Nyheter

Et liv med fotball

Oppveksten på Åssiden danner bakteppet for Øyvind Larsens bøker. Og lidenskapen for fotball – og fellesskap.

Bilde 1 av 5

Selv om Larsen til daglig jobber i NFF er han også lidenskapelig opptatt av fotball på fritiden – fotball er en hovedingrediens i livet til Øyvind Larsen. Og sånn har det alltid vært. Og han deler gjerne sine historier med andre, både som foredragsholder og i sine to bøker fra oppveksten på Åssiden.

– Jeg har undervist i norsk og skrevet mye i jobbsammenheng bestandig, og jeg har skrevet fagbøker – jeg er glad i å skrive. Og når vi gamle kameratene treffes av og til, så spør de alltid om jeg kan ta en historie.

Drammensdialekt

Det startet med at jeg skrev små snutter som jeg la ut på Facebook, og om jeg fikk enorm respons på, så da skrev jeg den første boka om oppveksten på Åssiden på 60-tallet.

– Jeg har egentlig ikke tid til å skrive, med tre aktive unger og full jobb, men jeg skriver om morran, før familien står opp, og på bussen. Sånn sett bruker jeg ikke opp tida mi på dette, sier Larsen og fortsetter;

– Notatblokka er alltid med meg, jeg skriver det ned med en gang jeg får en tekstlinje i hodet. Og så skriver jeg på dialekt, den har blitt en del av min identitet, sier Larsen som har bodd i Oslo siden 1987. Men han er i Drammen hver 14. dag for å treffe gamle kamerater og for å gå tur i Drammensmarka.

Titlene på bøkene til Øyvind Larsen har brakt fram smil hos leserne, og forfatteren forklarer det slik: – «Å fa´n er´e deg´a?» er en måte å hilse på i Drammen, en litt maskulin måte. Så da ble det tittelen.

Og bok nummer to ble da naturligvis: «Å fa´n er´e deg igjen´a?».

Skrivingen betyr mer enn bare å underholde for Øyvind Larsen.

– Jeg er bipolar, så skrivinga er reinspikka terapi, jeg skriver av meg uro, det har en beroligende effekt. Og så er jeg opptatt av å ha god tid. Utålmodigheten er i mange sammenhenger et onde, mener Larsen.

Fellesskap

Øyvind Larsen er opptatt av verdipolitiske spørsmål, og støtter seg til fellesskapstanken. Så heter også det lengste kapittelet i bok nummer to. «Verdifullt verdisyn». Han har drevet med masse idrett gjennom oppvekst og i yrkesaktivt liv, både individuell og lag.

– Fellesskapsfølelsen kan være like sterk for en langrennsløper som for en som driver med lagidrett, men i lagidrett er man mer avhengig av hverandre.

Egil «Drillo» Olsen og Øyvind Larsen gikk under navnet ball-petimeter-paret da de samarbeidet under landslagets storhetstid på 90-tallet, med fotball-VM i 1998 som et høydepunkt, der Larsen var videoanalytiker og hvor Olsen og Larsen visstnok mente at det kunne blitt enda et mål under den berømte Brasilkampen, der Norge banka verdensmesterne.

I bok nummer to letter Øyvind Larsen litt på sløret og forteller om tida han var tett på toppfotballen, under tittelen På tokt med Landslaget. Men nå er det jobben som ansvarlig for utdanning barn og unge i NFF som står i fokus for Øyvind Larsen fra Åssiden.

– Jeg har Nordeuropas mest meningsfulle jobb.

Mer fra Dagsavisen