– En verden av følelser og former

Klart for vårens utstilling på Drammens museum.

– Felles for alle utstilte verk i «Nye blikk» er at dette er skapt av kunstnere i vår tid, av kunstnere som har den spesielle evnen at de kan finne nye måter å se verden og tilværelsen på, forklarer museumsdirektør Åsmund Thorkildsen, og fortsetter:

– De vil dele denne måten å se verden på med oss, derfor har vi også kalt utstillingen «Nye Blikk».

Det er Thorkildsen som har vært kurator for utstillingen, og det er ingen hemmelighet at billedkunst ligger hans hjerte nær, at hans blikk gjerne går i den retning.

– Jeg tenkte, hva skal jeg se etter? Jeg ville at det skulle være samtidskunst, vi har mye fint her på museet. Da Thorkildsen hentet fram og satt sammen kunstskatter til årets vårutstilling, så han altså alt med et nytt blikk.

Blikk og følelser

Og sånn er det med kunsten. Kanskje vi ser noe som pirrer nysgjerrigheten vår, eller vi leter etter noe vi aldri finner, kanskje ser vi noe som gjør oss opprørte, glade eller forbanna. Kunsten berører, og følelsen den skaper eller gir, starter alltid med et blikk.

Utstillingen vises i de samme rommene som alltid huser utstillinger i Lychepaviljongen. Men foran hver utstilling endres lys og farger, og skaper forskjellige stemninger. Denne gangen skulle man tro at kuratoren har brukt fargeprøver for å stemme de okergule veggene mot kunsten.

– Nei, det er ikke helt sånn, ler Thorkildsen, som heller tror at det ubevisste får jobbe. Som kurator finner han først hvilke verk som skal med, og så tar han fram rulla og maler farge på veggene.

Lokalt og internasjonalt

– Vi har ikke lagt den lokale tilknytningen som premiss for utstillingen. Fellesnevneren er at den holder et høyt nivå, enten kunstneren er fra Tyskland, USA eller Drammen, presiserer museumsdirektøren og legger til;

– Publikum møter en verden av former, farger og følelser.

Utstillingen ble åpnet onsdag 5. februar med underholdning fra hiphopgruppa Unbound X, DJ Anders og åpningstale av Drammens nye ordfører Monica Myrvold Berg.

«Nye blikk» inneholder et mangfold av teknikker, maleri, tegning, trykk, kollasj, skulptur og fotografi, og noen av verkene har tidligere vært vist på forskjellige utstillinger ved museet.

– Men i denne sammenhengen blir de nye, presiserer Thorkildsen.

Mange av arbeidene er kjøpt på andre utstillinger, fra kunstnerne, eller de er gitt til museet av kunstnerne selv, gallerister eller samlere.

Verdifulle streker

På spørsmål om museet må si nei takk til kunst de blir tilbudt, er svaret et unisont JA! fra prosjektkoordinator Ida Klingvall og direktør Åsmund Thorkildsen.

– Men vi sa ikke nei takk til ti tegninger fra Caroll Dunham altså, sier museumsdirektøren, som er spesielt stolt av at den amerikanske samtidskunstneren er i museets eie, og som nå vises på utstillingen.

«Nye blikk» står til 10. mai.