Nyheter

– Et hektisk tidspunkt med flere store oppdrag for kommunens eget kommunikasjonsmiljø

Godt Sagt AS skal være fødselshjelper for en identitetsdugnad som skal sveise elevene fra Åskollen, Fjell og Skoger sammen til en likeverdig gruppe Galterud-elever. Prislapp: kr 60.000.

Midlene er ifølge utdanningsdirektør Lillian Eilertsen i Drammen kommune avsatt i forbindelse med vedtaket om å overføre elever fra Åskollen barneskole til Galterud skole, i påvente av at det bygges en ny ungdomsskole i bydelen. Galterud erstatter dermed Marienlyst som ungdomsskole for årets, og kommende kull, Åskollen-åttendeklassinger.

– Skolen har et samarbeid med Godt Sagt for å utarbeide en satsing som handler om identitetsbygging og lokale helter. Målet har vært støtte og hjelp til å skape en felles kultur når det kommer åtti helt nye elever inn på skolen, opplyser Eilertsen. I etterkant av at bystyreflertallet stemte ned rådmannens forslag om å bygge ut Marienlyst, startet en prosess med å forberede overgangen vårens avgangskull fra Åskollen brått sto overfor. En prosjektgruppe ledet av daværende utdanningsdirektør Hilde Schjerven så på behovene et nytt skolebygg, et nytt lærerkollegium og et nytt elevmiljø medfører.

– Galterud skole har allerede jobbet med dette i lengre tid, og blant annet gjennom Mot-programmet jobbet med å styrke nærmiljøets positive sider, sier Eilertsen.

LES OGSÅ: Drammen kommune har brukt 7,8 millioner på ekstern kommunikasjonshjelp denne bystyreperioden

Hektisk tidspunkt

Dagsavisen Fremtiden har gått gjennom Drammen kommunes bruk av kommunikasjonsbyrået Godt Sagt AS de siste fire årene, perioden byrået har hatt rammeavtale med kommunen for eksterne tjenester innenfor kommunikasjon og PR. Galterud-oppdraget er det eneste der en skole står som oppdragsgiver, og i juni ble kommunen fakturert kr. 43.189 for «bistand kommunikasjon».

– Hva fryktet man for, ettersom det ble vurdert at det var nødvendig å kjøpe ekstern hjelp til et allerede påbegynt prosjekt?

– Dette er elever som kommer fra ulike miljøer i byen, og Åskollen har ikke hatt noe naturlig samarbeid med skolene på Fjell – vi var usikre på hvor sterkt kjennskap de hadde til hverandre. Når en gruppe på 80 elever kommer på en gang inn som nye, er det en stor omveltning både for de som tar dem imot og for dem som skal inn. Vi ønsker å vektlegge at alle har sin plass her og er inkludert, og skape en felles identitet, sier utdanningsdirektøren.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET.

###

Lillian Eilertsen overtok som konstituert utdanningsdirektør i Drammen kommune etter Hilde Schjerven, etter at avtalen med Godt Sagt AS var inngått.

Eilertsen trekker også fram at politikernes vedtak kom på et tidspunkt da interne ressurser allerede var bundet opp.

– Da disse avtalene ble inngått og det skulle iverksettes, kom det på et hektisk tidspunkt med flere store oppdrag for kommunens eget kommunikasjonsmiljø. Både det forestående valget og kommunereformen gjorde at mange trakk i de samme ressursene, og derfor gikk man eksternt, forklarer Eilertsen.

Mange ideer

Rammene for oppdraget, som etter planen strekker seg til oktober/november, er på 60.000 kroner. Det hersker imidlertid ulike oppfatninger av hvor langt man har kommet, idet 43.000 av disse er fakturert.

– Vi har fått hjelp til å lage en plan og en strategi for noe vi har jobbet med lenge før vi fikk vite at vi ville få Åskollen-elever hit, sier rektor på Galterud skole, Jan Dag Michalsen.

Det er han som har jobbet med prosjektet som hittil har bare har arbeidstittelen «Strategi for identitet». Han utdyper hvordan skolen har gjennomgått ombygging og en opprustning over flere år, der elevers medvirkning og ideer har blitt aktivt etterspurt og fulgt, og sier de for to år siden jobbet fram fire kjerneverdier for skolen som nå skal synliggjøres bedre både utad og i elevgruppa. Konkret er det så langt laget en systematisk plan for videre arbeid og et årshjul, sier han: – Vi planlegger å dele skoleåret i fire bolker, der elevene dykker ned i hver av de fire verdiene og ser på hva den betyr for oss. Nå jobber vi med hvordan verdiene kan illustreres og skape en sterk «vi»-følelse, sier han.

Eilertsen beskriver en annen vri, en forbilde-kampanje inspirert av stiftelsen Dignity Day, som er kjent for å formidle historier om mot, å skape fremtidsdrømmer og ha gode forbilder i livet. Elevene skal selv identifisere helter i sine respektive lokalmiljøer, personer som kan intervjues og synliggjøres på plakater og i skolemateriell.

