Nyheter

Endelig full undervisning igjen

DRAMMEN: I går jublet både elever og lærere over at streiken var over. I dag 
venter undervisning på uthvilte elever 
og ­uforberedte lærere.

På Drammen videregående skole sitter en gjeng avgangs­elever i en ellers glissen glassfoajé.

De synes det er bra at partene i lærerstreiken har kommet til enighet. Først og fremst fordi det betyr at deres siste skoleår omsider kan komme skikkelig i gang.

Elevene har hatt spredt undervisning i ukene som har gått siden skolestart, men har mistet all undervisning i fag som matte, kjemi, norsk, religion og gym.

- I matte har vi pleid å gå gjennom noe nytt hver time, det er et ganske stramt tidsskjema fra før, sier Helle Hernes (18).

Henger etter i fagene

- Jeg har vært på utveksling ett år, og har derfor ikke kommet i gang med særemnet som skal leveres etter høstferien, sier Silje Carlsen (18).

De andre har startet før sommerferien, og har brukt en del av den uventede undervisningsfrie tida til å lese bøker de har lagt opp selv. Også i kjemi blir det vanskelig å ta igjen det tapte, tror Carlsen.

- I realfagene har det vært vanskelig, for der trengs det lærerinstrukser, sier Hernes.

- Er det en forståelig kamp lærerne deres har tatt?

- Ja, for så vidt. De jobber mye, selv når de ikke er på skolen. Vi har ingen lærer som ikke forbereder seg, det er en del av yrket, sier jentene.

Fleksibilitet

Streikegeneral Bitten Blomholt i Utdanningsforbundet i Drammen ble overrasket da streiken ble avblåst i går morges. Hun er imidlertid fornøyd med resultatet.

- Vi har fått beholde fleksibiliteten slik at vi kan fortsette å gjøre en god jobb for elevene, sier Blomholt, som er leder i Utdanningsforbundet i Drammen.

Hun har ledet 316 streikende lærere i byen siden 11. august. I går formiddag ble Utdanningsforbundet og KS enige om forslag til ny sentral arbeidstidsavtale. For lærerne er det viktigste punktet i avtalen at de ikke kan pålegges mer bundet tid på skolen uten at det er lokal enighet om det.

- Mer bundet tid kan bare avtales ved partsenighet. Blir man ikke enige, gjelder den sentrale avtalen, sier Blomholt.

Hundrevis av elever i Drammen har vært rammet av streiken. Mange har gått glipp av mer enn to ukers undervisning.

- Var det verdt å streike så lenge?

- Absolutt. På lengre sikt er det verdt det. Vi har kjempet for å få mer tid til elevene og vunnet fram, svarer Blomholt.

Hun medgir at det har vært tungt å være i konflikt med sin egen arbeidsgiver. Streikeviljen blant lærerne har det likevel ikke vært noe å utsette på.

- De streikende har vært veldig lojale, og de som ikke har streiket, har vist stor støtte, sier Blomholt.

Vondt i magen

Forslaget til ny arbeidstidsavtale skal nå ut på uravstemning blant Utdanningsforbundets medlemmer. Resultatet skal foreligge senest 10. september.

De streikende lærerne vendte tilbake til skolene sine i går. På Drammen videregående skole var det hektisk aktivitet for å kunne ta imot elevene i dag.

- Her er det mange løse tråder akkurat nå. Ingenting er på stell, sier lærer Marianne Grønn når Dagsavisen Fremtiden ber om å få komme på besøk.

- Jeg har egentlig ikke tid til å snakke med deg.

Grønn er glad for at streiken er over, men hadde håpet lærerne skulle få muligheten til å gi elevene en bedre start på skoleåret.

- Vi hadde trengt en dag til til planlegging. Mange har ikke engang fått timeplanen sin ennå, vi kjenner ikke klassene våre og har ikke fått snakket noe særlig med hverandre, sier Grønn.

Den engasjerte læreren gleder seg til å komme tilbake i klasserommet, men har vondt i magen med tanke på hvor uforberedt hun er til undervisningen.

- Det er trist både for elevene og for meg. Jeg gleder meg til å se elevene igjen, men forutsetningene for god undervisning er foreløpig ikke til stede, sier Grønn.

Sparte seks millioner på streiken

Buskerud fylkeskommune sparte anslagsvis seks millioner i lønnsutgifter mens lærerne streiket.

To videregående skoler var berørt av streiken, som varte i tre uker. Både ved Drammen videregående og Åssiden videregående har lærere de tre siste ukene hevet streikebidrag istedenfor lønn.

Også Drammen kommune har sluppet unna med lavere lønnsutgifter som følge av streiken. Lærere ved seks av byens ungdomsskoler var i streik. Kommunen anslår besparelsen til å være på rundt 3,5 millioner kroner.

Hva pengene skal brukes til, er fortsatt ikke avklart. Streikegeneral Bitten Blomholt i Utdanningsforbundet i Drammen er klar på hva hun mener:

- Pengene bør i alle fall brukes på skole.

Både Utdannings­forbundet, Skolenes Landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes Fellesorganisasjon anbefaler avtalen med KS. Den innebærer at hele ansvaret for prosesser og avgjørelser om organisering av arbeidstiden legges til den enkelte skole og kommune.

Mer fra Dagsavisen