Nyheter

- Endelig lærerstøtte fra fylket

DRAMMEN: I går vedtok forhandlings­utvalget i Buskerud fylkeskommune å støtte lærerne, ved å anmode KS om å imøtekomme deres ønsker.

- Jeg er veldig glad for at fylkespolitikerne nå er seg sitt ansvar bevisst, for at de har gitt saken grundig behandling og fordi de landet på å be KS om å jenke seg, sier Thom Jambak, som er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Buskerud.

Uttalelsen fra forhandlingsutvalget lyder kort og godt: «KS oppfordres til å strekke seg for å møte lærerorganisasjonenes krav. For å bygge tillit er det viktig at staten tar en aktiv rolle for å finne løsninger.»

- Det er tydelig at de har tenkt seg om, kommenterer Jambak, som har etterlyst lokal, politisk støtte siden tidlig i vår.

Et godt tegn

KS (kommunesektorens organisasjon) overtok ansvaret for skolene fra staten for 10 år siden. Selv om læreplanene fortsatt kommer fra direktoratet, bestemmes det lokalt hvordan skolene skal drives. Jambak mener dette har skapt store forskjeller mellom skoler i rike kommuner og skoler i fattige kommuner. Han forteller videre at mange enkeltlærere ønsker at staten skal ta over igjen, men dette er ikke noe Utdanningsforbundet har tatt stilling til.

- Men signalet fylkeskommunen sender ut med denne uttalelsen til KS vil i hvert fall bli veldig godt mottatt blant våre medlemmer. Vi har lenge opplevd å støte på en vegg av uvitenhet i møte med KS, forteller Thom Jambak.

Bare ett nei

Under mandagens møte i forhandlingsutvalget stemte bare Frps Britt Homstvedt imot uttalelsen til støtte for lærerne. Dette skyldtes at hun syntes den siste pressemeldingen fra KS inneholdt akkurat de samme intensjonene som uttalelsen fra fylkespolitikerne.

- Jeg er rett og slett for strukturert til at jeg synes det er nødvendig å gjøre noe to ganger. KS har jo allerede sagt at de vil gjøre dette, sier Homstvedt, som understreker at hun stemte som privatperson - og ikke på vegne av partiet.

Nå kom det fram mandag morgen at KS likevel ønsker mer tilstedeværelse på skolen av lærerne, men det har ikke Homstvedt tatt stilling til.

- Dette med antall dager og timer har jeg ikke satt meg inn i, men jeg vet at begge parter må gi og ta om de noensinne skal komme til enighet, svarer fylkesvaraordføreren.

Opp til KS

Gruppeleder Terje Vegard Kopperud (H) mener derimot det nå er opp til KS å ta neste steg.

- Vi ser jo nå at streiken begynner å få konsekvenser - ikke minst kan det påvirke skolegangen for avgangselever og førsteklassinger. Siden man ikke kan gå inn med tvungen lønnsnemnd før streiken truer liv og helse, kan dette også komme til å pågå lenge. Derfor er det riktig å si ifra nå - om at nok er nok, sier Kopperud.

Han synes det er vesentlig at KS får beskjed om at representanter for eierne deres, det vil si kommuner og fylkeskommuner, mener det er opp til dem å senke kravene.

- Rent personlig synes jeg også det er ganske spesielt at lærerne skal underlegges stadig strengere krav, og tvinges til å være lengre på arbeidsplassen, når så mange andre arbeidsplasser bare blir mer og mer fleksible. Jeg kan godt skjønne at mange lærere føler dette som mistillit, konstaterer Kopperud.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen