klaverkunstner: Thormod Rønning Kvam høster anerkjennelse for sitt klaverspill, og trer inn i celebert stipend-selskap. Nå venter ferdiggjøring av studier i London, men aller først spiller han klassisk julekonsert i Bragernes kirke neste fredag. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

– Et flygel koster en halv million, så pengene løper fort av sted

Nå har konsertaktuelle Thormod Rønning Kvam fra Røyken fått nok et stort stipendbidrag.

Lokale nyheter

Thormod Rønning Kvam har fått nok et stipend, og dette er ikke hvilket som helst, hør bare her; Den unge pianisten fra Røyken stiller i klasse med Truls Mørk, Ole Edvard Antonsen, Wolfgang Plagge og Håvard Gimse, som alle tidligere også har mottatt musikerstipendet fra Forsbergs og Aulies legat.

Hvordan føles det, og hva betyr det for deg å få et slikt stipend?

– Jeg ble litt paff og selvfølgelig enormt takknemlig, jeg får en slags god trygghetsfølelse, og enda større motivasjon til å stå på videre, oppsummerer Thormod Rønning Kvam og fortsetter:

– Jeg har faktisk ikke landet helt etter jeg fikk TICON-stipendet heller, så det blir godt med litt julefri, så jeg kan fordøye alt det fine som har skjedd i høst, redegjør Thormod Rønning Kvam, som vet hva pengene skal brukes på.

– Det går til diplomstudiet i London som jeg avslutter neste år, og så settes en del av til nytt instrument. Et flygel koster gjerne over en halv million, så pengene løper fort av sted, selv om både TICON og dette monner utrolig godt, medgir Rønning Kvam som ikke kommer til å bli boende i England etter studiene.

– Det på tide å komme seg hjem. Jeg tilbringer allerede over halvparten av tida i Skandinavia, det er her jeg opptrer og er aller mest aktiv, selv om det er veldig spennende å bo i en verdensmetropol. Samtidig er jeg blitt veldig hjemmekjær, så det skal bli godt å kunne ta på skiene eller få ut terrengsykkelen litt oftere enn jeg har gjort de siste årene, redegjør pianisten.

Legatets styre sier i sin innsigelse: «Thormod Rønning Kvam er en ung pianist på høyt internasjonalt nivå, som imponerer med sitt store engasjement som musiker og menneske».

Prisen på kr 100.000 deles årlig ut til en musiker som har bemerket seg særskilt og som kan vise til solid erfaring så vel som ambisiøse og konkrete fremtidsplaner innen sitt fag. Det kommer årlig inn et stort antall søknader til stipendet på tvers av alle instrumentgrupper, og prisen er en av landets største i sitt slag.

I tillegg til alle utmerkelser og stipender, er Thormod Rønning Kvam også deltaker i ArtEx, et program for unge talenter i overgangen mellom fullført utdanning og etablering av en nasjonal og internasjonal karriere, et samarbeid mellom Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo og Den norske filmskolen.

– Som pianist står man litt alene, og da er det fint med litt veiledning og råd, og det er jo nettopp det Art Expo er, sier Kvam som snart skal ha juleferie. Men før det tar han turen til Bragernes kirke under Adventsfestivalen.

– Ja, fredag 15. desember spiller jeg klassisk julekonsert med mezzosopran Ingeborg Soot fra Sylling, trompetist Magnus Aannestad Oseth fra Steinberg og tenor Ole Morten Velde fra Karmøy, og det gleder vi oss veldig til.