan hjelpe?

Annonse
Fremtiden

– Er det noen som kjenner til maleriet eller hvem som kan eie det i dag? Henrik Sørensen malte det i 1913. Motivet er kollega og venn Oluf Wold Torne som sitter på kne og maler i Støa i Holmsbu, med fjorden og Bergeråsen som sitt motiv. Jeg skulle så gjerne hatt med et fargefoto av maleriet i boka, forklarer kunsthistoriker og forfatter Målfrid Ravnåsen Vangen.

Kunstnerkoloni

Hun er i ferd med å legge siste hånd på sitt bokverk om kunstnerkolonien i Holmsbu, om Thorvald Erichsen, Oluf Wold Torne og Henrik Sørensen og om alle de andre kunstnerne som søkte sammen til fellesskap og maleriske somre ytterst i Drammensfjorden. Fra det lille stedet Støa malte de hverandre, fargene, fjorden, stranda, lyset og skogen.

– Bildet er viktig å ha med i boka fordi det er et av de første bildene Henrik Sørensen malte fra Holmsbu. Sørensen selv så på dette maleriet som et bra verk, opplyser Målfrid Ravnåsen Vangen og fortsetter;

– Kolonitiden i Holmsbu startet i 1911 og friluftsmaleriet sto i fokus, og kunstnerne dyrket landskapet. Det finnes ikke noen bok om kunstnerkolonien i Holmsbu, til tross for at den var Skandinavias største, og den som også varte lengst, fra 1911–1961. Etter Henrik Sørensens død i 1962 dabber det av. Jeg fikk dessuten to kofferter, stappfulle av gamle fotografier og brev av sønnen til Henrik Sørensen, professor Sven Oluf Sørensen, med klar beskjed: Bruk det! Jeg kunne jo ikke la den muligheten gå fra meg, redegjør Målfrid Ravnåsen Vangen.

Sven Oluf Sørensen, oppkalt etter farens kunstnervenn Oluf Wold Torne er professor i atomfysikk og ifølge forfatteren en kritisk leser. Nå har han lest manuset til boken og er fornøyd.

– Nå har jeg fått godkjent-stempel av oppdragsmannen, og han har vært en unik kilde. «Du går så i dybden. Det er så jækla godt dokumentert», sa han til meg, redegjør forfatteren.

Ravnåsen Vangen fikk blant annet med seg Fritt Ord da hun startet med bokprosjektet i 2015, og det gjorde det lettere å få med andre støttespillere forklarer forfatteren.

Mange spennende kunstnere og kulturpersonligheter var gjennom årenses løp innom kunstnerkolonien i Støa. Ravnåsen Vangen skriver i boken om forfatter Sigurd Christiansen og at han leide et hus i Holmsbu og var i en del år i god kontakt med malerne.

– Henrik Sørensen kalte Christiansen for «moralen fra Drammen»!

Vær på vakt

Det er forlaget SKALD som skal gi ut bokverket om kunstnerkolonien i Holmsbu, samtidig som Holmsbu Billedgalleri åpner for sesongen 2018. Den blir på om lag 200 sider, og det blir en vakker bok, forteller forfatteren.

– Den er rikt illustrert med fotografier av maleriene, av Holmsbu og av kunstnerne. Mendet mangler kun et fargefotografi av dette ene, viktige verket.

Kan det være at det henger på veggen hos noen som kanskje ikke engang vet at de eier et maleri av Henrik Sørensen?

– Ja, det kan det, derfor håper jeg folk kan hjelpe litt og være årvåkne, ber Målfrid Ravnåsen Vangen.

Hvis noen vet noe om dette bildet, ta gjerne kontakt med Målfrid Ravnåsen Vangen på telefon: 90850517

Det finnes også en egen facebookside hvor man kan følge forfatterens bokprosjekt, ved hennes navn.

Annonse