Det er litt av en historie kameratene Joachim Isaksen (t.v.) og Fredrik Langeland (begge 18) har kokt i hop, om grusomme begivenheter som skal ha funnet sted i lokalene som opprinnelig var Papirfabrikk. Og fiksjon eller ei - det heter seg uansett at det spøker i husets trappeoppgang. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

En skrekkelig aften

DRAMMEN: Unge musikere og skuespillere fra G60-miljøet sørger for årets halloween-grøss. I ungdommens kulturhus på Grønland blir det mye blod og gørr utover kvelden.

- Det mange ikke er klar over er at etter at papirfabrikken ble nedlagt, rett etter krigen en gang, så ble bygget her brukt til mentalsykehus. Hit kom bare de aller sykeste og farligste pasientene - og på 60-70-tallet fikk de automatiserte låser på dørene. Men teknologien var ikke kommet så langt, og i 1979 skjedde det som ikke fikk skje. Låssystemet brøt sammen, alle dører åpnet seg - og brått kunne alle de innlagte løpe fritt rundt i gangene her. Der er der vi kommer inn, forteller Joachim Isaksen (18) - nesten helt overbevisende.

 

Her er noen filmgrøss for helgen

 

Må toppe rockeverkstedet

Det er han og kameraten Fredrik Langeland (18) som har klekket ut ideen bak halloween-arrangementet på G60, og med seg på dramatiseringen og iscenesettelsen har de omtrent 10 gutter og jenter - som alle går i samme klasse ved dramalinja på St. Hallvard videregående skole i Lier. Fredrik og Joachim spiller også sammen i heavy metal-bandet Random Death, og det var egentlig rockeinteressen som satte dem på tanken om å stelle i stand en skikkelig halloween-happening.

- Ja, for på Rockeverkstedet i Lier feirer de alltid halloween, og vi tenkte at det må vi da virkelig klare å toppe. Så vi søkte kommunen om støtte - og fikk 5.000 kroner. Det har gått til sminke, liksomblod og diverse halloween-stæsj. Nå håper vi bare publikum møter opp. Vi har i hvert fall invitert alle vi kan via Facebook - og hengt opp plakater over hele byen, forteller Isaksen.

 

Ingen traumer

De to langhårede karene måtte virkelig manne seg opp for å kjøpe bondage-effekter på Kondomeriet, men kom raskt til hektene igjen etter en sving innom Biltema. Og innen i kveld skal de forskjellige horrortablåene i rommene i den gamle bygningen stå klare. Det blir masse blod og gørr, og blekt sminkede ungdommer som dramatiserer den grufulle historien.

Sadi Emeci, som er leder for ungdommens kulturhus G60, forsikrer dog om at kvelden ikke vil traumatisere noen - og at det hele skjer med glimt i øyet. Aldersgrensen for å slippe inn på forestillingen er 13 år.

 

Fysisk stuntteater

Via Emecis kjennskap til et av medlemmene i sidehowkompaniet Pain Solution, fikk gjengen et ekstra bidrag til kveldens arrangement. Så når publikum ankommer i kveld klokka 18.00 vanker det først et pyroshow utenfor lokalene, før gjestene blir tatt med inn i puljer på ti og ti - for en guidet tur gjennom skrekkløypa. Etterpå blir det frikshow på scenen, med Pain Solution, før Random Death griper til instrumentene og avslutter skrekkopplevelsen med tungrock.

 

For den som ikke skulle synes dette er skummelt nok, kan guttene røpe at det faktisk sies at det spøker i lokalene etter den gamle papirfabrikken på ordentlig.

- Hvis du går i trappa her borte, alene på kveldstid, høres det rett som det er ut som om noen kommer gående bak deg i trappa, Du kan høre skrittene helt tydelig, sier Joachim Isaksen, uten fullt så mye glimt i øyet denne gangen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no