Vegar Foss Andersen - sjef ved Drammens Teater, synes han har verdens aller beste jobb. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

En suksesshistorie

DRAMMEN: Siden den store teaterbrannen har det bare gått én vei for Drammens Teater: Oppover.

- Den brannen snudde mye, både for teateret og byen. Bygningen hadde nok blitt litt stemoderlig behandlet, som byen for øvrig, men det var på mange måter brannen som vekket engasjementet for hva vi faktisk hadde å være stolte av i denne byen. Opprenskningen av elven var jo godt i gang, og brannen satte enda mer fart i prosessen. Det gjorde at vi tok «samling i bånn» - og dro sammen for å få tilbake teateret vårt, mener Vegar Foss Andersen, som er program- og markedssjef - og ildsjel av de sjeldne - ved Drammens teater.

 

Intimt og særpreget

Han setter veldig stor pris på all historien og særpreget som sitter i veggene i det gamle teateret, selv om interiøret er nytt. For det er ganske unikt - at en arbeiderby som Drammen skulle få et teaterbygg som dette, allerede i 1870. Det betyr faktisk at Drammens Teater er landets nest eldste. Bare teateret i Halden er eldre.

- Men det var samlet en del folk med penger her da vet du, selv om det ikke akkurat var det samme med resten av befolkningen. Det er nettopp derfor det tross alt ikke er større og har flere sitteplasser - for det å gå i teateret var ikke noe den gjengse drammenser hadde penger til. I dag er det imidlertid nettopp dette intime, at uansett hvor i salen man sitter, så føler man seg tett på scenen, som gjør teateret så populært. Og derfor er det også så mange artister som kommer hit igjen og igjen. For de får en helt egen kontakt med publikum her, sier Foss Andersen, som mener det man måtte tape på antall seter tas igjen på sjarmen - og det i bøtter og spann.

 

Norges mest aktive

Senest rett før møtet med Dagsavisen Fremtiden ble han oppringt av Sissel Kyrkjebø. Hun ville gjerne ha julekonsert her neste år også.

- Og det er mange som fortjener stor takk for at teateret har blitt hva det er i dag. Både forhenværende teatersjef Liv Ottesen, styremedlem og teaterentusiast Terje Aass, teatersjef Bjarne Flølo, Styremedlem William Christian Møller og resten av styret - og politiker Håkon Fossen, har alle gjort sitt til at Drammens teater - sten for sten - er blitt det landemerket det er i dag. Jeg våger påstå at teateret vårt nå er Norges mest suksessfulle kulturhus, konstaterer Vegar Foss Andersen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no