Viken

En leksjon i god, norsk dugnadsånd

TV-AKSJONEN: Gode hjelpere trålte hver eneste gate i Drammen under årets TV-aksjon i går, men ikke problemfritt. På rådhuset satt 30 elever parat om bøssebærere ikke møtte opp som avtalt.

Buskerud er ikke kjent som fylket der pengene sitter løst under innsamlingen for TV-aksjonen. I 2011 havnet Buskerud på nest siste plass da man regnet ut hvor mye penger hver innbygger ga til aksjonen. I fjor krabbet vi opp på plass nummer 17, altså tredje sist på landsbasis.

Hvorvidt buskerudværingene kommer høyere opp på listen er ikke fylkesaksjonsleder i Buskerud, Anne Lene Rasmussen så opptatt av, så lenge de når målet om å nærme seg 4.000 bøssebærere i fylket.

- Vi jobber først og fremst for å få full bøssebærerdekning. Om vi får til det, så kan vi besøke hver husstand i fylke. I Buskerud trenger vi 4.000 bøssebærere, og kommer vi nærme det målet tror jeg vi hopper opp på den listen uansett, sier Rasmussen.

- Tror du at dere vil nå målet dere har satt dere?

- Det er lov å håpe. Jeg har snakket med mange ansvarshavende i dag og det ser faktisk lovende ut, sier hun.

- Men jeg vil si at alle som er med her, gjør en formidabel jobb. Vi er takknemlig for hver og en av dem. Uansett skal alle vite at de gjør en fantastisk innsats, sier Rasmussen.

Når problemene oppstår

Dugnadsånden er stor i Norge når det kommer til den årlige TV-aksjonen. Dagsavisen Fremtiden ble med til Rådhuset i går ettermiddag og kveld, der det var samlet bøssebærere som ikke hadde et fast oppdrag, men som på kort varsel kunne stille opp hvis noen ikke møtte som avtalt. I år var det nærmere 30 elever fra Heltberg videregående skole som satt skolerett og ventet på telefon. Ti minutter over halv fire ble 15 av elevene sendt til Tangen og Åskollen og pedagogisk leder på skolen, Helene Dahlmann, var fornøyd med at så mange elever stilte opp på rådhuset.

- Vi er veldig glad for å kunne bidra med våre elever under TV-aksjonen. Ikke bare er det god læring for elevene, men det er også en måte vi liker å bevisstgjøre viktigheten av å bry seg om andre mennesker, sier Dahlmann.

- Hvordan reagerte elevene da dere foreslo å bidra på en søndag?

- Det tror jeg elevene bare hadde positive meldinger om. Dessuten har vi innarbeidet et fleksisystem på vår skole som gjør at de får muligheten til å avspasere litt etter denne innsatsen, sier hun.

En god tradisjon

Den aller første TV-aksjonen var i 1974, noe som betyr at det er 40-års jubileum til neste år for verdens største dugnad. Fylkesaksjonslederen er imponert over nordmenns dugnadsånd og mener at det ikke bare er bøssebærerne som fortjener ekstra skryt når innsamlingen er over.

- For meg er alle opplevelser knyttet til TV-aksjonen overveldende. Det er så gøy å være med og se engasjementet på nært hold. Ikke bare er det mange tusen bøssebærere ute og går - det er mange frivillige vi ikke hadde klart oss uten. Og helt ærlig, hvilken dugnad i verden har 30 mennesker sittende og vente på å få en bøsse og gå med i tilfelle noen ikke møter? Det er ikke mange, svarer hun på sitt eget spørsmål.

- Tror du nordmenn føler at TV-aksjonen er blitt en tradisjon å støtte uavhengig av sak?

- Ja, det tror jeg. Det er blitt en happening som kommer hver eneste høst. Men jeg vil nok si at i år som innsamlingen er til demens, og det er en sykdom som veldig mange har erfaring med. Det er en utbredt sykdom og antallet som blir demente øker. Jeg tror at denne saken betyr mye for folk og kanskje vil det også gi utslag i hvor mye penger som samles inn, sier Rasmussen.

En viktig sak

I løpet av de siste årene har det vært noen av bydelene som har slitt med å skaffe nok bøssebærere. Åssiden og Konnerud har pekt seg ut som områdene som sliter med rekrutteringen.

Anne Merete Jensen som er fylkesaksjonskoordinator, kunne glede seg over at Åssiden hadde bedt om flere bøsser i år enn hva de har gjort tidligere. Det innrømmer hun var et godt signal å få tidlig i går.

- Ja, det er alltid hyggelig å se at arbeidet man legger ned virker. Vi gleder oss til å se resultatet til slutt, og skulle det bli trøbbel med bøssebærere så har vi jo så mange flotte folk her på rådhuset, sier Jensen.

- Og dere steller godt med de også?

- Ja, det skal jeg love deg. Vi har T-skjorter og reflekser, kaffe, te, brus og serverer pizza til alle som hjelper oss i dag. Det er viktig å legge en fin ramme rundt det å hjelpe, vi skal jo ha det skikkelig gøy i dag også - ikke bare jobbe, sier hun.

Elevene på Heltberg videregående skole vurderer nå også flere gode saker å stille opp for i tida framover.

- Nå har ikke vi noe Operasjon Dagsverk-dag hos oss. Vi jobber med å finne en god sak som vi kan engasjere oss ekstra i. Så vi tar dette som god trening til vi har bestemt oss for saken vi vil prioritere framover, sier Dahlmann.

- Betyr det at TV-aksjonen i år blir første og siste?

- Absolutt ikke. Vi kan gjøre begge tingene, og det tror jeg også elevene vil være positive til, avslutter Dahlmann.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

tv-aksjonen

Er en årlig, riksdekkende norsk innsamlingsaksjon til veldedige formål, som ble arrangert for første gang i 1974.

Årets aksjon går til Nasjonalforeningen for folkehelsen og demenssaken.

Foreningen er blitt tildelt TV-aksjonen én gang tidligere, i 1987. Det totalt innsamlede beløpet ble på 115 millioner kroner.

Rekorden er det UNICEF som har med 220 millioner kroner. Året var 2007 og pengene gikk til bekjempelse av hiv-aids blant barn i den tredje verden.

Målt i innsamlede midler per person er TV-aksjonen verdens største innsamlingsaksjon.

Mer fra Dagsavisen