Men etter at tre møter med Godt Sagt er avholdt, er det fremdeles ikke avklart hvilke av åtte-ti spor og ideer man vil forfølge – og av den avtalte rammen gjenstår nå kr. 17.000.

Konsulentkostnadene belastes ikke skolens budsjett, men er bevilget av bystyret.

– Så for dere var det egentlig en gavepakke at Åskollen-flyttingen aktualiserte et arbeid dere alt drev?

– Ja, det kan du si, sier rektor Michalsen.

Konsulenten sa opp

Konsulenten Godt Sagt satte på saken, var Jostein Rensel, som ved siden av å ha jobbet lokalt for Næringsforeningen i Drammensregionen og altså Godt Sagt de siste årene, også har vært stortingskandidat for Buskerud Krf og kommunestyrerepresentant for KrF i Røyken. Rensel sa imidlertid opp jobben i selskapet og sluttet før sommerferien – og rakk bare å delta i to møter om Galterud-prosjektet. Han har ingen bakgrunn fra skole, men som kommunepolitiker er han kjent med skoleeierrollen, opplyser han til Dagsavisen Fremtiden, før han viser til sin etterfølger på prosjektet, kontaktperson og kommunikasjonsrådgiver Håvard Haug. Haug var selv med i det innledende møtet, og sier at selv om Rensel har representert byrået alene i de neste møtene, har han hatt analysehjelp av to kolleger som har jobbet med flere oppdrag i Læringsløp Drammen. Disse vil nå jobbe videre med å redusere det nåværende arbeidsgrunnlaget til ett eller to forslag, noe som trolig først vil bli klart i oktober/november.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

Sluttet: Jostein Rensel var Godt Sagts mann på Galterud­prosjektet, til han sa opp jobben i byrået før ferien. Han har også trukket seg fra KrFs liste til Nye Asker, der han var innstilt på topp, og sier han er i tenkeboksen for hva han vil gjøre videre. FOTO: GODT SAGT AS

Sluttet: Jostein Rensel var Godt Sagts mann på Galterud­prosjektet, til han sa opp jobben i byrået før ferien. Han har også trukket seg fra KrFs liste til Nye Asker, der han var innstilt på topp, og sier han er i tenkeboksen for hva han vil gjøre videre. FOTO: GODT SAGT AS

– Når dét er landet, er vårt oppdrag ferdig, da må de sette det ut i livet selv over de neste to-tre årene. Dette er langsiktig arbeid, sier Haug.

Han beskriver oppdraget slik: – De ønsket bistand til strategi, til å styrke identitet og til å sette gode tiltak på dagsorden. og sparre med noen på utsiden som så det med friske øyne. En stund trodde vi prosjektet var større enn det var, men etter at vi gjorde et anslag, bestemte de at de ville gjøre mye selv, men trengte hjelp i starten.

– Spisskompetanse

Eilertsen sier hun ikke er bekymret for den forestående skolestarten, og at tilbakemeldinger fra de tre involverte barneskolene er at forberedelsesprosessene har vært gode.

– Det er ikke uvanlig at en skole søker ekstern støtte og spisskompetanse på områder de ikke selv har det, sier hun om oppdraget Godt Sagt AS er tildelt.

– Hva har Godt Sagt av spisskompetanse på skolemiljøer og identitet?

– De kan strategi og systematisering, og innhenting av personer som kan brukes i materiell og videre arbeid. Men prosjektet er Galterud skoles, dette er en støtte de får underveis, understreker hun.

– Ser du for deg at dere vil søke tilsvarende ekstern bistand i fremtidige skolerelaterte saker?

– Ja, det er ikke unaturlig. At skoler samarbeider med eksterne ressursmiljøer gir både kompetanseheving lokalt, og bidrar til å øke kapasiteten. Om Godt Sagt er en god partner i så henseende, må vente med å si til vi ser hvordan dette har fungert, sier utdanningsdirektør Lillian Eilertsen i Drammen kommune.

---

Dette er saken

  • Dagsavisen Fremtiden har gått gjennom Drammen kommunes utbetalinger til Godt Sagt AS, kommunikasjonsbyrået de har hatt en rammeavtale med i fire år, og som ble avsluttet tidligere i år.
  • Oppdragene spenner fra enkeltstående tjenester og kursing, til drift av nettsider og større prosjekter som strekker seg over tid og faktureres løpende. Godt Sagt har fått en timebetaling fra kommunen på 1.047 kroner pluss moms – altså 1.308 kroner i timen.
  • Etter en ny konkurranse trakk Geelmuyden Kiese det lengste strået og har nå kontrakt med Drammen kommne for to år, fra 1.7.2019 til 1.7.2021. Timeprisen i den nye avtalen er 1.150 kroner, eksklusiv merverdiavgift.
  • Ettersom avtalen om bistand til Galterud ble inngått etter at Godt Sagts rammeavtale var utløpt, men før en ny leverandør var på plass, ble det inngått en særskilt avtale som knytter seg til dette prosjektet. Derfor strekker det seg parallelt med at Geelmuyden Kieses periode er i gang.

---

Mer fra Dagsavisen