Et lysende bånd i Bragernesåsen skal vise hvor mye vannet vil stige i Drammen

Både elvebredden, Bragernesåsen og torgene tas i bruk når unge og gamle går til aksjon med lys og lykter i Drammen i kveld – kl 18.14.

Her kan du på en enkel og uforpliktende måte gi din støtte til klimasaken, og det gjelder å vise at vi er mange som bryr oss, oppfordrer Rose Jahanfarah, talsperson for Natur og ungdom (NU) i Drammen.

Hun er også kjent som lokalpolitiker for MDG, men understreker at lysmarkeringen er en politisk uavhengig aksjon - og at absolutt alle som kan tenke seg å delta er velkomne.

Grunnlovens miljøparagraf, § 112, slår fast at borgerne har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten. Til tross for dette, og det man i dag vet om klimaforandringene, leter Norge etter olje i Arktis. Derfor gikk Greenpeace, NU og Besteforeldrenes klimaaksjon til sak mot den norske stat i 2017. De tapte i tingretten, men NU og Greenpeace anket saken - med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet. Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Den viktige naturen

– Og ja, jeg tror faktisk vi har en mulighet til å vinne. For her bryter staten så tydelig med så vel landets klimaforpliktelser som med grunnlovens miljøparagraf. Denne paragrafen minner oss på hvor viktig naturen er - og alltid har vært - for oss. Hvis vi ikke vinner, og de ledende politikerne får fortsette med sin symbolpolitikk på dette området, har vi uansett tatt i bruk det sterkeste virkemidlet vi har - uten å måtte ty til sivil ulydighet.

Og det er nettopp denne ankesaken som skal markeres mandag kveld - med lyssamlinger over hele landet. I Drammen er det frammøte på Strømsø torg klokka 17.45, før toget går over Bybrua til Bragernes torg. Lysene tennes på det symbolske klokkeslettet kl. 18.14, årstallet for Grunnloven.

Bare du bryr deg

Samme kveld skal det også avdukes en kunstinstallasjon i Bragernesåsen.

 Dette er et veldig kult prosjekt. Det handler om at en kunstnergjeng fra Oslo, organisert av en prosjektleder fra Drammen, skal sette opp lysinstallasjoner rundt elva. I Bragernesåsen kommer det et lysende bånd, som skal vise hvor mye vannet vil stige i Drammen. Det settes også opp en plakatutstilling som forteller om naturkatastrofene vi kan forvente å oppleve i takt med klimaendringene, forteller Jahanfarah.

Siden både NU, Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet i Drammen står bak lysarrangementet forventes allerede et godt oppmøte, Jahanfarah håper riktig mange vil komme med hodelykter, lommelykter, lamper eller rett og slett mobillys.

– Og du behøver verken å være aktivist, ekspert på kildesortering, kjøre elbil eller være veganer. At du bryr deg, og har en halvtime å avse, er grunn god nok til å delta. Er vi mange nok blir det tydeligere for alle og enhver at vi krever slutt på somlingen, sier Jahanfarah.