Topp miljø: Butikksjef Siyamak Nemati fra Iran er ikke i tvil om at det lønner seg å gi folk en sjanse – uansett bakgrunn. Her er han flankert av Zheny Magno (t.v.) fra Filippinene og Inga Surtautiene fra Litauen. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Endelig råd til ferie

Zheny Magno (47) fra Filippinene hadde søkt jobber over hele Drammen da hun fikk praksisplass hos Kiwi gjennom Nav. Det som ble en fast jobb har betydd enormt mye økonomisk og sosialt for både henne og datteren.

– Det er en skam at det i verdens rikeste land finnes mange barn som ikke kan spille fotball, fordi foreldrene ikke har råd til fotballsko, fastslår butikksjef for Kiwi XL på Strømsø, Siyamak Nemati, opprinnelig fra Iran.

Han mener det er på tide at flere bedriftsledere tar sjansen på å ansette folk som strever med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Økende antall fattige

«Drammen på fattigdomstoppen av storbyene», skrev Aftenposten onsdag. For nå vokser flere barn opp i fattige familier i Drammen enn i Oslo.

Dagsavisen Fremtiden skrev allerede i 2015 om hvordan antallet fattige barn i Drammen hadde fordoblet seg i løpet av bare fire år. Med nesten 3.000 barn fra lavinntektshusholdninger, var hvert femte barn for fattig å regne. I Drammen kommunes årsmelding for 2016 er antallet økt til 3.357.

– Vi ser at arbeid er en vei ut av fattigdommen, men mange stoppes av uro og usikkerhet. De skjønner ikke hvordan de skal klare å komme seg på beina igjen, uttalte daværende nestleder i Nav Katrine Christiansen til avisen.

Alle fortjener en sjanse

Kiwigründer Tor Kirkeng sitter også i styringsgruppa for Internasjonale Drammen. Prosjektet ble igangsatt i 2016 – og målet var å få bedrifter i Drammensregionen til å ansette 1.000 mennesker med innvandrerbakgrunn innen 2020. Men Kiwi-kjeden begynte sin utradisjonelle ansettelsesstrategi lenge før dette.

– Det startet med at kjeden vokste så raskt – og trengte mange nye medarbeidere. Med tiden har Kiwi blitt mer bevisste på det å gi folk muligheter, for man så jo at mangfold var en suksess, forklarer kommunikasjonsansvarlig i Kiwi Kristine Aakvaag Arvin.

Butikksjef Nemati, som selv avanserte fra kassa til sjefsjobb i løpet av bare to år, utdyper:

– Når man gir folk sjansen, uavhengig av bakgrunn, CV, nasjonalitet eller språk, får man svært lojale og hardtarbeidende ansatte. Det koster litt mer innsats i starten, i form av opplæring og trening, men man får 10 ganger så mye igjen – i form av medarbeidere som er stolte av jobben sin, har veldig lite sykefravær og som skaper et godt arbeidsmiljø.

18 nasjonaliteter

– Jeg søkte jobber over hele Drammen, men fikk nesten aldri svar engang, forteller Zheny Magno (47) fra Filippinene.

For henne og datteren har stillingen på Kiwi blant annet betydd at også de kan reise på flere turer og ferier.

Magno, som startet i arbeidspraksis på Kiwi Ligosenteret via Nav for tre år siden, er i dag frukt- og grøntansvarlig i Nematis butikk.

Det er ingen tilfeldighet at statsminister Erna Solberg legger turen innom nettopp denne butikken, som er Norges nest største Kiwi. Staben på 52 medarbeidere består nemlig av folk fra 18 forskjellige nasjonaliteter. Hele ni av dem har fått fast jobb etter å ha vært i praksis gjennom Nav.